Ομορφοχώρι Λάρισας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ομορφοχώρι)
Ομορφοχώρι Λάρισας
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Ομορφοχώρι Λάρισας
39°40′35″N 22°28′50″E
ΧώραΕλλάδα
Διοικητική υπαγωγήΔήμος Κιλελέρ
Πληθυσμός777 (2021)

Το Ομορφοχώρι Λάρισας είναι οικισμός που ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Πλατυκάμπου, στο Δήμο Κιλελέρ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Θεσσαλίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε από το πρόγραμμα "Καλλικράτης". Το χωριό γνωστό και ως Νέχαλη, αποτελούταν αρχικά από το τσιφλίκι του Σκαλιόρα με το κονάκι και τα χαμόσπιτα των κολίγων, σε μια σχετικά άγονη και ανθυγιεινή περιοχή[1]. Μετά το 1923 εγκαταστάθηκαν Έλληνες πρόσφυγες από την περιοχή της Καππαδοκίας (Νεβσεχίρ, Τζαλέλα και Ποτάμια[2]), πολλοί από τους οποίους πέθαναν λόγω της ελονοσίας[1]. Η ονομασία του χωριού οφείλεται σε μετάφραση της ονομασίας του χωριού Τζελέλα ή Τζεμήλ στα ελληνικά[3].

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 Κατσίκας, Δημήτριος (2001). Φορητές εικόνες και κειμήλια από την Καππαδοκία στο Ομορφοχώρι Λαρίσης. Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Σχολή Θεολογική. Τμήμα Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας. σελ. 24. 
  2. Συμεών Κοιμίσογλου, Καππαδοκία. Μνημείο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς, Ελλήνων Ιστορία, Πίστη, Πολιτισμός, ILP Productions, Θεσσαλονίκη 2005, σελ. 350-360.
  3. Κατσίκας, 2001, σελ. 25.