Ανθεσφόρια

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Τα Ανθεσφόρια ήταν αρχαία εορτή των Σικελιωτών προς τιμή της Περσεφόνης που εορταζόταν την Άνοιξη που η γη είναι γεμάτη άνθη όπου τότε καθώς πίστευαν επέστρεφε η Θεά από τον Άδη.

Κατά τον Στράβωνα στο Ιππώνιον της Βρεττίας, επειδή πίστευαν ότι εκεί έγινε η αρπαγή της Περσεφόνης από τον Πλούτωνα τη στιγμή που έκοβε άνθη, οι γυναίκες συνήθιζαν να συλλέγουν άνθη και να πλέκουν με αυτά στεφάνια τα οποία και φορούσαν, θεωρώντας ότι θα ήταν αισχρό να τα αγοράσουν.

Αλλά και σε άλλα μέρη στην αρχαία Ελλάδα έκαναν παρόμοιες γιορτές προς τιμή της Δήμητρα (μυθολογία)Δήμητρας και της Περσεφόνης. Στη Μεγαλόπολη, στο ιερό των Μεγάλων Θεών υπήρχαν αγάλματα «ανθεσφόρων κορών», όπου η κάθε μία έφερε στο κεφάλι της «τάλαρον ανθών ανάπλεων» (= καλάθι γεμάτο άνθη) όπου και εικάζεται ότι η παράσταση αυτή είχε σχέση με την εορτή των Ανθεσφορίων. Στο Άργος επίσης υπήρχε ναός της «Ανθείας Ήρας» όπου και μνημονεύονται «ανθεσφόροι παρθένες» χάρις των οποίων έπαιζαν στον αυλό ιδιαίτερη μουσική (μέλος) καλούμενο «ιεράκιο».

Παρόμοια γιορτή υπήρχε και στη Κνωσό στη Κρήτη όπου η θεά Αφροδίτη έφερε το προσωνύμιο «Άνθεια».

Η εορτή αυτή έχει επιβιώσει μέχρι σήμερα ιδιαίτερα τη Πρωτομαγιά με πλούσιες εκδηλώσεις σε πολλούς δήμους της Ελλάδας.