Μπρους Γουίλις
Το λήμμα παραθέτει τις πηγές του αόριστα, χωρίς παραπομπές. |
Ο Μπρους Γουίλις (αγγλικά: Walter Bruce Willis, 19 Μαρτίου 1955) είναι Αμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου, παραγωγός, τραγουδιστής και πλέον έχει αποσυρθεί από την υποκριτική για λόγους υγείας, καθώς διαγνώσθηκε ότι πάσχει από αφασία.[12] Η καριέρα του ξεκίνησε στην τηλεόραση τη δεκαετία του 1980, κυρίως ως Ντέιβιντ Άντισον στην τηλεοπτική σειρά Αυτός, αυτή και τα μυστήρια (1985-1989). Είναι γνωστός για τον ρόλο του ως Τζον ΜακΚλέιν στην ταινία Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει (1988) και των τεσσάρων συνεχειών της. Έχει εμφανιστεί σε περισσότερες από 60 ταινίες, συμπεριλαμβανομένων των Ο θάνατος σου πάει πολύ (1992), Pulp Fiction (1994), Color of Night (1994), Nobody's Fool (1994), Οι Δώδεκα Πίθηκοι (1995), Το Πέμπτο Στοιχείο (1997), Αρμαγεδδών (1998), Η Έκτη Αίσθηση (1999), Άφθαρτος (2000), Αμαρτωλή Πόλη (2005), Lucky Number Slevin (2006), Red (2010), Moonrise Kingdom (2012), Οι Αναλώσιμοι 2 (2012), Looper (2012). Ο ηθοποιός έχει επίσης δώσει τη φωνή του σε ταινίες όπως Κοίτα ποιος μιλάει (1989), Beavis and Butt-Head Do America (1996), Rugrats Go Wild (2003) και Πέρα από το Φράχτη (2006).
Ο Γουίλις παντρεύτηκε την ηθοποιό Ντέμι Μουρ το 1987 και έχουν αποκτήσει τρεις κόρες προτού πάρουν διαζύγιο το 2000. Από το 2009 είναι παντρεμένος με το μοντέλο Έμα Χέμινγκ με την οποία έχει αποκτήσει δυο κόρες.
Βιογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Γουόλτερ Μπρους Γουίλις γεννήθηκε στις 19 Μαρτίου 1955 στη Δυτική Γερμανία. Ο πατέρας του Ντέιβιντ Γουίλις (1929-2009) ήταν Αμερικανός στρατιωτικός. Η μητέρα του Μαρλέν ήταν Γερμανίδα, γεννημένη στο Κάσσελ. Ο Γουίλις είναι ο μεγαλύτερος από τέσσερα παιδιά. Έχει μια αδελφή, την Φλώρενς, και έναν αδερφό, τον Ντέιβιντ. Ο αδερφός του Ρόμπερτ πέθανε το 2001 σε ηλικία 42 ετών από καρκίνο στο πάγκρεας.
Αφού απολύθηκε από τον στρατό το 1957, ο πατέρας του Γουίλις επέστρεψε με την οικογένειά του στο Νιου Τζέρσεϊ. Η μητέρα του δούλευε σε τράπεζα και ο πατέρας του ήταν μηχανικός και εργάτης σε εργοστάσιο. Ο Γουίλις φοίτησε στο λύκειο Penns Grove στον τόπο καταγωγής του. Βρίσκοντάς το εύκολο να εκφράζεται ελεύθερα πάνω στην σκηνή, ο Γουίλις άρχισε να δίνει παραστάσεις. Τα σχολικά του χρόνια χαρακτηρίζονται από δραστηριότητες όπως η σχολική θεατρική ομάδα και το γεγονός ότι ήταν πρόεδρος του δεκαπενταμελούς συμβουλίου του σχολείου του.
Αποφοιτώντας από το λύκειο το 1973, ο Γουίλις εργάστηκε ως φρουρός ασφαλείας στο εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας Σάλεμ και αργότερα μεταφέρθηκε με ένα συνεργείο σε ένα εργοστάσιο στο Νιου Τζέρσεϊ. Αφού εργάστηκε ως ιδιωτικός ερευνητής (ρόλος τον οποίο θα έπαιζε στην τηλεοπτική σειρά Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια και στην ταινία Ο Τελευταίος Πρόσκοπος το 1991), ο Γουίλις στράφηκε στην υποκριτική. Φοίτησε στο Τμήμα Δραματικής Τέχνης στο Πανεπιστήμιο Μοντκλαιρ, όπου ήταν ανάμεσα στους ηθοποιούς στην φοιτητική παραγωγή της ταινίας Cat on a Hot Tin Roof. Ο Γουίλις εγκατέλειψε το πανεπιστήμιο το 1977 και μετακόμισε στην Νέα Υόρκη όπου στις αρχές της δεκαετίας του 1980 εργάστηκε ως μπάρμαν στο μπαρ "Καμικάζι", στην δυτική 19η οδό.
