Λυγκηστίδα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Λυγκηστίς ή Λύγκος
Kατά τον Στράβωνα σπουδαιότερη πόλη ήταν η Ηράκλεια

Η Λυγκηστίδα (Λυγκηστίς ή Λύγκος) ήταν αρχαία χώρα της Μακεδονίας, η χώρα των Λυγκηστών κείμενη βόρεια της Εορδαίας και της Ορεστίδας στο νότιο τμήμα της πεδιάδας του Εριγώνου (σημ. πεδιάδα του Μοναστηρίου παρά τη λίμνη Πρέσπα μέχρι του επί της ανατολικής όχθης της Λιχνίτιδας λίμνης (Αχρίδας) όρους Πετρίνο. Εδώ ήταν η αρχαία πόλη Πυλών ως όριο της Μακεδονίας με την Ιλλυρία.

Ιστορικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Λυγκηστές πριν της υποταγής τους στο Μακεδονικό Βασίλειο είχαν ένδοξη ιστορία με δική τους Βασιλική Δυναστεία και αναφέρονται για την καλλιέργεια της αμπέλου.[1]

Το (410/409 π.Χ.) ο Αρχέλαος Α' της Μακεδονίας πέτυχε την άλωση της Πύδνας και κινδύνεψε να εμπλακεί σε πόλεμο με τους ηγεμόνες της Λυγκηστίδας Αρραβαίο[2] και της Ελιμίας Δρέσδα Β΄.

Σπουδαιότερη πόλη της Λυγκηστίδας ήταν η Ηράκλεια[3] που κτίσθηκε από τον Φίλιππο, νοτιότερα του σημερινού Μπίτολα (Μοναστηρίου) το 358 π.Χ. Η πόλη αυτή ανήκε κατ΄ άλλους στη Πελαγονία που κατά τους ρωμαϊκούς χρόνους ονομάστηκε Πελαγονία, ενώ κατά τους μεσαιωνικούς απετέλεσε έδρα (ως Μοναστήριο πλέον) του επισκόπου Πελαγονίας.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Rufus (Ρούφος ο Εφέσιος-ιατρός)..Quastiones Medicinale (ιατρικά ερωτήματα) εδ.64. το δέ εν Λυγκηστίδι εις μέθην εμβάλλει...
  2. Εκδοτική Αθηνών, τόμ Β΄
  3. Στράβων, Γεωγραφικά 3.12.30 <Λυγκηστίδος> Ηράκλεια

Πρωτογενείς πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άλλες πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]