Άγιος Πολύκαρπος Σμύρνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Πολύκαρπος
Ιερομάρτυρας, Πατέρας της Εκκλησίας, Επίσκοπος Σμύρνης
Γέννησηπ. 70[1]
Σμύρνη, Επαρχία Ασίας, Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία
Κοίμησημετά το 155[α]
Τιμάται απόΑνατολική Ορθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Ανατολική Ορθοδοξία
Αγγλικανική Κοινωνία
Λουθηρανική Εκκλησία
Εορτασμός23 Φεβρουαρίου (Ορθόδοξη Εκκλησία)
26 Ιανουαρίου (Καθολική Εκκλησία)[1]
ΣύμβολαΠάλλιον, βιβλίο (Δύση), Άμφια επισκόπου και ευαγγέλιο (Ανατολή)
Προστάτηςεναντίον του πόνου των αφτιών και της δυσεντερίας
ΠολιούχοςΣμύρνης

Ο Άγιος Πολύκαρπος ήταν επίσκοπος Σμύρνης στο δεύτερο αιώνα μ.Χ.. Βρήκε μαρτυρικό θάνατο στις 23 Φεβρουαρίου του 167 και αναγνωρίστηκε ως Άγιος από την Ορθόδοξη και την Καθολική, την Λουθηρανική και την Αγγλικανική εκκλησία. Είναι ο πολιούχος Άγιος της Σμύρνης[2].

Ο άγιος Πολύκαρπος, επίσκοπος Σμύρνης.

Βίος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεν είναι βέβαιο αν μαθήτευσε κοντά στον Ευαγγελιστή Ιωάννη. Πάντως όπως μας πληροφορεί ο Ειρηναίος Λυών, τοποθετήθηκε επίσκοπος στη Σμύρνη από αποστόλους. Σημαντική ήταν για τον ίδιο η γνωριμία του με τον Ιγνάτιο Αντιοχείας από τον οποίο είχε λάβει προσωπική επιστολή, στην οποία τον εγκωμίαζε και τον συμβούλευε. Η έριδα περί τον εορτασμό του Πάσχα που είχε ανακύψει ανάμεσα στην Εκκλησία της Ρώμης και τις Μικρασιατικές Εκκλησίες[β] ήταν μια ευκαιρία για τον Πολύκαρπο να μεσολαβήσει με διάθεση καταλλαγής. Θα επισκεφθεί λοιπόν τη Ρώμη μετά τις αρχές του 155, οπότε και έγινε επίσκοπος Ρώμης ο Ανίκητος[4]. Αν και δεν επιτεύχθηκε μεταξύ του Πολύκαρπου και του Ανίκητου Ρώμης συμφωνία, εντούτοις χωρίσθηκαν οι δύο άντρες «εν αγάπη και με τη συναίσθηση ότι διαφορά σε θέματα νηστείας εκφράζει την ενότητα στην πίστη»[5].

Μαρτύρησε ηλικιωμένος στο στάδιο της Σμύρνης κατά τον διωγμό του Μάρκου Αυρηλίου το 167/168 μ.Χ. ή 155/156.

Εργογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Eίναι συντάκτης πολλών επιστολών,από τις οποίες έχει σωθεί μόνο μία, η «προς Φιλιππησίους». Η επιστολή είναι πρακτική-συμβουλευτική. Γράφεται για να συνοδεύσει τις επιστολές του Ιγνάτιου Αντιοχείας τις οποίες του έχουν ζητήσει οι Φιλιππίσιοι. Έντονη είναι η εξάρτησή του από την σκέψη και τις θέσεις του Ιγνάτιου Αντιοχείας. Το μόνο θεολογικό ζήτημα που θίγει είναι η πραγματικότητα της ενσάρκωσης του Ιησού.

