Βισαλτία

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Η Βισαλτία ήταν αρχαία χώρα του θρακικού φύλου των Βισαλτών που αργότερα ενσωματώθηκε στην Μακεδονία. Αποτελούσε ανατολική συνέχεια της Κρηστωνίας και εκτεινόταν αμφίπλευρα του ποταμού Στρυμόνα, μεταξύ της Αμφίπολης και της Σιντικής Ηράκλειας, δηλαδή επί των σημερινών περιοχών του Σοχού και της Νιγρίτας. Το βασίλειο των Βισαλτών παλαιότερα εκτεινόταν και σε ολόκληρη τη Χαλκιδική.

Πόλεις [Επεξεργασία]

Κυριότερες πόλεις της Βισαλτίας ήταν οι: Βισαλτία πρωτεύουσα της χώρας, Ευπορία, Άρρωλο, Ορεσκία, η Άργιλος παρά τον Στρυμονικό κόλπο, το Κερδύλιον απέναντι από την Ηδωνικής Αμφίπολης, η Όσσα παρά το Σωχό και η Βέργη, πατρίδα του κωμικού μυθιστοριογράφου Αντιφάνη του Θράκα.

Ιστορία [Επεξεργασία]

Πριν τον 5ο αιώνα π.Χ. η Βισαλτία και η Κρηστωνία αποτελούσαν μία χώρα. Κατά την εισβολή των Περσών, ο Βασιλιάς της Βισαλτίας αρνήθηκε να υποταγεί στον Ξέρξη και κατέφυγε στη Ροδόπη. Το 479 π.Χ. ο Αλέξανδρος Α΄ της Μακεδονίας κατέλαβε τη Βισαλτία και την ενσωμάτωσε στη Μυγδονία. Όταν τα παράλιά της τα κατέλαβαν οι Αθηναίοι, έχοντας μάθει για το μεταλλευτικό πλούτο της περιοχής ήλθαν και εγκαταστάθηκαν υπό τον Περικλή 1000 άποικοι, όπου αργότερα εκδιώχθηκαν από τους Μακεδόνες.

Από τα νομίσματα που κόπηκαν την περίοδο εκείνη και που έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη έχουν βρεθεί πολλά οκτάδραχμα, τετράδραχμα με συνηθέστερη παράσταση γυμνού έφιππου που κρατά δύο δόρατα. Τα νομίσματα που κόπηκαν επί Αλεξάνδρου του Α΄ φέρουν το όνομά του. Από τα νομίσματα που έκοψαν οι βασιλείς της Βισαλτίας έχουν διασωθεί τριών εξ αυτών όπως του Μώσση (500 - 480 Π.Χ.), του Δημητρίου (450π.Χ.) και του Βασταρέα (350 π.Χ.).

Πηγές [Επεξεργασία]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Larousse Britannica", τομ.14ος, σελ.369.