Λίμνη Βόλβη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 40°40′54″N 23°28′02″E / 40.6817°N 23.4672°E / 40.6817; 23.4672

Λίμνη Βόλβη

Άποψη ακτής της Βόλβης
Χώρες Flag of Greece.svg Ελλάδα
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία
Νομός Θεσσαλονίκης
Γεωγραφικό Μήκος 23.46
Γεωγραφικό Πλάτος 40.68
Μέγιστο Μήκος 21,5 Χιλιόμετρα
Μέγιστο Πλάτος 6,7 Χιλιόμετρα
Έκταση 70,3 Τετραγωνικά χιλιόμετρα
Μέγιστο Βάθος 20 Μέτρα
Ύψος Επιφάνειας 55 Μέτρα

Η λίμνη Βόλβη, γνωστή παλαιότερα και ως Λίμνη Μπεσικίων, βρίσκεται στον νομό Θεσσαλονίκης ανατολικά από την πόλη της Θεσσαλονίκης σε απόσταση 35 χλμ. και 8 χλμ. δυτικά από την θάλασσα του Στρυμονικού κόλπου, στη λεκάνη της Μυγδονίας, στο δήμο Βόλβης. Είναι διατεταγμένη σε σειρά με την λίμνη Κορώνεια και σε απόσταση 11,5 χλμ. από αυτήν. Μαζί οι δυο λίμνες σύμφωνα με τη σύμβαση Ραμσάρ αποτελούν υγρότοπο διεθνούς σημασίας με την ονομασία «Λίμνες Κορώνεια - Βόλβη». Από τη βόρεια πλευρά της περνάει η Εγνατία οδός και στα ανατολικά της βρίσκονται τα στενά της Ρεντίνας. Η λίμνη Βόλβη έχει σχήμα επίμηκες, διεύθυνση ανατολικά-δυτικά, το μέσο μήκος είναι 19,5 χλμ και το μέσο πλάτος της 3,4 χλμ. Η επιφάνεια της λίμνης, για μέση στάθμη 37 μέτρα, έχει έκταση 70,8 τετ. χλμ. αντιστοιχώντας σε συνολικό μήκος ακτογραμμών 54,4 χλμ., στοιχείο που την καθιστά τη μεγαλύτερη λίμνη της Μακεδονίας και τη δεύτερη μεγαλύτερη της χώρας και με μέγιστο βάθος 23 μέτρα.

Σχηματισμός – ονομασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η περιοχή αρχικά καλυπτόταν από την θάλασσα και η γέννηση της λίμνης Βόλβης προήρθε τεκτονικά. Η σημερινή γεωμορφολογία του χώρου διαμορφώθηκε πριν από 1.800.000 έτη (κατώτερο Πλειστόκαινο), όταν ρήγματα στην προ-μυγδονική λεκάνη προκάλεσαν τη βύθισή της. Κατ' αυτό τον τρόπο διακόπηκε η επικοινωνία της με τη θάλασσα και δημιουργήθηκε μια μεγάλη λίμνη, η λίμνη της Μυγδονίας. Οι τεκτονικές διεργασίες συνεχίστηκαν και διοχετεύοντας πολλά από τα νερά της στον Στρυμονικό κόλπο. Όσα έμειναν, περιορίσθηκαν στα βαθύτερα σημεία της λεκάνης σχηματίζοντας τις δύο μικρότερες λίμνες, την Κορώνεια και την Βόλβη.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, Βόλβη ήταν το όνομα νύμφης η οποία με τον Ηρακλή απέκτησαν έναν γιό, τον Όλυνθο. Απ' αυτή πήρε το όνομά της η λίμνη Βόλβη. Ο Ξενοφών την αναφέρει με το όνομα Βολυκή.

Οικολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η λίμνη Βόλβη διαθέτει πλούσια ιχθυοπανίδα, που περιλαμβάνει 24 είδη ψαριών, ανάμεσά τους το ψάρι λιπαριά[1] που είναι ενδημικό της λίμνης και δεν συναντάται σε κανένα άλλο μέρος του κόσμου. Επίσης ιδιαίτερα σπάνια είναι τα ψάρια γκελάρτσα και λακόψαρο ή τυλινάρι[2]. Στη λίμνη υπάρχουν επίσης τα ψάρια γριβάδι, πέρκα, λεστί, τούρνα, πεταλούδα, χέλι κ.ά. Στην περιοχή υπάρχουν 245 είδη πτηνών[3]. Στη νότια πλευρά της λίμνης υπάρχει το μοναδικής οικολογικής αξίας παραλίμνιο δάσος της Απολλωνίας. Η λίμνη Βόλβη είναι ένας από τους 11 ελληνικούς υγροτόπους που προστατεύονται από τη συνθήκη Ραμσάρ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Λιπαρία (Alosa macedonica), Βάση δεδομένων για την ελληνική φύση, Ε.Μ.Π.
  2. ANEMOS - VOLVI WINDSURFERS, ucy.ac.cy
  3. Ι. Δέβρελης, Η τουριστική αξιοποίηση ενός υγροβιότοπου. Το παράδειγμα εφαρμογής της λίμνης Βόλβης, ΤΕΙ Καβάλας, Δράμα, 2013, σελ. 56

Εξωτερικές συνδέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Commons logo
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα