Φυσικό Καταφύγιο Στάρα Ρεκά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 42°38′36.65″N 24°48′25.75″E / 42.6435139°N 24.8071528°E / 42.6435139; 24.8071528

Φυσικό Καταφύγιο Στάρα Ρεκά
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Φυσικό Καταφύγιο Στάρα Ρεκά
42°38′37″N 24°48′26″E
ΧώραΒουλγαρία
Χαρακτηρισμός19  Μαρτίου 1981
Καθεστώς προστασίαςτμήμα μνημείου παγκόσμιας κληρονομιάς
Έκταση1.974,7 εκτάριο
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Φυσικό Καταφύγιο Στάρα Ρεκά (βουλγαρικά: Стара река, μτφ. «Παλιό Ποτάμι») είναι ένα από τα εννέα φυσικά καταφύγια στο Εθνικό Πάρκο Κεντρικών Βαλκανίων στην κεντρική Βουλγαρία.Το καταφύγιο ιδρύθηκε στις 19 Μαρτίου 1981 για να προστατεύσει τα μοναδικά οικοσυστήματα των Βαλκανικών βουνών.Εκτείνεται σε έκταση 1974,7 εκταρίων, ή 19,747 τ.χλμ.

Γεωγραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καταφύγιο βρίσκεται λίγα χιλιόμετρα βόρεια της πόλης του Κάρλοβο στο βόρειο τμήμα της Φιλιππούπολης.Καλύπτει τις νότιες πλαγιές των Βαλκανικών βουνών που εκτείνονται από τη κορυφή Levski (2166 μ.) και τη κορυφή Golyam Kupen (2169 μ.). στην κύρια κορυφογραμμή της οροσειράς νότια κατά μήκος της κοιλάδας του ποταμού Στάρα Ρεκά και των παραποτάμων του.

Το υψόμετρο του καταφυγίου κυμαίνεται μεταξύ 1000 και 2169 μ.Οι νότιες πλαγιές των Βαλκανικών βουνών έχουν πιο ήπιο κλίμα και καλύπτονται από χιόνι κατά μέσο όρο 120 ημέρες ετησίως.Οι τύποι εδάφους είναι διαφορετικοί και αποτελούνται από λιβάδια, βουνά στις υψηλότερες περιοχές έως και δάση σε χαμηλότερα υψόμετρα.

Χλωρίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι δασικοί βιότοποι στο Φυσικό Καταφύγιο Στάρα Ρεκά περιλαμβάνουν συνήθως τέσσερα έως πέντε είδη δέντρων.Τα χαμηλότερα μέρη του καταφυγίου καλύπτονται από βελανιδιά (Quercus petraea), δασική οξιά (Fagus sylvatica), ράξος μελία (Fraxinus ornus), μελιόγαυρο (Ostrya carpinifolia) και ανατολικό γαύρο (Carpinus orientalis).Υπάρχουν επίσης μικτά δάση οξιάς και έλατου μαζί με σφένδαμο πεδινό (Acer campestre), ελληνικό σφενδάμι (Acer holdreichii) και τη σημύδα μπετούλα (Betula pendula) τα οποία αναπτύσσονται σε μεγαλύτερα υψόμετρα.Τα δάση της ερυθρελάτης (Picea abies) αναπτύσσονται στα υψηλότερα υψόμετρα.

Πανίδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο φυσικό καταφύγιο Στάρα Ρεκά υπάρχει ένας σημαντικός πληθυσμός αγριοκάτσικων κατά μήκος των νότιων πλαγιών των Βαλκανικών βουνών.Είναι επίσης ένα σημαντικό καταφύγιο για τη καφέ αρκούδα, το γκρίζο λύκο, την αγριόγατα, το δενδροκούναβο και την ευρωπαϊκή ενυδρίδα.

Υπάρχουν πολλά είδη αρπακτικών πτηνών, όπως ο βασιλαετός, ο χρυσαετός, ο σταυραετός, η αετογερακίνα, ο σφηκιάρης, το διπλοσάινο, το ξεφτέρι, το στεπογέρακο, ο πετρίτης και ο ευρασιατκός μπούφος.Άλλα προστατευόμενα πτηνά είναι η αγριόκοτα, ο λευκονώτης και ο μαύρος δρυοκολάπτης.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Stara Reka Reserve"
  2. "Stara Reka Reserve: Detailed Information"
  3. "Register of the Protected Territories and Zones in Bulgaria"