Μαία (μυθολογία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πλειάδα Μαία
Ο Βουλκάνους και η Μαία
Σύντροφος-οιΔίας
ΓονείςΤιτάνας Άτλας και Ωκεανίδα Πλειόνη
Αδέλφια
ΤέκναΘεός Ερμής

Η Μαία, κατά την ελληνική μυθολογία, είναι μία από τις Πλειάδες, τις επτά κόρες του Τιτάνα Άτλαντα και της Ωκεανίδας Πλειόνης. Οι Πλειάδες γεννήθηκαν στο όρος Κυλλήνη της Αρκαδίας και πολλές φορές τις ονομάζουν και θεές του βουνού. Η Μαία ήταν η μεγαλύτερη, ομορφότερη και περισσότερο συνεσταλμένη από τις αδερφές. Λένε ότι είχε υπέροχα μαύρα μάτια.

Αναφέρεται, άλλοτε, ως Πλειάς και, άλλοτε, ως Ατλαντίς, εκ των ονομάτων των γονέων της. Ο Σιμωνίδης ο Κείος την αναφέρει ως «ελικοβλέφαρον» και «ιοπλόκαμον». Αλλά και οι άλλοι ποιητές εξυμνούν το κάλλος της και τη χαρακτηρίζουν ως την ωραιότερη των Πλειάδων.

Μύθοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο θεός Ερμής και η Μαία.

Σύμφωνα με τους ομηρικούς ύμνους, η Μαία ζούσε απομονωμένη σε μια σπηλιά στην Κυλλήνη. Εκεί ενώθηκε με τον Δία όπου αργότερα: «Ζηνί τέκε κύδιμον Ερμήν, ιερόν λέχος εισαναβάσα» (= γέννησε στον Δία τον δοξασμένο θεό Ερμή, από τον ύπνο της στο ιερό κρεβάτι) (Ησιόδου Θεογονία 938).

Μετά τη γέννησή του, η Μαία έβαλε τον Ερμή να κοιμηθεί, εκείνος όμως πήδηξε από την κούνια του και βγήκε έξω. Καθώς έπαιζε, βρήκε μια χελώνα, με το καβούκι της οποίας δημιούργησε μια λύρα. Το ίδιο βράδυ έφτασε στην Πιερία, όπου σκαρφίστηκε ένα κόλπο και έκλεψε τα βόδια του θεού Απόλλωνα. Η Μαία αρνήθηκε να πιστέψει τον Απόλλωνα, που αποκάλεσε τον Ερμή κλέφτη, και τότε ο Δίας πήρε το μέρος του Απόλλωνα. Τελικά, ο Απόλλωνας αντάλλαξε τα βόδια για τη λύρα που είχε φτιάξει ο Ερμής.

Η Μαία προστάτεψε, επίσης, τον Αρκάδα από τη μανία και την οργή της θεάς Ήρας, που μετέτρεψε τη μητέρα του, Καλλιστώ, σε αρκούδα.

Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Στο περίφημο αγγείο του Φραγκίσκου, ο αγγειογράφος του την παριστά με τον υιό της επί άρματος να μεταβαίνει στους γάμους του Πηλέα.
  • Στη Ρώμη, όταν η παράδοσή της μεταφέρθηκε εκεί από την Ελλάδα, λατρευόταν μαζί με τον υιό της, ως προστάτιδα του εμπορίου.
  • Ο αλληγορικός μύθος της κλοπής των βοδιών του Απόλλωνα ανάγεται στην εποχή που ο Ερμής, πλέον, αναλαμβάνει, επίσημα, ως θεός-προστάτης του εμπορίου, αρμοδιότητα που είχε παλαιότερα ο Απόλλωνας.
  • Εκτός από τη Μαία στην ελληνική μυθολογία υπήρχε και η Μαία στη Ρωμαϊκή μυθολογία, σύζυγος του Ηφαίστου. Από τη Μαία της ελληνικής μυθολογίας προέρχεται η ονομασία του μήνα Μάιου.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Ο αστεροειδής 66 Μάγια (66 Maja), ο οποίος ανακαλύφθηκε το 1861, πήρε το όνομά του από το μυθικό αυτό πρόσωπο.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]