Π.Α.Ε. Χανιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Π.Α.Ε. Χανιά
Επίσημη ονομασίαΠοδοσφαιρική Αθλητική Ένωση Χανιά
Σύντομο όνομαΧανιά
ΠροσωνύμιοΚυανόλευκοι
Ίδρυση9  Νοεμβρίου 2017
ΈδραΧανιά, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Γήπεδο Περιβολίων, Δήμος Χανίων
ΙδιοκτήτηςΑντώνης Ροκάκης
ΠρόεδροςΑντώνης Ροκάκης
ΠροπονητήςΓιάννης Ταουσιάνης
ΠρωτάθλημαSuper League 2
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram

Η Π.Α.Ε. Χανιά είναι επαγγελματική ποδοσφαιρική ομάδα που εδρεύει στα Χανιά του νομού Χανίων της νήσου Κρήτης, στην Ελλάδα. Δημιουργήθηκε το 2017 από την συγχώνευση του Κισσαμικού με τον Α.Ο. Χανιά.[1]

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύρια λήμματα: Α.Ο. Χανιά και Π.Γ.Σ. Κισσαμικός

Ο Κισσαμικός ιδρύθηκε το 1926. Το 1994 ο Κισσαμικός κατέκτησε το πρώτο του πρωτάθλημα στην Α΄ Κατηγορία ΕΠΣΧ, κερδίζοντας έτσι την άνοδο για πρώτη φορά σε εθνική κατηγορία. Την περίοδο 1994–95 τερμάτισε στη 13η θέση του Ομίλου του, με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό στις τοπικές κατηγορίες.

Την περίοδο 2012–13 κατέλαβαν την 6η θέση του 10ου Ομίλου της Δ΄ Εθνικής, κερδίζοντας παράλληλα την άνοδο στη νεοσύστατη τότε Γ΄ Εθνική Ερασιτεχνική κατηγορία. Την πρώτη περίοδο στη Γ΄ Εθνική κατέβαλαν την 4η θέση του 5ου Ομίλου με 49 βαθμούς.

Την περίοδο 2014–15 τερμάτισαν στην 1η θέση του 4ου Ομίλου της Γ΄ Εθνικής Ερασιτεχνικής κατηγορίας, συγκεντρώνοντας 54 βαθμούς. Πέτυχε έτσι για πρώτη φορά στην ιστορία του την άνοδο στη Β΄ Εθνική κατηγορία (Football League), στην οποία και αγωνιζόταν με την επωνυμία «Π.Γ.Σ. Κισσαμικός ΠΑΕ». Την περίοδο 2016-17 η ΠΑΕ Κισσαμικός αγωνίστηκε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά στο πρωτάθλημα της Football League τερμάτισε στη μέση του βαθμολογικού πίνακα, εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή της και στο επόμενο πρωτάθλημα της 2ης επαγγελματικής κατηγορίας. Την ίδια περίοδο η ΠΑΕ ΑΟ Χανιά αντιμετωπίζοντας σημαντικά οικονομικά προβλήματα γνώρισε τον υποβιβασμό στην ερασιτεχνική Γ΄ Εθνική, τιμωρούμενη με ανάκληση πιστοποιητικού και με αφαίρεση 33 βαθμών. Το καλοκαίρι του 2017 αποφασίστηκε η συνεργασία μεταξύ της ΠΑΕ Κισσαμικός και του ερασιτέχνη ΑΟ Χανιά. Καθώς δεν ήταν εφικτή η συγχώνευση των δυο συλλόγων ή των ΠΑΕ [α] αποφασίστηκε η τροποποίηση του καταστατικού της ΠΑΕ Κισσαμικός και η αλλαγή του διακριτικού τίτλου σε ΠΑΕ ΑΟ Χανιά-Κισσαμικός[2][3], ονομασία με την οποία αναφέρεται από τότε. Η επίσημη επωνυμία της ΠΑΕ παρέμεινε Π.Γ.Σ. Κισσαμικός Π.Α.Ε. και το ιδρυτικό σωματείο[β] ο ΠΓΣ Κισσαμικός. Η αγωνιστική έδρα της ομάδας μεταφέρθηκε από το Γήπεδο Μάλεμε όπου αγωνιζόταν από το 2013[4] σε Γ΄ και Β΄ Εθνική , στο Δημοτικό Γήπεδο Περιβολίων. Πρόεδρος της ΠΑΕ παρέμεινε ο επιχειρηματίας Αντώνης Ροκάκης που ήταν και προέδρος του ΠΓΣ Κισσαμικού στη Γ΄ Εθνική. Η εξέλιξη αυτή βρήκε αντίθετους τους φίλους του Κισσαμικού.[5]

Αγωνιστική πορεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Χανιά τερμάτισαν 4οι στο πρωτάθλημα Football League της περιόδου 2017-18 και 6ος σε αυτό της περιόδου 2018-19 εξασφαλίζοντας τη συμμετοχή του στη 1η διοργάνωση της Α2 Εθνικής Κατηγορίας (Super League 2) μετά την αναδιάρθρωση των επαγγελματικών κατηγοριών του 2019. Τη διετία αυτή ύπαρξης του ΑΟ Χανιά-Κισσαμικού υπήρχαν πιέσεις από φίλαθλους του ΑΟ Χανιά για εξάλειψη του «Κισσαμικός» από την ονομασία και διατήρηση μόνο του ονόματος των Χανίων[6] , αλλά και παρουσίας στοιχείων από το σήμα του ΑΟ Χανιά στο έμβλημα της ΠΑΕ.

