Απάμα Α΄ της Βιθυνίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Απάμα Α'
Βασίλισσα του Βασιλείου της Βιθυνίας
Περίοδοςτέλη 3ου αιώνα π.Χ.
- αρχές 2ου αιώνα π.Χ.
ΣύζυγοςΠρουσίας Α' Χωλός
ΕπίγονοιΑπό τον Προυσία:
Προυσίας Β' Κυνηγός
ΟίκοςΔυναστεία των Αντιγονιδών
Δυναστεία της Βιθυνίας
ΠατέραςΔημήτριος Β' Αιτωλικός
ΜητέραΣτρατονίκη
δεδομένα (π  σ  ε )

Η Απάμα Α' (3ος - 2ος αιώνας π.Χ.) ήταν βασίλισσα της Βιθυνίας κατά την ελληνιστική περίοδο. Ήταν Ελληνίδα στην καταγωγή, μέλος της Δυναστείας των Αντιγονιδών, βασιλέων της Μακεδονίας.

Βιογραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Απάμα ήταν κόρη του Δημητρίου Β' του Αιτωλικού και της Στρατονίκης, ηγεμόνων της Μακεδονίας. Παππούδες της από την πλευρά του πατέρα της ήταν οι Αντιγονίδες Μονάρχες Αντίγονος Β' Γονατάς και Φίλα, ενώ από την πλευρά της μητέρας της οι Σελευκίδες Μονάρχες Αντίοχος Α' ο Σωτήρ και η Στρατονίκη της Συρίας. Από επόμενο γάμο του πατέρα της, απέκτησε έναν νεότερο ετεροθαλή αδερφό, το Φίλιππο, ο οποίος αργότερα ανήλθε στο θρόνο της Μακεδονίας.[1] Το όνομα Απάμα της δόθηκε προς τιμήν της γιαγιάς της μητέρας της, Απάμας, η οποία υπήρξε σύζυγος του Σέλευκου Α' του Νικάτορα, στρατηγού του Αλεξάνδρου του Μέγα.

Η Απάμα γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μακεδονία. Η μητέρα της, Στρατονίκη, μετά το γάμο του Δημητρίου με τη Φθία από την Ήπειρο, επέστρεψε στο πατρικό της σπίτι στη Συρία, βρίσκοντας το θάνατο στη Σελεύκεια.[2][3] Η Απάμα παντρεύτηκε το βασιλιά της Βιθυνίας, Προυσία Α' τον Χωλό, στον οποίο προσέφερε ένα γιο και διάδοχο, τον Προυσία Β' τον Κυνηγό.

Ο σύζυγός της υπήρξε πολιτικός και στρατιωτικός σύμμαχος του ετεροθαλούς αδερφού της, Φιλίππου Ε'. Όταν ο τελευταίος κατέλαβε το λιμάνι της Προύσας, ο Προυσίας ξαναέχτισε την πόλη γύρω στο 202 π.Χ., μετονομάζοντάς την σε Απάμεια Μύρλεια προς τιμήν της συζύγου του.[4] Ο Οίκος του Φιλίππου με εκείνον της Βιθυνίας συσχετίστηκαν με μία ακόμη επιγαμία, ανάμεσα στο διάδοχο της Βιθυνίας, Προυσία Β', και την εξαδέλφη του Απάμα, κόρη του Φιλίππου και ανηψιά της Απάμας Α' της Βιθυνίας.[5]

Δείτε Επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ευσέβιος, «Χρονικό», σελ. 237
  2. Ιουστίνος, «Επιτομή της Ιστορίας του Πομπήιου Τρώγου», 28.3
  3. Lemprière Hammond, Walbank, σελ. 322.
  4. Στράβων, «Γεωγραφικά», 12.4.3
  5. Πολύβιος, «Ιστορίαι», 15.22

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτογενείς πηγές (Έλληνες και Ρωμαίοι)

Δευτερογενείς πηγές

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]