Καριέρα
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Δεκαετία 1980
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Γουίλις έφυγε από την Νέα Υόρκη και κατευθύνθηκε προς την Καλιφόρνια προκειμένου να κάνει οντισιόν για πολλές τηλεοπτικές σειρές. Το 1984 εμφανίστηκε σε ένα επεισόδιο της τηλεοπτικής σειράς Miami Vice, με τίτλο "No Exit". Το 1985 είχε έναν δευτερεύοντα ρόλο στο πρώτο επεισόδιο της διασκευής της ταινίας του 1980 The Twilight Zone : Shatterday. Πέρασε από οντισιόν για τον ρόλο του Ντέιβιντ Άντισον Τζούνιορ της τηλεοπτικής σειράς Αυτός, Αυτή και τα Μυστήρια (1985-1989), όπου ανταγωνίστηκε 3.000 ακόμα ηθοποιούς για τον ίδιο ρόλο. Αυτός ο πρωταγωνιστικός ρόλος τον βοήθησε να καθιερωθεί ως κωμικός ηθοποιός, με την τηλεοπτική σειρά να διαρκεί πέντε σεζόν και να του απονέμει ένα Βραβείο Έμμυ Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δραματική Σειρά και μια Χρυσή Σφαίρα Καλύτερου Ηθοποιού σε Τηλεοπτική Σειρά - Μιούζικαλ ή Κωμωδία. Κατά την διάρκεια της επιτυχίας αυτής της σειράς, η εταιρεία αναψυκτικών Seagram προσέλαβε τον Γουίλις για να προωθήσει τα προϊόντα της Golden Wine Cooler. Η διαφημιστική καμπάνια πλήρωσε το ανερχόμενο αστέρι γύρω στα 5-7 εκατομμύρια δολάρια για 2 χρόνια. Ωστόσο ο Γουίλις επέλεξε να μην ανανεώσει το συμβόλαιό του με την εταιρεία όταν αποφάσισε να σταματήσει το αλκοόλ το 1988.
Ο Γουίλις απέκτησε τον πρώτο πρωταγωνιστικό του ρόλο στην ταινία μεγάλου μήκους Ραντεβού στα τυφλά του Μπλέικ Έντουαρντς το 1987 με την Κιμ Μπάσιντζερ και τον Τζον Λαροκέτ. Ο Έντουαρντς τον επέλεξε πάλι για να παίξει τον καουμπόι Τομ Μιξ στην ταινία Sunset (1988). Ωστόσο ήταν η τότε απροσδόκητη στροφή του στην ταινία Πολύ σκληρός για να πεθάνει (1988) που τον έκανε κινηματογραφικό ηθοποιό. Εκτέλεσε ο ίδιος τα περισσότερα από τα ακροβατικά στην ταινία και η ταινία κέρδισε 138.708.852 δολάρια παγκοσμίως. Μετά την επιτυχία του με το Πολύ σκληρός για να πεθάνει, έλαβε τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο δράμα In Country ως ο βετεράνος του σινεμά Έμετ Σμιθ και έδωσε επίσης τη φωνή του στην ταινία Κοίτα ποιος μιλάει αλλά και στην συνέχειά της Κοίτα ποιος μιλάει 2.
Στα τέλη της δεκαετίας του 1980 ο Γουίλις απολάμβανε μια μέτρια επιτυχία ως τραγουδιστής, ηχογραφώντας ένα άλμπουμ ποπ-μπλουζ με τίτλο The Return of Bruno, το οποίο περιελάμβανε το single "Respect Yourself" που χαρακτηρίζει τους The Pointer Sisters. Αυτό το single προωθήθηκε από μια παρωδία που περιλάμβανε σκηνές του Γουίλις να εκτελεί διάσημα τραγούδια όπως το Γούντστοκ. Κυκλοφόρησε μια εκδοχή του τραγουδιού "Under the Boardwalk" των Drifters ως δεύτερο single ; αυτό κατέκτησε την δεύτερη θέση στην λίστα με τα 40 καλύτερα τραγούδια στο Ηνωμένο Βασίλειο αλλά γνώρισε λιγότερη επιτυχία στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Γουίλις επέστρεψε στο στούντιο ηχογράφησης αρκετές φορές αργότερα.
