Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ντάρμστατ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ντάρμστατ
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Τοποθεσία στον χάρτη της χώρας
Βασικές πληροφορίες
Χώρα:Γερμανία
Κρατίδιο:Έσση
Περιφέρεια:Ντάρμστατ
Δήμαρχος:Γιόχεν Παρτς
Πληθυσμός:150.298 (30 Ιουνίου 2014)
Υψόμετρο:144
Τηλ. κωδικός:06151, 06150 και 06159
Ταχ. κώδικας:64283–64297
Πιν. κυκλοφορίας:DA
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Όρια ευρύτερης διοικητικής οντότητας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Το Ντάρμστατ (γερμανικά: Darmstadt, προφέρεται: [ˈdaʁmʃtat]) είναι πόλη στο κρατίδιο της Έσσης στη Γερμανία. Ο πληθυσμός της ανέρχεται στους 150.298 κατοίκους (2014).[1] Η πόλη είναι μέρος της μητροπολιτικής περιοχής της Φρανκφούρτης (Frankfurt Rhein-Main). Το Νταρμστάντιο (Darmstadtium) ένα συνθετικό χημικό στοιχείο στον περιοδικό πίνακα φέρει το όνομα της πόλης.

Το όνομα Ντάρμστατ εμφανίζεται αρχικά προς το τέλος του 11ου αιώνα, έπειτα το Ντάρμουντεστατ. Η Ντάρμστατ απέκτησε δικαιώματα πόλης από τον Αυτοκράτορα της Αγίας Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας του Γερμανικού Έθνους Λουδοβίκο της Βαυαρίας το 1330. Με τη διάσπαση του Μεγάλου Δουκάτου της Έσσης το 1567, η πόλη έγινε πρωτεύουσα του Λαντγραβιάτου, μετέπειτα Δουκάτου Έσσης-Ντάρμστατ και έδρα των Λαντγράβων του μεταξύ 1567 και 1806 και στη συνέχεια των Δουκών ως το 1918.

Η πόλη αύξησε τον πληθυσμό της κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα από 10.000 σε 72.000 κατοίκους. Μία πολυτεχνική σχολή, που έγινε αργότερα Πολυτεχνείο, γνωστό σήμερα ως Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ (TU Darmstadt), ιδρύθηκε το 1877. Στην αρχή του 20ού αιώνα το Ντάρμστατ ήταν σημαντικό κέντρο της κίνησης αρ νουβώ (γερμ. Jugendstil) στο Ματίλντενχεε. Οι ετήσιοι αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί οδήγησαν στην οικοδόμηση της πόλης με αρχιτεκτονικούς θησαυρούς αυτής της περιόδου. Το παλαιό κέντρο πόλης καταστράφηκε κατά ένα μεγάλο μέρος κατά τη βρετανική βομβιστική επιδρομή της 11ης Σεπτεμβρίου του 1944, κατά την οποία σκοτώθηκαν κατ' εκτίμηση 12.300 κάτοικοι και 66.000 έμειναν άστεγοι. Οι περισσότεροι από τους 3.000 Εβραίους του Ντάρμστατ δολοφονήθηκαν από το ναζιστικό καθεστώς μεταξύ 1933 και 1945.

Μετά το 1945 αποκαταστάθηκε η Έσση ως ομόσπονδο κρατίδιο της Γερμανίας και το Ντάρμστατ έγινε έδρα μιας από της τρεις διοικητικές περιφέρειες (Regierungsbezirke). Μαζί με τη διοικητική περιφέρεια Ντάρμστατ (Regierungsbezirk Darmstadt) είναι και έδρα μεγάλων δικαστηρίων.

Το Ντάρμστατ είναι έδρα πολλών επιχειρήσεων τεχνολογίας και ερευνητικών ιδρυμάτων και ανακηρύχθηκε "πόλη της επιστήμης" το 1997. Είναι ευρέως γνωστό ως κέντρο υψηλής τεχνολογίας ευρισκόμενο κοντά στον αερολιμένα της Φρανκφούρτης και επιδεικνύοντας σημαντική δραστηριότητα στη διαστημική ναυπηγική, τη χημεία, την τεχνολογία πληροφορικής, τη βιοτεχνολογία, τις τηλεπικοινωνίες και τη μηχατρονική. Το Πολυτεχνείο του Ντάρμστατ είναι ένα από τα σημαντικά τεχνολογικά ιδρύματα της Γερμανίας και είναι ευρέως γνωστό για την έρευνα και τη διδασκαλία των σχολών ηλεκτρολόγων, μηχανολόγων και πολιτικών μηχανικών.

Πλατεία Μάρκτπλατς το 1900

Το παλάτι του Ντάρμστατ βρίσκεται στο κέντρο της πόλης. Ήταν η κατοικία των δούκων της Έσσης-Ντάρμστατ, αργότερα μεγάλο δουκάτο υπό την ανοχή του Ναπολέοντα. Η Λουίζενπλατς, η μεγαλύτερη πλατεία της πόλης, αποτελεί το κέντρο της πόλης. Το 1844 τοποθετήθηκε στη κέντρο της πλατείας το "Λούντβιγκσμονουμεντ" (στην καθομιλουμένη Langer Ludwig ή Langer Lui, που σημαίνει "μακρύς Λουδοβίκος"), μια στήλη ύψους 33 μέτρων προς τιμήν του Λουδοβίκου Α΄, πρώτου μεγάλου Δούκα της Έσσης - άλλωστε και η Λουίζενπλατς πήρε την ονομασία της προς τιμήν της συζύγου του Λουδοβίκου, Λουίζας. Η άλλη μεγάλη πλατεία της πόλης είναι η Μάρκτπλατς (πλατεία της Αγοράς). Τα εναπομείναντα παραδείγματα της περιόδου Γιούγκεντστιλ (αρ νουβώ) βρίσκονται στην περιοχή Ματίλντενχεε, το οποίο δημιουργήθηκε μεταξύ 1897 και 1914, με το Χόχτσαϊτστουρμ (Πύργος Γάμου), το ρωσικό παρεκκλήσι και τις μεγάλες αίθουσες έκθεσης, καθώς και τις πολλές ιδιωτικές βίλες που χτίστηκαν από τους αρχιτέκτονες του Γιούγκεντστιλ, που είχαν εγκατασταθεί στο Ντάρμστατ. Το ρωσικό παρεκκλήσι χτίστηκε ως ιδιωτικό παρεκκλήσι για τον τελευταίο τσάρο της Ρωσίας, Νικόλαο τον 2ο, του οποίου η σύζυγος Αλεξάνδρα γεννήθηκε στο Ντάρμστατ. Το Ματίλντεχεε χαρακτηρίστηκε μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO το 2021.[2] Το Βάλντσπιραλε ("δασική σπείρα") χτίστηκε μεταξύ του 1998 και 2000 από τον διάσημο αυστριακό αρχιτέκτονα και ζωγράφο Φρίντενσραϊχ Χούντερτβασερ.

  1. «Απογραφή πληθυσμού έτους 2014 των πόλεων της Έσσης». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιουνίου 2014. Ανακτήθηκε στις 4 Απριλίου 2015. 
  2. «Mathildenhöhe Darmstadt». UNESCO World Heritage Centre (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 30 Ιουλίου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανώσεις στo Ντάρμστατ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]