Πύλη:Ωκεανία/Χώρες

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κύρια Σελίδα Κράτη και Εξαρτημένα Εδάφη Λήμματα Τι μπορείτε να κάνετε
Σχετικές σελίδες άλλων ηπείρων: Ευρώπη - Ασία - Αφρική - Βόρεια Αμερική - Νότια Αμερική
π • ε Εισαγωγή

Στην Ωκεανία υπάρχουν 15 διαφορετικά κράτη. Σε αυτά συμπεριλαμβάνεται και η Ινδονησία, καθώς ένα μέρος του νησιού της Νέας Γουινέας ανήκει σε αυτήν. Επίσης υπάρχουν αρκετά νησιά τα οποία ανήκουν στις ΗΠΑ, μεταξύ των οποίων και η Χαβάη, που αποτελεί την 50ή πολιτεία των Ηνωμένων Πολιτειών. Επίσης, ένα μεγάλος αριθμός νησιών αποτελούν απομακρισμένα εδάφη της Γαλλίας ενώ τα νησιά Πίτκαιρν ανήκουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Τέλος, το Νησί του Πάσχα (μαζί με την ακατοίκητη νήσο Σάλας και Γκόμεζ) ανήκουν στην Χιλή.

Χάρτης της Ωκεανίας

Η κύρια χρήση του όρου Ωκεανία είναι να περιγράψει μια ηπειρωτική περιοχή σαν την Ευρώπη ή την Αφρική που βρίσκεται μεταξύ της Ασίας και της Αμερικής, με την Αυστραλία ως κύρια μάζα γης. Το όνομα Ωκεανία χρησιμοποιείται για τη γεωγραφική διατύπωση περισσότερο από τον όρο Αυστραλία, γιατί αντίθετα με άλλα ηπειρωτικά συμπλέγματα είναι ο ωκεανός παρά η ηπειρωτική γη ο ενωτικός παράγοντας των διαφορετικών γαιών. Χρησιμοποιείται περισσότερο, επίσης, από τον όρο Αυστραλασία, που δηλώνει την περιοχή του ΝΔ Ειρηνικού Ωκεανού που περιλαμβάνει την Αυστραλία, τη Νέα Ζηλανδία, τη Νέα Γουινέα και πολλά μικρότερα νησιωτικά συμπλέγματα - αρχιπελάγη της περιοχής αυτής, τα περισσότερα των οποίων βρίσκονται νότια - νοτοανατολικά (Ν.ΝΑ.) της Ινδονησίας, αλλά διαφοροποιεί την περιοχή από την Πολυνησία και τον νοτιοανατολικό Ειρηνικό.

Ο όρος Πολυνησία, (που λήφθηκε από την ελληνική ως περιοχή πολλών νήσων), χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Σαρλ ντε Μπρος το 1756, και αρχικά αποδόθηκε για όλα τα νησιά του Ειρηνικού. Το 1831 ο Ζυλ Ντουμόντ ντ'Ουρβίλλ σε μία διάλεξη του στη Γεωγραφική Εταιρεία του Παρισιού, πρότεινε έναν περιορισμό της χρήσης του όρου, και εισήγαγε επίσης τους όρους Μικρονησία και Μελανησία. Ο διαχωρισμός αυτός των νήσων του Ειρηνικού σε τρεις διακριτές υπο-κατηγορίες παραμένει σε ευρεία χρήση και σήμερα. Με τους όρους αυτούς ο Ντουμόντ ήθελε να δηλώσει μια εθνική και γεωγραφική ομαδοποίηση των νησιών, που διαφοροποιούνταν από την Πολυνησία. Σήμερα η φυλετική ταξινόμηση του ντ'Ουρβίλλ είναι γνωστό πως είναι ανακριβής, γιατί αποκρύπτει την πολιτιστική, γλωσσολογική και γενετική ποικιλία των δύο νέων περιοχών. Αν και προτιμάται η χρήση των όρων Εγγύς Ωκεανία και Άπω Ωκεανία, ο διαχωρισμός των περιοχών όπως έγινε από τον ντ'Ουρβίλλ είναι πιο πολύ διαδεδομένος.


