Ισαβέλλα του Αινώ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Η Ισαβέλλα του Αινώ

Η Ισαβέλλα του Αινώ (23 Απριλίου 1170 - 15 Μαρτίου 1190) ήταν βασίλισσα της Γαλλίας (1180-1190).

Κόρη του κόμη Βαλδουίνου Α΄ της Φλάνδρας και της κόμισσας Μαργαρίτας της Φλάνδρας, μεγάλη αδελφή των πρώτων αυτοκρατόρων της Λατινικής αυτοκρατορίας της Κωνσταντινούπολης Βαλδουίνου Α΄, Ερρίκου της Φλάνδρας και Γιολάντας. Παντρεύτηκε σε ηλικία μόλις 10 ετών τον Γάλλο βασιλιά Φίλιππο - Αύγουστο Β΄. Οι χρονογράφοι της εποχής έλεγαν ότι ο συγκεκριμένος γάμος αποτελεί την ένωση μεταξύ Καρολιδών και Καπετιδών, αφού ο πατέρας της φέρεται ως απ´ευθείας απόγονος του Καρολομάγνου.

Ο σύζυγος της τής επιφύλαξε υποτιμητική συμπεριφορά (μερικοί εικάζουν λόγω των ομοφυλοφιλικών του σχέσεων με τον βασιλιά της Αγγλίας Ριχάρδο τον Λεοντόκαρδο). Αυτό ήταν αιτία ο πατέρας της Βαλδουίνος να συμμαχήσει με τους εχθρούς του συζύγου της που εξοργισμένος εκστράτευσε εναντίον του (1184) ζητώντας διαζύγιο από την Ισαβέλλα. Τη λύση συμφιλίωσης έδωσε ο θείος του βασιλιά Ροβέρτος και οι σχέσεις τους αποκαταστάθηκαν πλήρως με τη γέννηση (1187) του γιου και διαδόχου Λουδοβίκου.

Πέθανε από επιπλοκές στη γέννα νέων διδύμων γιων (1190), μαζί με τα δίδυμα.

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα


Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Isabella of Hainault της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).