Κατάλογος λιμνών της Ελλάδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Ακολουθεί κατάλογος των λιμνών της Ελλάδας, κατηγοριοποιημένες σε φυσικές και τεχνητές λίμνες:

Φυσικές λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Γεωγραφικό διαμέρισμα Επιφάνεια (τ.χμ.) Μέγιστο μήκος (χλμ.) Μέγιστο πλάτος (χλμ.) Βάθος (μ.) Υψόμετρο (μ.)
Τριχωνίδα Στερεά Ελλάδα 95,840 21,490 6,700 58 22
Βόλβη Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) 75,456 21,500 13,857 24,458 55,128
Βεγορίτιδα [1] Μακεδονία (Φλώρινα, Πέλλα) 54,310 14,800 6,900 16 540
Βιστωνίδα Θράκη (Ξάνθη, Ροδόπη) 45,030 12,450 7,000 4 0,1
Κορώνεια Μακεδονία (Θεσσαλονίκη) 42,823 10,750 5,050 1 100
Μικρή Πρέσπα [2] Μακεδονία (Φλώρινα, Αλβανία) 42,541 15,300 6,500 8,4 850
Μεγάλη Πρέσπα [2] Μακεδονία (Φλώρινα, Αλβανία, Π.Γ.Δ.Μ.) 39,400 11,600 6,100 50 842
Ορεστιάδα (Καστοριάς) Μακεδονία (Καστοριά) 28,655 7,500 5,425 9 630
Παμβώτιδα Ήπειρος 19,470 7,950 5,425 11 470
Υλίκη Στερεά Ελλάδα 19,118 10,825 5,600 11 80
Δοϊράνη Μακεδονία (Κιλκίς, Π.Γ.Δ.Μ.) 15,350 8,100 2,750 4 160
Αμβρακία Στερεά Ελλάδα 14,477 13,150 3,740 40 16
Λυσιμαχία Στερεά Ελλάδα 13,085 6,238 3,000 9 20
Πετρών Μακεδονία (Φλώρινα) 12,294 5,250 4,238 3 572
Παραλίμνη Στερεά Ελλάδα 10,930 8,110 2,000 38,5 60
Χειμαδίτιδα Μακεδονία (Φλώρινα) 10,8 5,150 0,700 2,5 593
Οζερός Στερεά Ελλάδα 9,450 5,200 2,683 10 110
Βουλκαρία Στερεά Ελλάδα 9,207 4,000 3,540 2,5 10
Δύστος Εύβοια 5,165 4,280 2,060 3 16
Πικρολίμνη Μακεδονία (Κιλκίς) 3,772 2,425 2,350 1 50
Στυμφαλία Πελοπόννησος 3,545 3,475 1,263 5 625
Μητρικού (Ισμαρίδα) Θράκη (Ροδόπη) 2,524 2,450 1,750 1,5 3
Σαλτίνη Στερεά Ελλάδα 1,986 2,350 1,550
Ζάζαρη Μακεδονία (Φλώρινα) 1,845 2,075 1,425 3 602
Καϊάφα Πελοπόννησος 1,680 2,900 0,875
Μόρφη Ήπειρος 0,970 2,500 0,700
Λάμια Πελοπόννησος 0,562 1,188 0,650
Κουρνά Κρήτη 0,501 1,010 0,875
Πωγωνίτσα Στερεά Ελλάδα 0,437 0,938 0,700
Ζηρός Ήπειρος 0,372 1,350 0,475
Προντάνη Ήπειρος 0,333 1,400 0,400
Ζαραβίνα Ήπειρος 0,275 0,633 0,600 31,5 458
Κόκκαλα Στερεά Ελλάδα 0,237 1,025 0,538
Μικρή Σαλτίνη Στερεά Ελλάδα 0,188 0,825 0,300
Κουμουνδούρου Στερεά Ελλάδα (Αττική) 0,148 0,650 0,380
Αεροφωλιές Μακεδονία 0,144 0,700 0,250
Σαΐτα Ήπειρος 0,134 0,550 0,300
Αβιλαριάς Στερεά Ελλάδα 0,125 0,500 0,350
Μουστός Πελοπόννησος 0,102 0,630 0,250
Νυμφών Θράκη (Έβρος)
Τσεκούρι Θράκη (Έβρος)
Σκεπή Θράκη (Έβρος)
Σπίτια Θράκη (Έβρος)
Γυναίκα Θράκη (Έβρος)

Τεχνητές λίμνες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ονομασία Γεωγραφικό διαμέρισμα Επιφάνεια (τ.χμ.) Μέγιστο μήκος (χλμ.) Μέγιστο πλάτος (χλμ.) Βάθος (μ.) Υψόμετρο (μ.)
Κρεμαστών [1] Στερεά Ελλάδα 68,532 44,920 13,190 60 750
Πολυφύτου [1] Μακεδονία (Κοζάνη) 56,793 29,480 4,150 46 293
Κερκίνη Μακεδονία (Σέρρες) 37,688 14,490 5,650 10 30
Καστρακίου [1] Στερεά Ελλάδα 26,804 29,380 3,250
Πλαστήρα [1] Θεσσαλία 22,180 13,760 4,330
Πηνειού [1] Πελοπόννησος 19,895 8,490 6,810 60 80
Θησαυρού [3] Μακεδονία (Δράμα) 20,000 175 320
Πουρναρίου [1] Ήπειρος 18,233 17,730 7,360
Μόρνου [1] Στερεά Ελλάδα 15,050
Αώου [4] Ήπειρος 11,500 1350
Σμοκόβου[5] Θεσσαλία 8,500
Στράτου [4] Στερεά Ελλάδα 8,400
Άγρα [4] Μακεδονία (Πέλλα) 5,800
Σφηκιά [4] Μακεδονία (Ημαθία) 4,300
Πλατανόβρυσης Μακεδονία (Δράμα) 3,250 95 224
Λάδωνα [4] Πελοπόννησος 3,048 9,200 1,500
Μεταλλείου [4] Μακεδονία (Κιλκίς) 2 0,1 35 275
Ασωμάτων [4] Μακεδονία (Ημαθία) 2,600
Μαραθώνα Στερεά Ελλάδα (Αττική) 1,027 3,790 0,750
Λούρου [4] Ήπειρος 0,150
Γρατινής [4] Θράκη (Ροδόπη) 3 0,45 48 96

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]