Νιμ Ολιμπίκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Νιμ Ολιμπίκ
Επίσημη ονομασίαNîmes Olympique
ΠροσωνύμιοLes Crocodiles[1]
Le NO
Ίδρυση10  Απριλίου 1937[2]
ΈδραΝιμ, Γαλλία
ΣτάδιοΣταντ ντε Κοστιέρ, Νιμ[3][4]
ΠρόεδροςΡανί Ασάφ
ΠροπονητήςFrédéric Bompard
ΠρωτάθλημαΛιγκ 2
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Λογαριασμός στο YouTube
Commons page Πολυμέσα σχετικά με την ομάδα

Η Νιμ Ολεμπίκ (γαλλικά: Nîmes Olympique) είναι γαλλική ποδοσφαιρική ομάδα με έδρα την Νιμ. Η ομάδα ιδρύθηκε στις 10 Απριλίου 1937 και αυτό τον καιρό αγωνίζεται στην Νασιονάλ, την τρίτη κατηγορία του γαλλικού ποδοσφαίρου. Η μόνη διάκρισή της ήταν η κατάκτηση της Λιγκ 2 το 1950 και της Νασιονάλ το 1997. Η Νιμ παίζει τα εντός έδρας παιχνίδια της στο Σταντ ντε Κοστιέρ που βρίσκεται εντός της πόλης. Προπονητής της ομάδας είναι ο Τιερί Φροζέ.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σπορτίνγκ Κλαμπ Νιμουά (ΣΚΝ) ιδρύθηκε το 1901 από τον Ανρί Μοννιέ, ο οποίος, στην ηλικία των 21 ετών, είχε μόλις επιστρέψει από 2ετή εκδρομή στην Αγγλία. Αποφάσισε να ιδρύσει μια νέα ομάδα στην Νιμ, την γενέτειρά του. Αρχικά, η ομάδα απευθυνόταν μόνο σε νεαρούς Προτεστάντες.

Το 1908, η ΣΚΝ ανταγωνίστηκε την ΦΚ Σετ για τον τίτλο του 'Πρωταθλητή του Λανγκντόκ'. Η Νιμ τον κέρδισε, παίρνοντας με αυτόν τον τρόπο την πρόκριση για την τελική φάση του Γαλλικού Πρωταθλήματος, όπου όμως έχασαν από την Ολιμπίκ Μαρσέιγ στον πρώτο γύρο.

Η ομάδα έπαυσε την λειτουργία της λόγω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου στις 15 Απριλίου του 1919. Το 1922, η ΣΚΝ απορρόφησε έναν τοπικό αντίπαλο, την Φ.Α. Νιμουά.

Η νέα ομάδα, ακόμη κάτω από την ονομασία Σπορτίνγκ Κλαμπ Νιμουά, τερμάτισε δεύτερη στο Νοτιοανατολικό Πρωτάθλημα το 1925. Το 1927, οι Νιμουά κέρδισαν μια θέση για το ανώτερο πρωτάθλημα, τότε γνωστό ως Ντιβιζιόν Ντ'Ονέρ.

Τον Οκτώβριο του 1931, ο τότε πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας, Γκαστόν Ντουμέργκ, εγκαινίασε το γήπεδο Ζαν Μπουέν.

Λόγω οικονομικών προβλημάτων, η ΣΚΝ έπαυσε τις επαγγελματικές της δραστηριότητες το 1937. Ύστερα από προσπάθειες ντόπιων επιχειρηματιών, η ομάδα μετακόμισε στην γειτονιά Λοζέρ-Γκαρ της Νιμ, και μετονομάστηκε σε Νιμ Ολιμπίκ.

Η ομάδα μετακινήθηκε στο Σταντ ντε Κοστιέρ στις 15 Φεβρουαρίου 1989. Ο πρώτος αγώνας πρωταθλήματος στο γήπεδο ήταν στις 4 Μαρτίου 1989, με αντίπαλο την Μονκό σε έναν αγώνα στα πλαίσια της Λιγκ 2, με 3.647 θεατές παρόντες. Η προσέλευση-ρεκόρ του γηπέδου μέχρι σήμερα είναι 25.051, που σημειώθηκε στην διάρκεια της σεζόν 1991–1992, σε έναν αγώνα στα πλαίσια της Λιγκ 1 με αντίπαλο την Ολιμπίκ Μαρσέιγ.

Η Εθνική Γαλλίας έχει αγωνιστεί και αυτή στο συγκεκριμένο γήπεδο σε ένα διεθνές φιλικό με αντίπαλο την Ελλάδα, λίγο πριν από το Euro 96, με προσέλευση ύψους 23.420 θεατών. Σ'αυτό το παιχνίδι, η Γαλλία κέρδισε 3-1 με δύο γκολ του Πατρίς Λοκό και ένα του Ζινεντίν Ζιντάν.

