Γυναίκες και εκπαίδευση

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Τάξη μικτού σχολείου στο Μπαχρέιν
Προσφυγόπουλα (αγόρια και κορίτσια) από την Αρμενία σε σχολείο στο Αλέπο το 1915

Ο όρος γυναίκες και εκπαίδευση (female education) χρησιμοποιείται γενικά για ένα σύνθετο σύνολο θεμάτων και συζητήσεων σχετικά με την εκπαίδευση (πρωτοβάθμια εκπαίδευση, δευτεροβάθμια εκπαίδευση, τριτοβάθμια εκπαίδευση και εκπαίδευση υγείας) ιδίως για κορίτσια και γυναίκες. Περιλαμβάνει θέματα ισότητας των φύλων και πρόσβασης στην εκπαίδευση. Η συμμετοχή γυναικών και κοριτσιών στην εκπαίδευση συμβάλλει σηματνικά στην αντιμετώπιση της φτώχειας. Άλλα σχετικά θέματα περιλαμβάνουν την χωριστή εκπαίδευση ανά φύλο και τη θρησκευτική εκπαίδευση για γυναίκες.

Το θέμα των ανισοτήτων στην εκπαίδευση για τα κορίτσια και τις γυναίκες είναι περίπλοκο: η συμμετοχή των γυναικών στην εκπαίδευση παρεμποδίζεται με διάφορους τρόπους, κάποιους περισσότερο φανερούς, όπως βία κατά των γυναικών και απογόρευση να πάνε σχολείο, και κάποιους λιγότερο, όπως η ανισότητα μεταξύ των φύλων (σε βάρος των γυναικών) σε πολλούς τομείς της επιστήμης και τεχνολογίας, που έχει βαθιές ρίζες, ακόμη και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική.[1] Σε ορισμένες δυτικές χώρες, οι γυναίκες έχουν ξεπεράσει τους άνδρες σε πολλά επίπεδα εκπαίδευσης. Για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες το 2005/2006, γυναίκες απέκτησαν το 62% των πτυχίων ssociate degree, το 58% των πτυχίων bachelor's degree, το 60% των μεταπτυχιακών και 50% των διδακτορικών τίτλων.[2]

Η βελτίωση του εκπαιδευτικού επιπέδου των κοριτσιών έχει αποδειχθεί ότι έχει σαφείς επιπτώσεις στην υγεία και το οικονομικό μέλλον των νέων γυναικών, γεγονός που με τη σειρά του βελτιώνει τις προοπτικές ολόκληρης της κοινότητάς τους.[3] Το ποσοστό βρεφικής θνησιμότητας των μωρών των οποίων οι μητέρες έχουν λάβει πρωτοβάθμια εκπαίδευση είναι το μισό από τα παιδιά των οποίων οι μητέρες είναι αναλφάβητες.[4] Στις φτωχότερες χώρες του κόσμου, το 50% των κοριτσιών δεν φοιτούν στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Ωστόσο, η έρευνα δείχνει ότι κάθε επιπλέον έτος σχολείου για τα κορίτσια αυξάνει το εισόδημα τους κατά 15%. Η βελτίωση της γυναικείας εκπαίδευσης και συνεπώς του εισοδήματος των γυναικών, βελτιώνει το βιοτικό επίπεδο των δικών τους παιδιών, καθώς οι γυναίκες επενδύουν μεγαλύτερο μέρος του εισοδήματός τους στις οικογένειές τους από ό, τι οι άνδρες.[5] Ωστόσο, παραμένουν πολλά εμπόδια στην εκπαίδευση των κοριτσιών. Σε ορισμένες αφρικανικές χώρες, όπως η Μπουρκίνα Φάσο, τα κορίτσια είναι απίθανο να φοιτήσουν στο σχολείο για λόγους τόσο βασικούς, όπως η έλλειψη ξεχωριστής τουαλέτας για τα κορίτσια.[6]

