Μετάβαση στο περιεχόμενο

Στρατονίκη της Θράκης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Στρατονίκη της Θράκης
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση4ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος3ος αιώνας π.Χ. (πιθανώς)
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταμονάρχης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΑντίγονος ο Μονόφθαλμος
Demetrius
ΤέκναΔημήτριος ο Πολιορκητής
Φίλιππος (γιος Αντίγονου Μονόφθαλμου)
ΓονείςKorrhaios[1]

Η Στρατονίκη (4ος αιώνας π.Χ.) ήταν κόρη του Κορράγου, βασιλιά της Θράκης, και σύζυγος του Αντίγονου Α' του Μονόφθαλμου, ενός από τους στρατηγούς του Αλεξάνδρου του Μέγα, ο οποίος μετά το θάνατο του τελευταίου έγινε ο ανώτατος κυβερνήτης των ασιατικών του κτίσεων. Μαζί του απέκτησε δύο γιους: το Φίλιππο, ο οποίος πέθανε νέος, και το Δημήτριο, που έμεινε στην ιστορία ως Δημήτριος ο Πολιορκητής (337 – 283 π.Χ.). Ο Δημήτριος ανέβηκε τελικά στο θρόνο της Μακεδονίας το 294 π.Χ., ξεκινώντας μια γραμμή βασιλέων που κυβέρνησαν μέχρι και την κατάκτηση της χώρας από τους Ρωμαίους: τη Δυναστεία των Αντιγονιδών.

Το 316 π.Χ. αναφέρεται πως έλαβε μέρος στις διαπραγματεύσεις του συζύγου της με το Δόκιμο, ένα στρατηγό που, μαζί με άλλους εχθρούς του αντιβασιλιά του Αλεξάνδρου Περδίκκα, είχε κλειστεί σε ένα φρούριο στη Φρυγία. Πείθοντάς τον όμως να εγκαταλείψει τη θέση του, τελικά στάθηκε για εκείνον η αιτία να αιχμαλωτιστεί.

Κατά την περίοδο των Πολέμων των Διαδόχων, ο Αντίγονος και ο γιος τους Δημήτριος απέκτησαν μεγάλη δύναμη, θέτοντας υπό την επιρροή τους πολλές ελληνικές πόλεις - κράτη. Ήταν οι πρώτοι που οι ελληνικές πόλεις αναγνώρισαν το 306 π.Χ. ως βασιλείς μετά τον Αλέξανδρο, ένα κομβικό σημείο στην ιστορία των ελληνιστικών χρόνων. Η ισχυροποίηση της θέσης τους όμως, προκάλεσε την ανησυχία των άλλων διεκδικητών των εδαφών του αποθανόντος Μακεδόνα στρατηλάτη που συνασπίστηκαν εναντίον τους σε πολλές περιπτώσεις.

Μετά τη Μάχη της Ιψού το 301 π.Χ., όπου σκοτώθηκε ο ηλικιωμένος πια σύζυγός της, η Στρατονίκη έφυγε από την Κιλικία μαζί με το γιο της Δημήτριο. Προορισμός τους ήταν η Σαλαμίνα της Κύπρου. Γνωρίζουμε πως βρισκόταν μέσα στην πόλη μαζί με τα παιδιά και τη σύζυγο του Δημητρίου, τη Φίλα, όταν ο Πτολεμαίος, εχθρός της οικογένειάς της, πολιόρκησε και κατέλαβε το νησί γύρω στο 295 π.Χ.. Αν και ο Πτολεμαίος φέρθηκε με σεβασμό στη Φίλα και τελικά της επέτρεψε να επιστρέψει κοντά στο Δημήτριο τον επόμενο χρόνο, για τη Στρατονίκη δεν υπάρχουν πληροφορίες σχετικά με το αν πέθανε στην Κύπρο και πώς.

Ο Δημήτριος έδωσε στην κόρη του Στρατονίκη το όνομα της γιαγιάς της, και κατόπιν αρκετές πριγκίπισσες της εποχής φέρουν αυτό το όνομα.

Έτος (π.Χ.) Γεγονός
Γέννηση της Στρατονίκης, κόρης του Κορράγου της Θράκης.
Η Στρατονίκη παντρεύεται τον Αντίγονο το Μονόφθαλμο, στρατηγό του Αλεξάνδρου του Μέγα.
Γέννηση του γιου τους, Φιλίππου.
337 π.Χ. Γέννηση του Δημητρίου του Πολιορκητή.
334 π.Χ. Έναρξη της εκστρατείας του Αλεξάνδρου στην Ανατολή.
323 π.Χ. Θάνατος του Αλεξάνδρου στη Βαβυλώνα. Ο Αντίγονος διατηρεί τις σατραπείες που είχε κατακτήσει κατά τη διάρκεια της πολύχρονης εκστρατείας.
316 π.Χ. Λαμβάνει μέρος στις διαπραγματεύσεις του συζύγου της με το Δόκιμο.
306 π.Χ. Ο σύζυγος της και ο γιος της Δημήτριος αναγορεύονται από τις ελληνικές πόλεις "βασιλείς".
301 π.Χ. Ο Αντίγονος και ο Δημήτριος ηττώνται στη Μάχη της Ιψού. Ο Αντίγονος πεθαίνει στο πεδίο της μάχης, ενώ ο Δημήτριος και η οικογένειά του διαφεύγουν.
Διαμονή της Στρατονίκης στη Σαλαμίνα της Κύπρου, μαζί με τη σύζυγο του Δημητρίου, τη Φίλα, και τα παιδιά τους.
295 π.Χ. Πολιορκία και κατάληψη της Σαλαμίνας από τον Πτολεμαίο το Σωτήρα. Από το σημείο αυτό και μετά δεν γνωρίζουμε κάτι παραπάνω σχετικά με τη Στρατονίκη.
294 π.Χ. Ο Δημήτριος ανεβαίνει στο θρόνο της Μακεδονίας, ενώ η Φίλα επιστρέφει με ασφάλεια κοντά του.
  • Πλουτάρχου Βίοι Παράλληλοι, Δημήτριος [1]