ΠΑΕ Χανιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το παλιό λογότυπο της ΠΑΕ Χανιά (2019–2023)

Το καλοκαίρι του 2019 ανακοινώθηκε ότι ο διακριτικός τίτλος θα τροποποιηθεί εκ νέου σε ΠΑΕ Χανιά,[7][8] και παρουσιάστηκε νέο έμβλημα της ΠΑΕ που βασίζονταν ξανά στο σήμα του Κισσαμικού, το δελφίνι. Η αλλαγή του ονόματος του συλλόγου, ανακοινώθηκε επίσημα στο Γ.Ε.Μη τον Οκτώβρη του 2019.[9]

'Εμβλημα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Από την αρχή της συνεργασίας το 2017 , υπήρχαν έντονες διαμαρτυρίες και αντιδράσεις απο τους φιλάθλους του ΑΟ Χανιά , καθώς στο όνομα αλλά κυρίως στο έμβλημα της νέας ομάδας , ήταν πιο έντονη η παρουσία του Κισσαμικού και λιγότερο εμφανής εκείνη των Χανίων . Έτσι, το θέμα του ονόματος λύθηκε 2 χρόνια αργότερα , με την νέα μετονομασία της ομάδας σε ΠΑΕ Χανιά το 2019, ωστόσο το θέμα του εμβλήματος παρέμενε στάσιμο , αφού απεικονιζόταν ξανά το δελφίνι , σύμβολο της ομάδας του Κισσαμικού. Τελικά, οι φίλαθλοι των Χανίων πέτυχαν την απόφαση αλλαγής του εμβλήματος το 2023 και η ΠΑΕ παρουσίασε 5 νέα υποψήφια σήματα , από τα οποία οι φίλαθλοι κλήθηκαν να επιλέξουν με ψηφοφορία τα 3 καλύτερα . Η τελική τριάδα , τέθηκε ξανά στην κρίση του κοινού και τελικά στις 08/09/2023 προέκυψε το τελικό νέο έμβλημα .

Διοίκηση ΠΑΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση Όνομα
Πρόεδρος Δ.Σ. Αντώνης Ροκάκης
Αντιπρόεδροι Γιώργος Ξηρουχάκης
Κώστας Πιτάκας
Άρης Λυχναράς
Διευθύνων Σύμβουλος Περικλής Τουλουπάκης
Μέλη Γιώργος Φραγγεδάκης
Αντώνης Σταθόπουλος
Λευτέρης Μπουζάκης
Γιάννης Κακαουνάκης
Κώστας Γλεντουσάκης
Θεοδώρα Κυριακάκη


Σημειώσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. ο σύλλογος που θα προέκυπτε από ενδεχόμενη συγχώνευση θα κληρονομούσε τις υποχρεώσεις και της ΠΑΕ ΑΟ Χανιά
  2. Σε περίπτωση υποβιβασμού της ΠΑΕ ΑΟΧ-Κισσαμικός σε ερασιτεχνική κατηγορία, θα «συνεχίσει» στη Γ΄ Εθνική ο ερασιτέχνης Κισσαμικός

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «ΓΕΜΗ: Στοιχεία Δημοσιότητας «ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΚΟΣ ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΙΣΣΑΜΙΚΟΣ –Ποδοσφαιρική Ανώνυμη Εταιρεία»». www.businessregistry.gr. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  2. «Και εγένετο…. ΠΑΕ ΑΟ Χανιά-Κισσαμικός!». Onsports.gr. 24 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  3. «Ανακοίνωση και δημοσίευση στο ΓΕΜΗ της τροποποίησης του καταστατικού της ΠΑΕ (Κωδικός Αριθμός Καταχώρησης 1245827)». businessregistry.gr. ΓΕΜΗ. 9 Νοεμβρίου 2017. 
  4. «Καλεί τον κόσμο ο Κισσαμικός στο.. νέο του σπίτι - Γ Εθνική». Athletic Radio 104,2. 30 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  5. «Ανακοίνωση από το fan club kissamikos για την ένωση με ΑΟΧ». www.athlitiko.gr. 7 Αυγούστου 2017. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. [νεκρός σύνδεσμος]
  6. «ΑΟΧ, ή Χανιά, ή τίποτε». www.footballleaguenews.gr. 10 Ιουνίου 2018. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  7. «Ιστορική απόφαση για το μέλλον της ομάδας». Kriti24.gr. 7 Φεβρουαρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 29 Αυγούστου 2019. 
  8. «Ροκάκης: ΠΑΕ Χανιά σε λίγες μέρες». Flashnews.gr. 18 Ιουλίου 2019. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιουλίου 2019. Ανακτήθηκε στις 21 Ιουλίου 2019. 
  9. ««Εγκρίθηκε η αλλαγή...» - Footballleague News». www.footballleaguenews.gr. 14 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]