Τον Δεκέμβριο του 1991, στην διάρκεια ενός αγώνα με την Νιμ, ο Ερίκ Καντονά πέταξε την μπάλα στον διαιτητή, έχοντας εκνευριστεί για μία από τις αποφάσεις του. Κλήθηκε σε πειθαρχική ακρόαση από την Γαλλική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία και τιμωρήθηκε για έναν μήνα. Ο Καντονά απάντησε περνώντας μπροστά από κάθε μέλος της επιτροπής και αποκαλώντας το ηλίθιο. Ως αποτέλεσμα, η τιμωρία του αυξήθηκε σε δύο μήνες, και επακολούθως ο Καντονά ανακοίνωσε την απόσυρσή του από το ποδόσφαιρο στις 16 Δεκεμβρίου 1991.

Την 1995-1996, η Νιμ έφτασε στον τελικό του Κυπέλλου Γαλλίας, επιτρέποντάς της με αυτόν τον τρόπο να πάρει μέρος την επόμενη χρονιά στο Κύπελλο Κυπελλούχων της UEFA. Τον Σεπτέμβριο του 1996, στην φάση των 32, η Νιμ απέκλεισε την Χόνβεντ Βουδαπέστης ΦΚ ((1:2) (0:2)), πριν αποκλειστεί από την ΑΪΚ Στοκχόλμης στον επόμενο γύρο.

Παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τωρινή Ομάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

As of 28 June, 2011[5]

Σημείωση: Οι σημαίες αφορούν την εθνική ομάδα, σύμφωνα με τους κανόνες επιλεξιμότητας της FIFA. Οι παίκτες μπορεί να κατέχουν περισσότερες ιθαγένειες εκτός FIFA.

No. Έθνος Θέση Παίκτης
1 Τ Χαϊντάρ Αλ-Σαϊμπανί
3 Α Μαξίμ Πουντζέ
4 Μ Σεμπαστιάν Πιοσέλ
5 Α Μίοντραγκ Στόσιτς
6 Μ Τζονατάν Παρπέιξ
7 Μ Κομλάν Αμεβού
8 Ε Βιλφρίντ Νιφλόρ
9 Ε Ρομάν Τιμπό
10 Ε Νικολά Μπενεζέ
11 Μ Μουριταλά Ογκουνμπιγί
12 Ε Σεϊντού Κονέ
14 Ε Γκρεγκορί Ντυτίλ
15 Ε Λαμίν Ντιαρασουμπά
16 Τ Συρίλ Μερβίλ
17 Μ Φλοριάν Σανσόν
18 Α Μπενουά Πουλάν
No. Έθνος Θέση Παίκτης
19 Α Μουσά Σιντιμπέ
20 Α Βενσάν Καρλιέ
21 Α Γιασίν Χαντού
22 Α Ορελιάν Μπος
23 Μ Εμανουέλ Κορέζ
24 Ε Στεβ Χαγκί
25 Ε Ρενό Ριπάρ
26 Μ Αλφουσεϊνί Κεϊτά
27 Ε Ισούφ Ουαταρά
28 Μ Μαλίκ Χσισάν
29 Α Αρνό Φαράς
30 Τ Ματιέ Μισέλ
Τ Γκοτιέ Γκαλόν
Α Κεβίν Μαρτέν
Μ Ολιβιέ Νταβιντάς
Ε Γιανίκ Μπολί

Σημαντικοί παίκτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παρακάτω βρίσκονται οι σημαντικοί πρώην παίκτες που έχουν εκπροσωπήσει την Νιμ στο πρωτάθλημα και στις διεθνείς διοργανώσεις από την ίδρυση της ομάδας το 1937. Για να εμφανίζεται στην παρακάτω λίστα, ένας παίκτης θα πρέπει να έχει αγωνιστεί το λιγότερο σε 80 επίσημου αγώνες με την ομάδα ή εκπροσωπήσει την εθνική ομάδα με την οποία έχει την δυνατότητα να αγωνιστεί στην διάρκεια της θητείας του στην Νιμ ή μετά την αποχώρησή του.


Γαλλία

Αλγερία

Αργεντινή

Ακτή Ελεφαντοστού

Μαρόκο

Ολλανδία

Ρουμανία

Τόγκο

Γιουγκοσλαβία

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διάφορα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεγαλύτερο γκρουπ Ultras (φανατικών οπαδών) είναι οι Gladiators Nîmes με έτος ίδρυσης το 1991. Το όνομά του παραπέμπει στην πλούσια ιστορία της πόλης της Νιμ, που φτάνει μέχρι την εποχή της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Πριν από την έναρξη κάθε εντός έδρας αγώνα της ομάδας, ακούγεται από τα μεγάφωνα του γηπέδου ένα απόσπασμα της όπερας του Ζωρζ Μπιζέ "Κάρμεν".

Υπάρχει μεγάλη αντιπαλότητα με την γειτονική πόλη του Μονπελιέ, αντιπαλότητα που επεκτείνεται και στις δύο ποδοσφαιρικές ομάδες (την Νιμ Ολιμπίκ και την Μονπελιέ ΣΚ).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]