Απάμα Γ΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Απάμα Α΄ της Βιθυνίας)
Απάμα Γ΄
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀπάμα (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση250 π.Χ.
Χώρα πολιτογράφησηςΜακεδονικό βασίλειο
Βιθυνία
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΠρουσίας Α' της Βιθυνίας
ΤέκναΠρουσίας Β' της Βιθυνίας
ΓονείςΔημήτριος Β΄ Αιτωλικός και Στρατονίκη της Μακεδονίας
ΑδέλφιαΦίλιππος Ε΄ της Μακεδονίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αντιγονιδών

Η Απάμα Γ΄ (3ος - 2ος αιώνας π.Χ.) ήταν βασίλισσα της Βιθυνίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν Ελληνίδα στην καταγωγή, μέλος της Δυναστείας των Αντιγονιδών, βασιλέων της Μακεδονίας.


Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν κόρη του Δημητρίου Β΄ τού Αιτωλικού, βασιλιά της Μακεδονίας και της πρώτης συζύγου του Στρατονίκης των Σελευκιδών. Παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της ήταν οι Αντιγονίδες Μονάρχες Αντίγονος Β' Γονατάς και Φίλα, ενώ από την πλευρά της μητέρας της οι Σελευκίδες Μονάρχες Αντίοχος Α' ο Σωτήρ και η Στρατονίκη της Συρίας. Από επόμενο γάμο του πατέρα της (με την Χρυσηίδα), απέκτησε έναν νεότερο ετεροθαλή αδερφό, το Φίλιππο Ε΄, ο οποίος αργότερα ανήλθε στο θρόνο της Μακεδονίας.[1]

Το όνομα Απάμα της δόθηκε προς τιμήν της γιαγιάς της μητέρας της, Απάμας, η οποία υπήρξε σύζυγος του Σέλευκου Α' του Νικάτορα, στρατηγού του Αλεξάνδρου του Μέγα.

Η Απάμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία. Η μητέρα της, Στρατονίκη, μετά το γάμο του Δημητρίου με τη Φθία από την Ήπειρο, επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι στη Συρία, βρίσκοντας το θάνατο στη Σελεύκεια.[2][3] Η Απάμα παντρεύτηκε το βασιλιά της Βιθυνίας, Προυσία Α' τον Χωλό, στον οποίο προσέφερε ένα γιο και διάδοχο, τον Προυσία Β' τον Κυνηγό.

Ο Προυσίας Α΄, σύζυγος της Απάμας Γ΄.

Ο σύζυγός της ήταν επίσης σύμμαχος με τον ετεροθαλή αδελφό της Φίλιππο Ε΄. Όταν αυτός πολεμώντας με την Πέργαμο πήρε τη Μυρλέα (σημερινή Προύσα), την παρέδωσε το 202 στον Προυσία Α΄, που αφού την επέκτεινε και την περιτείχισε, τη μετονόμασε σε Απάμεια Μυρλέα, προς τιμήν της Απάμειας Γ΄. Ο γιος της Προυσίας Β΄ νυμφεύτηκε την ανιψιά της Απάμα Δ΄, κόρη τού Φιλίππου Ε΄.

Ο σύζυγός της υπήρξε πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του ετεροθαλούς αδερφού της, Φιλίππου Ε'. Όταν ο τελευταίος κατέλαβε το λιμάνι της Μυρλέας (σημερινή Προύσα), ο Προυσίας ξαναέχτισε την πόλη γύρω στο 202 π.Χ., μετονομάζοντάς την σε Απάμεια Μυρλέα (ή Απάμεια Μύρλεια) προς τιμήν της συζύγου του.[4]

Ο Οίκος του Φιλίππου με εκείνον της Βιθυνίας συσχετίστηκαν με μία ακόμη επιγαμία, ανάμεσα στο γιο της, διάδοχο της Βιθυνίας, Προυσία Β', και την εξαδέλφη του Απάμα Δ΄, κόρη του Φιλίππου Ε΄ και ανιψιά της Απάμας Α' της Βιθυνίας.[5]


Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παντρεύτηκε τον Προυσία Α΄ της Βιθυνίας και είχε τέκνο:

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές (Έλληνες και Ρωμαίοι)

Δευτερογενείς πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ευσέβιος, «Χρονικό», σελ. 237
  2. Ιουστίνος, «Επιτομή της Ιστορίας του Πομπήιου Τρώγου», 28.3
  3. Lemprière Hammond, Walbank, σελ. 322.
  4. Στράβων, «Γεωγραφικά», 12.4.3
  5. Πολύβιος, «Ιστορίαι», 15.22


CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Apama III της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).