Η εκπαίδευση αυξάνει το επίπεδο υγείας και ευαισθητοποίησης για την υγεία της γυναίκας (και του συντρόφου της και της οικογένειας). Η προώθηση του επιπέδου εκπαίδευσης και της προχωρημένης κατάρτισης των γυναικών τείνει επίσης να οδηγήσει σε καθυστέρηση έναρξης σεξουαλικής δραστηριότητας, πρώτου γάμου και πρώτου τοκετού. Επιπλέον, περισσότερη εκπαίδευση αυξάνει την πιθανότητα να παραμείνει ανύπαντρη, να μην έχει παιδιά ή να μην έχει επίσημο γάμο, ενώ αυξάνει τα επίπεδα μακροχρόνιων συνεργασιών. Η εκπαίδευση των γυναικών είναι επίσης σημαντική για την υγεία των γυναικών, αυξάνοντας τη χρήση αντισυλληπτικών ενώ ταυτόχρονα μειώνει τις σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες και αυξάνει το επίπεδο των διαθέσιμων πόρων για τις γυναίκες που χωρίζουν ή βρίσκονται σε κατάσταση ενδοοικογενειακής βίας. Η εκπαίδευση βελτιώνει επίσης την επικοινωνία των γυναικών με τους συνεργάτες και τους εργοδότες, καθώς και τα ποσοστά συμμετοχής στην κοινωνία των πολιτών.[7][8]

Λόγω των ευρέων επιπτώσεων της γυναικείας εκπαίδευσης στην κοινωνία, η αντιμετώπιση των ανισοτήτων στην εκπαίδευση των γυναικών επισημαίνεται στον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 4 «Εκπαίδευση Ποιότητας για Όλους» και συνδέεται βαθιά με τον Στόχο Αειφόρου Ανάπτυξης 5 «Ισότητα των Φύλων» των Ηνωμένων Εθνών. Η εκπαίδευση των κοριτσιών (και η ενδυνάμωση των γυναικών γενικά) στις αναπτυσσόμενες χώρες οδηγεί σε ταχύτερη ανάπτυξη και μια ταχύτερη μείωση της αύξησης του πληθυσμού, παίζοντας έτσι σημαντικό ρόλο στην αντιμετώπιση περιβαλλοντικών ζητημάτων όπως ο μετριασμός της κλιματικής αλλαγής. Το σχέδιο Drawdown εκτιμά ότι η εκπαίδευση των κοριτσιών είναι η έκτη πιο αποτελεσματική δράση κατά της κλιματικής αλλαγής (μπροστά από τις εκμετάλευση της ηλιακής ενέγρειας, την πυρηνική ενέργεια, την αναδάσωση και πολλές άλλες δράσεις).[9]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Cracking the code: girls' and women's education in science, technology, engineering and mathematics (STEM). Paris: UNESCO. 2017. ISBN 9789231002335. 
  2. «Historical summary of faculty, students, degrees, and finances in degree-granting institutions: Selected years, 1869-70 through 2005-06». Nces.ed.gov. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2014. 
  3. «CAMFED USA: What we do». CAMFED. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Οκτωβρίου 2011. 
  4. «Girls Education:A lifeline to development». 1995. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Απριλίου 2021. Ανακτήθηκε στις 29 Μαρτίου 2021. 
  5. «Plan Overseas - Why Girls?». Plan Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 13 Νοεμβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011. 
  6. «Plan Overseas - Education Girl-friendly schools see enrollment rates soar in Burkina Faso». Plan Canada. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 11 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011. 
  7. Farzaneh Roudi-Fahimi· Valentine M. Moghadam. «Empowering Women, Developing Society: Female Education in the Middle East and North Africa». Population Reference Bureau. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 25 Οκτωβρίου 2011. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011. 
  8. Population, Education and Development (PDF). United Nations. 2003. ISBN 978-92-1-151382-0. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2011. 
  9. «EDUCATING GIRLS». Drawdown. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 4 Ιουλίου 2019.