Επίσκοπος Ταλαντίου Επιφάνιος Καραγεώργος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Θεοφιλέστατος
Επιφάνιος
Τιτουλάριος Επίσκοπος Ταλαντίου
Από29 Οκτωβρίου 2023
Προσωπικά στοιχεία
Γέννηση23/11/1971
Τριανταίικα Αγρινίου
ΕθνικότηταΈλληνας
ΔόγμαΧριστιανός Ορθόδοξος

Ο Επιφάνιος Καραγεώργος είναι Έλληνας θεολόγος και επίσκοπος της Εκκλησίας της Ελλάδος. Είναι επίσκοπος Ταλαντίου, βοηθός του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, από την 29η Οκτωβρίου 2023.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Επιφάνιος Καραγεώργος γεννήθηκε στα Τριανταίικα Αγρινίου το 1971 και αποφοίτησε από την δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Αγρίνιο. Στην συνέχεια φοίτησε και πήρε πτυχίο από την Ανωτέρα Εκκλησιαστική Σχολή Αθηνών και την Θεολογική Σχολή του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Την 5η Δεκεμβρίου 1998 εκάρη μοναχός, λαμβάνοντας το όνομα Επιφάνιος προς τιμήν του μακαριστού Αρχιμανδρίτη Επιφανίου Θεοδωροπούλου, ενός από τους πλέον διακεκριμένους θεολόγους. Την επόμενη μέρα, 6η Δεκεμβρίου, χειροτονήθηκε Διάκονος και στις 31 Μαΐου του επόμενου έτους Πρεσβύτερος από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Θεόκλητο. Υπηρέτησε ως εφημέριος των Ενοριών Προφήτου Ηλιού Σταμνάς και Αγίου Βασιλείου Ελαιοφύτου, ενώ μέχρι την ημέρα της αποχώρησης του απο την Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας διακόνησε ως Προϊστάμενος του Ιερού Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Ιεράς Πόλεως Μεσολογγίου.

Στις 25 Νοεμβρίου 2005 έλαβε το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτου από τον Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Κοσμά. Κατά τα έτη της αρχιερατείας του Μητροπολίτη Κοσμά υπηρέτησε ως Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος και αργότερα ως Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως. Διακόνησε το θείο κήρυγμα, τον τομέα της νεότητας και της φιλανθρωπίας. Συνέγραψε άρθρα θρησκευτικού και πνευματικού περιεχομένου και έλαβε μέρος σε διάφορα συνέδρια ως εκπρόσωπος της Ιεράς Μητροπόλεως Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Στις 6 Οκτωβρίου 2022 ο π. Επιφάνιος προτάθηκε στο τριπρόσωπο για την εκλογή νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας. Τα αποτελέσματα είχαν ως εξής: Πρώτος και Μητροπολίτης αναδείχθηκε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης με 65 ψήφους, δεύτερος ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος[1] με 32 ψήφους και τρίτος ο Μητροπολίτης Βρεσθένης Θεόκλητος με 4 ψήφους.

Την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, λίγους μήνες μετά την έλευση του νέου Μητροπολίτη Αιτωλίας και Ακαρνανίας Δαμασκηνού, ο π. Επιφάνιος υπέβαλε την παράιτησή του [2]από τα καθήκοντα του Πρωτοσυγκέλλου, αλλά και του Προϊσταμένου του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Μεσολογγίου

Από τον Μάρτιο του 2023 εντάχθηκε στο δυναμικό του κλήρου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών και ανέλαβε καθήκοντα προϊσταμένου στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου Άνω Πατησίων[3]. Το απόγευμα της 30ής Ιουνίου 2023 στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου των αρχαίων Αθηνών, εις ανάμνησιν του κηρύγματος του Αποστόλου Παύλου προς τους Αθηναίους, τελέσθηκε Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου. Κατά τον εσπερινό, τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης π. Επιφάνιος Καραγεώργος[4].

Εκλογή σε Επίσκοπο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την 9ην Οκτωβρίου 2023, κατόπιν προτάσεως του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου εξελέγη Βοηθός Επίσκοπος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών από το Σώμα της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, με τον τίτλο της πάλαι ποτέ διαλαμψάσης Επισκοπής Ταλαντίου[5].

Την Κυριακή 29 Οκτωβρίου 2023, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αθηνών, τελέστηκε η εις Επίσκοπον χειροτονία του επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου. Της χειροτονίας προεξήρχε ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος και συμμετείχαν άλλοι 9 Αρχιερείς, ενώ συμμετείχαν και αρκετοί ιεράρχες συμπροσευχόμενοι[6].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Το Τριπρόσωπο για την Ιερά Μητρόπολη Αιτωλίας και Ακαρνανίας». ROMFEA. Ανακτήθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2023. 
  2. «Μητρόπολη Αιτωλίας: Παραιτήθηκε από τη θέση του Πρωτοσυγκέλλου ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος». Ορθοδοξία News Agency. 28 Φεβρουαρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  3. «Αρχιμ. Επιφάνιος: ποιά είναι η νέα ενορία του πρώην Πρωτοσύγκελου της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας». 25 Μαρτίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  4. «Δείτε το κήρυγμα του π. Επιφάνιου στον Εσπερινό στον Ιερό Βράχο του Αρείου Πάγου-Η Εκκλησία της Ελλάδος τίμησε τον ιδρυτή της». 30 Ιουνίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  5. «Επίσκοπος Ταλαντίου εξελέγη ο Αρχιμανδρίτης Επιφάνιος Καραγεώργος». Ορθοδοξία News Agency. 9 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024. 
  6. «Η χειροτονία του νέου Επισκόπου Ταλαντίου Επιφανίου στη Μητρόπολη Αθηνών». Ορθοδοξία News Agency. 29 Οκτωβρίου 2023. Ανακτήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 2024.