Έργα του σε νεοελληνική μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Πολύκαρπος Σμύρνης,εισαγωγή,μτφρ. σχόλια, Παναγιώτη Παπαευαγγέλου, Αποστολικοί Πατέρες τομ 4, εκδ.Ελευθέριου Μερετάκη Το Βυζάντιον, Θεσσαλονίκη 1994, σελ. 11-14,340-375

Υμνογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ἀπολυτίκιον 

Ἦχος δ’. Ταχὺ προκατάλαβε.

Τήν κλῆσιν τοῖς ἔργοις σου, ἐπισφραγίσας σοφέ, ἐλαία κατάκαρπος, ὤφθης ἐν οἴκῳ Θεοῦ, Πολύκαρπε ἔνδοξε∙ σύ γαρ ως Ἱεράρχης, καί στερρός Ἀθλοφόρος, τρέφεις τήν Ἐκκλησίαν, λογικῇ εὐκαρπίᾳ, πρεσβεύων Ἱερομάρτυς, ὑπέρ τῶν ψυχῶν ἡμῶν.

Άποψη του τάφου του Αγίου Πολυκάρπου κατά τα τέλη του 19ου αιώνα.

Έτερον Ἀπολυτίκιον

Ἦχος δ’.

Καί τρόπων μέτοχος, καί θρόνων διάδοχος, τῶν Ἀποστόλων γενόμενος, τήν πρᾶξιν εὗρες θεόπνευστε, εἰς θεωρίας ἐπίβασιν· διά τοῦτο τόν λόγον τῆς ἀληθείας ὀρθοτομῶν, καί τῇ πίστει ἐνήθλησας μέχρις[6]

Ιερά λείψανα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κάρα του Αγίου Πολυκάρπου φυλάσσεται στη Μονή Προυσού Ευρυτανίας. Η δεξιά χείρα του φυλάσσεται στη Μονή Παναγίας Αμπελακιωτίσσης Ναυπάκτου. Απότμημα του Ιερού Λειψάνου του Αγίου Πολυκάρπου φυλάσσεται στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου των Ελλήνων Βενετίας[6].

Υποσημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υποσημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. ίσως 161 και 180 και πιθανότερα το 168[1]
 2. «Οι χριστιανοί της Μικράς Ασίας γιόρταζαν τη 14η ημέρα του μήνα Νισσάν, οπότε και συνελήφθη και σταυρώθηκε ο Χριστός κατά τη διάρκεια του εβραϊκού Πάσχα, ανεξάρτητα από την ημέρα που έπεφτε ημερολογιακά, αν ήταν Δευτέρα ή Τρίτη, Παρασκευή ή Κυριακή. Στις άλλες Εκκλησίες της Ανατολής αλλά και στη Δύση οι χριστιανοί γιόρταζαν το Πάσχα την Κυριακή της πανσελήνου μετά την εαρινή ισημερία και νήστευαν την Παρασκευή και το Σάββατο.»[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 1. 1,0 1,1 1,2 Χρήστου, Παναγιώτης (1966). «Πολύκαρπος». Θρησκευτική και Ηθική Εγκυκλοπαίδεια. Αθήνα. σελ. 526-531. 
 2. Η Σμύρνη τιμά τον Πολιούχο της
 3. «Το Πάσχα των Ελλήνων». Το Βήμα. Global Press. 18 Απριλίου 2009. http://www.tovima.gr/society/article/?aid=264423. Ανακτήθηκε στις 24 Απριλίου 2012. 
 4. Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.441
 5. Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ. 181
 6. 6,0 6,1 orthodoxia.online. «Σήμερα 23 Φεβρουαρίου γιορτάζει ο Άγιος Πολύκαρπος Επίσκοπος Σμύρνης | Εορτολόγιο 2021». Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

 • Στυλιανός Παπαδόπουλος, Πατρολογία τομ. Α' ,εκδ. Παρουσία, Αθήνα, 1997, σελ.181-183
 • Παναγιώτης Χρήστου, Ελληνική Πατρολογία, τομ. Β. εκδ. Κυρομάνος, Θεσσαλονίκη, 2005, σελ.437-447
 • Καντίτα Μος, (2013) Ο μύθος των διώξεων (σε epub μορφή)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]