Ρογήρος Α΄ της Απουλίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ρογήρος Μπόρσα
Δούκας της Απουλίας και Καλαβρίας
ΠερίοδοςΣεπτέμβριος 1085 - 22 Φεβρουαρίου 1111
ΠροκάτοχοςΡοβέρτος Γυισκάρδος
ΔιάδοχοςΓουλιέλμος Β΄ της Απουλίας
Γέννηση1060 ή 1078
Μέλφι, Ιταλία
Θάνατος22 Φεβρουαρίου 1111
Σαλέρνο, Ιταλία
Τόπος ταφήςΣαλέρνο, Ιταλία
ΣύζυγοςΑδέλα της Φλάνδρας
ΕπίγονοιΛουδοβίκος
Γουλιέλμος Β΄ της Απουλίας
Γυισκάρδος
ΟίκοςΟίκος των Ωτβίλ
ΠατέραςΡοβέρτος Γυισκάρδος
ΜητέραΣικελγκάιτα
ΘρησκείαΚαθολική Εκκλησία
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Ρογήρος Μπόρσα (Ruggero Borsa, 1060 ή 1078 - 22 Φεβρουαρίου 1111) ήταν Νορμανδός Δούκας της Απουλίας και της Καλαβρίας και κυβερνήτης της νότιας Ιταλίας από το 1085 μέχρι τον θάνατό του. Καταγόταν από τον Οίκο των Ωτβίλ. Ήταν δευτερότοκος υιός του Ροβέρτου γυϊσκάρδου και της δεύτερης συζύγου του Σικελγκάιτας. To παρωνύμιό του προήλθε από τη συνήθειά του να μετρά και να ξαναμετρά τα χρήματά του.[1]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Λομβαρδή μητέρα του ήταν μια επιβλητική πολεμήστρια. Η φιλοδοξία της διευθέτησε τα πράγματα ώστε τον Ροβέρτο να διαδεχθεί όχι ο πρωτότοκος υιός του Βοϊμόνδος (από την πρώτη σύζυγό του), αλλά ο Ρογήρος Α': όταν ο Ροβέρτος ασθένησε το 1073 η Σικελγκάιτα ανακήρυξε διάδοχο τον υιό της. Αντίρρηση έφερε ο Αβελάρδος, υιός του Ονφρουά, προκατόχου του Ροβέρτου στην Απουλία και Καλαβρία, που διεκδίκησε τον τίτλο. Αλλά ο Ροβέρτος ανάρρωσε και εκστράτευσε στην Ελλάδα, όπου και απεβίωσε στην Κεφαλλονιά. Ο Ρογήρος Α' που τον είχε ακολουθήσει, επέστρεψε στη Ν. Ιταλία για να εξασφαλίσει τη θέση του από το μεγαλύτερο αδελφό του. Με την υποστήριξη του θείου του Ρογήρου Α' κόμη της Σικελίας, ανέλαβε δούκας της Απουλίας και Καλαβρίας.

Οι Λομβαρδοί τον προτιμούσαν λόγω της καταγωγής της μητέρας του. Τότε ο Βοϊμόνδος Α' πήγε στον εξάδελφό του Ιορδάνη Α' Ντρενγκό[2]πρίγκιπα της Κάπουα, που τον βοήθησε να εξεγερθεί εναντίον του αδελφού του και να καταλάβει τον Τάραντα και άλλες δύο πόλεις. Ο Ρογήρος Α' έκανε ειρήνη το 1086: τα δύο αδέλφια συγκυβερνούσαν. Το επόμενο έτος ο Βοϊμόνδος Α' ανανέωσε τον πόλεμο και νίκησε ανέλπιστα τον αδελφό του στο Φρανέτο. Αν και ο Ρογήρος Α' ήταν δυνατός πολεμιστής -κατέλαβε πέντε πόλεις με πολιορκία- δεν μπόρεσε τελικά να ελέγξει τη δύναμη του αδελφού του. Με τη μεσολάβηση του πάπα Ουρβανού Β' επήλθε ειρήνη: ο Βοϊμόνδος Α' κράτησε τον Τάραντα και άλλες πόλεις χωρίς φεουδαλική υποτέλεια και ο Ρογήρος Α' περιεβλήθη τον τίτλο του δούκα της Απουλίας και Καλαβρίας από τον πάπα.

Ο Ρογήρος Α' επέτρεψε σε δύο βαρόνους του την κοπή νομισμάτων. Θέλησε να αστικοποιήσει τη Ν. Ιταλία, έτσι απέδωσε προνόμια σε πόλεις και ενθάρρυνε τον πολεοδομικό σχεδιασμό τους. Το 1090 παρότρυνε με τον πάπα τον Μπρούνο της Κολωνίας, ιδρυτή του Καρθουσιανού Τάγματος, να αναλάβει επίσκοπος Ρηγίου (Ρέτζιο) στην Καλαβρία.

Όταν απεβίωσε ο εξάδελφός του Ιορδάνης Α' οι βαρόνοι έδιωξαν τον υιό του Ριχάρδο Β'. Εκείνος όταν ενηλικιώθηκε ζήτησε από το Ρογήρο Α' να τον αποκαταστήσει ως πρίγκιπα στην Κάπουα, με αντάλλαγμα την υποτέλειά του. Η πολιορκία άρχισε το 1098 και κράτησε 40 έτη ώσπου να παραδοθεί η πόλη. Το 1104 ο Ρογήρος Α' πολιόρκησε την πόλη Σαντ Άντζελο στο όρος Γκαργκάνο, στη Φότζια, όπου ο ανεξάρτητος κόμης της Γουλιέλμος είχε συνδέσεις με τους Ρωμαίους, η οποία επίσης παραδόθηκε.

Κύρια πηγή πληροφοριών είναι ο Γουλιέλμος της Απουλίας, που αφιέρωσε τη Χρονογραφία του στο Ροβέρτο και στον υιό του Ρογήρο Α'.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Με τον γάμο του με την Αδέλα της Φλάνδρας (1092) κόρη του Ροβέρτου Α', κόμη της Φλάνδρας παιδιά του ήταν :

Είχε άλλα δύο τέκνα, που απεβίωσαν μικρά. Από μια εκτός γάμου σχέση είχε υιό τον

  • Γουλιέλμο του Γκεζουάλντο.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. το αναφέρει ο Άγγλος ιστορικός John Julius Norwich
  2. ήταν υιός της Φρεσέντας, αδελφής του Ροβέρτου

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Houben, Hubert. Roger II of Sicily: A Ruler between East and West, 2002
  • Matthew, Donald. The Norman Kingdom of Sicily, 1992


Ρογήρος Α΄ της Απουλίας
Γέννηση: 1060 Θάνατος: 22 Φεβρουαρίου 1111
Προκάτοχος
Ροβέρτος Γυισκάρδος
Δούκας της Απουλίας και της Καλαβρίας

1085 - 1111
Διάδοχος
Γουλιέλμος Β΄