Χώρες και περιοχές Ωκεανίας




ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΚΡΑΤΩΝ ΚΑΙ ΕΞΑΡΤΗΜΕΝΩΝ ΕΔΑΦΩΝ ΣΤΗΝ ΩΚΕΑΝΙΑ

Αυστραλία

Η Κοινοπολιτεία της Αυστραλίας είναι η έκτη μεγαλύτερη χώρα στον κόσμο (γεωγραφικά), η μόνη που καταλαμβάνει μία ολόκληρη ήπειρο, και η μεγαλύτερη στην Αυστραλασία. Πρωτεύουσα της χώρας είναι η Καμπέρα. Η Αυστραλία είναι ομοσπονδιακό κράτος που αποτελείται από έξι αυτόνομες πολιτείες και τρείς ηπειρωτικές επικράτειες (με μικρότερη αυτονομία), καθώς και ένα πλήθος εξωτερικών επικρατειών.

Οι έξι πολιτείες είναι οι:

Οι τρείς ηπειρωτικές επικράτειες είναι οι:

Επιπλέον στην Αυστραλία ανήκουν οι παρακάτω νησιωτικές περιοχές στον Ινδικό και τον Ειρηνικό Ωκεανό:

* σύμφωνα με την ΟΥΝΕΣΚΟ

Τέλος, η Αυστραλία διεκδικεί μια περιοχή στην Ανταρκτική, η οποία είναι γνωστή ως Αυστραλιανή Επικράτεια της Ανταρκτικής.

Μικρονησία

Η Μικρονησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: μικρός και νῆσος) είναι το όνομα περιοχής του Ειρηνικού Ωκεανού, ανατολικά των Φιλιππινών και βόρεια της Μελανησίας. Η περιοχή αυτή της Ωκεανίας αποτελείται από πολλές εκατοντάδες μικρών νησιών που απλώνονται σε μια μεγάλη περιοχή του Δυτικού Ειρηνικού.

Πολιτικά, χωρίζεται στα παρακάτω ανεξάρτητα κράτη:

Στη Μικρονησία βρίσκονται και οι παρακάτω εξαρτημένες από τις ΗΠΑ περιφέρειες:


Μελανησία

Η Μελανησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: μέλας (μαύρος) και νῆσος) είναι μια περιοχή που εκτείνεται από την δυτική πλευρά του Ανατολικού Ειρηνικού ως την Θάλασσα Αραφούρα, βόρεια και βορειοανατολικά της Αυστραλίας.

Στην περιοχή βρίσκονται τα κράτη:

Ένα μέρος από το νησί της Νέας Γουινέας, το οποίο βρίσκεται στη Μελανησία, ανήκει στην Ινδονησία.

Επίσης, σε αυτή την περιοχή βρίσκεται και η εξαρτημένη από την Γαλλία, Νέα Καληδονία.

Στην Μελανησία ανήκουν γεωγραφικά και τα νησιά Ροτούμα ( εξαρτημένο από τα Φίτζι) και το Νησί Νόρφολκ (εξωτερική περιοχή της Αυστραλίας), τα οποία όμως εθνολογικά ανήκουν στην Πολυνησία.

Πολυνησία

Η Πολυνησία (από τα Αρχαία Ελληνικά: πολύς και νῆσος) είναι μια μεγάλη ομάδα πάνω από 1000 νησιών διασκορπισμένων στον κεντρικό και βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό. Γεωγραφικά, η Πολυνησία μπορεί να περιγραφεί ως ένα τρίγωνο με τις τρεις γωνίες του στην Χαβάη, τη Νέα Ζηλανδία και το Νησί του Πάσχα, ενώ το νησί Τουβαλού, το οποίο βρίσκεται εκτός αυτού του νοητού τριγώνου, θεωρείται πως ανήκει και αυτό γεωγραφικά (αλλά και εθνολογικά) στην Πολυνησία.

Τα ανεξάρτητα κράτη που βρίσκονται στην Πολυνησία είναι τα:

Επίσης, εκεί βρίσκονται οι εξαρτημένες περιοχές: