Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος Χατζηνικολάου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος Χατζηνικολάου γεννήθηκε στις 13 Απριλίου 1954 στη Θεσσαλονίκη.

Σπουδές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σπούδασε Φυσική στο Πανεπιστήμιο της Θεσσαλονίκης. Μετά την συμπλήρωση των στρατιωτικών του υποχρεώσεων, συνέχισε τις σπουδές του στο Harvard και το M.I.T. (Η.Π.Α.), όπου και έλαβε μεταπτυχιακούς τίτλους (Master) και διδακτορικό (Ph.D). Εργάστηκε ως ερευνητής και επιστημονικός συνεργάτης στο Αγγειολογικό εργαστήριο του New England Deaconess Hospital (Η.Π.Α.). Παράλληλα διετέλεσε επιστημονικός συνεργάτης της Διαστημικής Εταιρείας των Ηνωμένων Πολιτείων (NASA) και της εταιρείας Arthur D. Little. Δίδαξε στα Πανεπιστήμια του Harvard και του M.I.T., στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών. Σπούδασε Θεολογία στην Θεολογική Σχολή του Τιμίου Σταυρού στη Βοστώνη των Ηνωμένων Πολιτειών και ανακηρύχθηκε διδάκτορας της Θεολογικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Εκκλησιαστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Υπήρξε διευθυντής του Κέντρου Βιοϊατρικής Ηθικής και Δεοντολογίας και πρόεδρος της Συνοδικής Επιτροπής Βιοηθικής της Εκκλησίας της Ελλάδος. Εκάρη μοναχός στις 18 Μαρτίου 1989 στην Ιερά Μονή Στομίου Κονίτσης και την επομένη χειροτονήθηκε διάκονος και εν συνεχεία πρεσβύτερος στις 10 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους. Αργότερα ενεγράφη στο μοναχολόγιο της Ιεράς Μονής Σίμωνος Πέτρας του Αγίου Όρους. Από το 1990 έως και το 2004 διακονούσε ως εφημέριος το αγιορείτικο Μετόχι της Αναλήψεως (Μονής Σίμωνος Πέτρας) στο Βύρωνα.

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής εξελέγη στις 26 Απριλίου 2004. Χειροτονήθηκε στις 30 Απριλίου 2004 από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών Χριστόδουλο στον Καθεδρικό Ναό Αθηνών. Ενθρονίστηκε στις 26 Ιουνίου 2004 στον Καθεδρικό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Σπάτων. Είναι ο δεύτερος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής, μετά τον κ. Αγαθόνικο και εκατοστός δέκατος έβδομος (117ος) από τον απόστολο Παύλο έως σήμερα.

Τον Φεβρουάριο του 2005, μετά την απομάκρυνση του Μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονα, ορίστηκε τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής [1]. Στις 11 Μαρτίου 2009, ο μητροπολίτης Μεσογαίας Νικόλαος, με επιστολή του προς την Ιερά Σύνοδο που απεστάλη από τη Ρωσία όπου βρισκόταν εκείνες τις ημέρες, παραιτήθηκε από τοποτηρητής της Ιεράς Μητροπόλεως Αττικής[2]. Η παραίτηση αυτή θεωρήθηκε ως διαμαρτυρία για την αμφιλεγόμενη απόφαση του Πρωτοβάθμιου Συνοδικού Δικαστηρίου, την προηγούμενη ημέρα, με την οποία, με ψήφους 7 έναντι 5, θεωρήθηκε ότι δεν συνέτρεχαν λόγοι για την παραπομπή σε εκκλησιαστικό δικαστήριο του μητροπολίτη πρώην Αττικής Παντελεήμονος Μπεζενίτη. Ο μητροπολίτης Παντελεήμων εξέτιε ποινή κάθειρξης για υπεξαίρεση μεγάλου χρηματικού ποσού από την Ιερά Μονή Οσίου Εφραίμ Νέας Μάκρης.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]