Αμφιδρόμια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτησηΣτην αρχαία Αθήνα καθώς και σε άλλες αρχαίες πόλεις αμφιδρόμια ονόμαζαν την μετά το τοκετό τελετή του καθαρμού. Επειδή τόσο η γέννηση όσο και ο θάνατος αποτελούσαν γεγονότα που συνδέονταν κατά τις τότε αντιλήψεις με την ακαθαρσία που έπρεπε αμέσως να εξαλειφθεί. Έτσι μετά το τοκετό εκτός της λεχώνας, του βρέφους και της μαίας θα έπρεπε να καθαρθούν και όλοι εκείνοι που ήλθαν με αυτούς σε επαφή, όπου και μόνο τότε είχαν δικαίωμα να πλησιάσουν άλλους ανθρώπους.
Την πέμπτη ημέρα μετά τον τοκετό αφού καθαρίζονταν και ο οίκος, τοποθετούσαν στην εξώθυρα στέφανο από κλάδο ελιάς, αν το βρέφος ήταν αγόρι ή μάλλινη ταινία, κομψά δεμένη, αν ήταν κορίτσι, (στέφανον εκφέρει Ησύχιος). Οπότε και άρχιζε η τελετή του γενικού καθαρμού. Το βρέφος, πιθανώς στην αγκαλιά της τροφού, περιφέρονταν γρήγορα γύρω από την εστία της οικίας εξ ου και η ονομασία "αμφιδρόμια" που παρακολουθούσαν "εν πομπή" και όλοι οι παρευρισκόμενοι συγγενείς. Μετά από αυτό, την 7η μέρα, γιορτάζονταν "αι εβδόμαι" ή κατ΄ άλλους την 10η μέρα (δεκάτην θύειν εστιάν Ισαίος) ή γενέθλια θύειν, όπου και ονομάτιζαν το βρέφος. Στη συνέχεια ακολουθούσαν θυσίες και συμπόσια στα οποία συμμετείχαν οι συγγενείς και φίλοι της οικογένειας όπου και πρόσφεραν διάφορα δώρα χωρίς να εξαιρούνται στη τελετή και αυτοί οι δούλοι της οικίας.
Κατά τον Ησύχιο το όνομα στο βρέφος δινόταν την ημέρα των αμφιδρομίων. Στις αναπαραστάσεις των αμφιδρομίων των αρχαίων καλλιτεχνών περιλαμβάνεται παρόμοια σχετικά με τη γέννηση του Διονύσου όπου μια μαινάδα και ένα σάτυρος κρατούν κάνιστρο όπου αναπαύεται βρέφος και που φαίνεται να περιφέρουν με κινήσεις γρήγορες ή χορευτικές.

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]