Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Μαρία Ιωσηφίνα της Σαβοΐας

Η Μαρία Ιωσηφίνα Λουίζα της Σαβοΐας (1753 - 1810) ήταν τιτλούχος βασίλισσα της Γαλλίας, σύζυγος του βασιλιά της Γαλλίας Λουδοβίκου ΙΗ΄.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννήθηκε στο Τορίνο και πέθανε στην εξορία. Ήταν τρίτο παιδί και δεύτερη κόρη του Βίκτορα Αμεδαίου Γ΄ της Σαρδηνίας και της Μαρίας Αντουανέτας Φερνάντας των Βουρβόνων της Ισπανίας.

Παντρεύτηκε τον κόμη της Προβηγκίας (1771), μελλοντικό Λουδοβίκο ΙΗ΄, και τον ακολούθησε στην εξορία στην Μεγάλη Βρετανία (1791). Σε δύο χρόνια και η μικρότερη αδελφή της Μαρία Τερέζα της Σαβοΐας παντρεύτηκε τον μικρότερο αδελφό του συζύγου της μέλλοντα βασιλιά Κάρολο Ι΄. Δεν κατάφερε να κάνει παιδιά, αφού είχε δύο συνεχείς αποβολές (1774, 1781). Όταν ο νεαρός δελφίνος πέθανε στη φυλακή (1795), ο σύζυγός της ανακηρύχθηκε εξόριστος βασιλιάς και η ίδια βασίλισσα στο πλευρό του.

Μετά το θάνατό της στην εξορία η σορός της μεταφέρθηκε στην ιδιαίτερη πατρίδα της, όπου ο αδελφός της, βασιλιάς της Σαρδηνίας Κάρολος Φελίξ, ανήγειρε προς τιμή της μνημείο.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Marie Joséphine of Savoy της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).