Βοττική

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Βοττική είναι περιοχή κοντά στην Όλυνθο στη Χαλκιδική. Πήρε το όνομά της από τους Βοττιαίους που εγκαταστάθηκαν εκεί, μετά την ενσωμάτωση στο Μακεδονικό βασίλειο, της περιοχής όπου ζούσαν μέχρι τότε, της Βοττιαίας (η οποία φέρεται να βρισκόταν ΒΑ της Ημαθίας στην περιοχή μεταξύ των ποταμών Λουδία, Αλιάκμονα και Αξιού, δηλαδή την περιοχή γύρω από τη λίμνη των Γιαννιτσών).

Την εποχή της εκστρατείας του Ξέρξη στον ελλαδικό χώρο, στη Βοττική υπαγόταν και η Όλυνθος. Η τελευταία κατελήφθη από τον Πέρση στρατηγό Αρτάβαζο το 479 π.Χ., ο οποίος υποπτεύθηκε ότι ετοιμαζόταν αποστασία της πόλης από τον Μεγάλο Βασιλιά, και αφού κατέσφαξε τους κατοίκους της την παρέδωσε έρημη στους Χαλκιδείς αποίκους που είχαν εγκατασταθεί στις γύρω περιοχές.

Η Όλυνθος, ερημώθηκε από τον Αθηναίο στρατηγό Φορμίωνα, αφού επαναστάτησε κατά των Αθηναίων, το 432π.Χ. (μέχρι τότε ήταν σύμμαχός τους). Τρία χρόνια αργότερα οι Αθηναίοι επιτέθηκαν και πάλι ενάντια στη Βοττική αλλά αποκρούστηκαν στη Σπάρτωλο. Όμως την ίδια χρονιά ερημώθηκε από τον βασιλιά της Θράκης Σιτάλκη.

Η Βοττική λεηλατήθηκε ξανά στη διάρκεια των Ολυνθιακών πολέμων (349 π.Χ.) από τον Χαριδίμη. Από τα μέσα του 4ου π.Χ. αιώνα παύει η χρησιμοποίηση του ονόματος Βοττική στη Μακεδονία.

Πηγή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Εγκυκλοπαίδεια Πάπυρος Λαρούς Μπριτάννικα, τ.12