Δεκαετία 1990
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Έχοντας αποκτήσει μεγάλη προσωπική επιτυχία και επιρροή μέσω του ρόλου του ως Τζον ΚακΚλάιν στο Πολύ σκληρός για να πεθάνει, ο Γουίλις επανέλαβε τον ίδιο ρόλο στις συνέχειες Ακόμα πιο σκληρός για να πεθάνει (1990) και Πολύ σκληρός για να πεθάνει 3: Με μια εκδίκηση (1995). Αυτές οι τρεις πρώτες ταινίες της σειράς Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει είχαν έσοδα διεθνώς πάνω από 700 εκατομμύρια δολάρια και κατέταξαν τον Γουίλις στην πρώτη θέση των ηθοποιών δράσης στο Χόλυγουντ.
Στις αρχές της δεκαετίας του 1990, η καριέρα του Γουίλις υπέστη μια μέτρια πτώση. Κέρδισε περισσότερη επιτυχία με το Striking Distance (1993) αλλά έπεσε πάλι με το Color of Night (1994). Ακόμα μια αποτυχία στο box office, χτυπήθηκε αλώβητα από τους κριτικούς αλλά έκανε καλές πωλήσεις στα καταστήματα βίντεο και έγινε μια από τις 20 καλύτερες ενοικιαζόμενες ταινίες στις Ηνωμένες Πολιτείες για το 1995.
Το 1994 είχε έναν δευτερεύοντα ρόλο στην ταινία Pulp Fiction του Κουέντιν Ταραντίνο, που έδωσε νέα ώθηση στην καριέρα του. Το 1996 ήταν ο κύριος παραγωγός και ο πρωταγωνιστής της ταινίας κινουμένων σχεδίων Bruno the Kid, στην οποία είχε μια τρισδιάστατη αναπαράσταση του εαυτού του. Την ίδια χρονιά πρωταγωνίστησε στην ταινία κινουμένων σχεδίων Beavis and Butt-head Do America με την τότε σύζυγό του Ντέμι Μουρ. Στην ταινία αυτή έπαιξε έναν μεθυσμένο εγκληματία ο οποίος έδωσε κατά λάθος την εντολή στον ανώτερο δικαστή να σκοτώσει την γυναίκα του Ντάλλας (η Μουρ έδωσε τη φωνή στον χαρακτήρα). Συνέχισε με τις ταινίες Οι δώδεκα πίθηκοι και Το Πέμπτο Στοιχείο. Ωστόσο στα τέλη της δεκαετίας του 1990, η καριέρα του έλαβε μια νέα πτώση με ταινίες όπως Το τσακάλι, Mercury Rising και Breakfast of Champions, οι οποίες σώθηκαν μόνο μετά την επιτυχία της ταινίας Αρμαγεδδών, που ήταν και η ταινία με τα μεγαλύτερα έσοδα το 1998. Την ίδια χρονιά η φωνή και η φιγούρα του εισήχθησαν στο βιντεοπαιχνίδι Playstation Apocalypse. Το 1999 ο Γουίλις πρωταγωνίστησε στην ταινία Η έκτη αίσθηση. Η ταινία αυτή γνώρισε τεράστια εμπορική επιτυχία και βοήθησε να αυξηθεί το ενδιαφέρον για την σταδιοδρομία του Γουίλις.
Επιχειρηματικές δραστηριότητες
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ταινίες στις οποίες έπαιξε ο Γουίλις επέφεραν γύρω στα 2,64 με 3,05 δις δολάρια στα box office της Βορείου Αμερικής, καθιστώντας τον ως τον όγδοο πιο ακριβοπληρωμένο ηθοποιό σε ηγετικό ρόλο το 2010 και τον 12ο ηθοποιό σε καλύτερο δευτερεύοντα ρόλο. Έχει βραβευτεί με το Βραβείο Έμμυ δυο φορές, με τη Χρυσή Σφαίρα δυο φορές και έχει λάβει υποψηφιότητα για Βραβείο Saturn τέσσερις φορές.
Ο Γουίλις διαθέτει περιουσία στο Λος Άντζελες και στο Νιου Τζέρσεϋ. Νοικιάζει διαμερίσματα στο Τραμπ Τάουερ, στο Μανχάτταν και στην Νέα Υόρκη ; έχει ένα σπίτι στο Μαλιμπού της Καλιφόρνια, ένα ράντσο στην Μοντάνα, ένα παραλιακό σπίτι στο Πάροτ Κέι και πολλαπλές ιδιοκτησίες στο Σαν Βάλεϋ του Αιντάχο.
Το 2000 ο Γουίλις, μαζί με τον επιχειρηματικό του συνεργάτη Άρνολντ Ρίφκιν, ξεκίνησε την ταινία παραγωγής κινηματογραφικών ταινιών Cheyenne Enterprises. Άφησε την εταιρεία αποκλειστικά στον Ρίφκιν το 2007 μετά την ταινία Live Free ή την ταινία Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει. Κατέχει επίσης πολλές μικρές επιχειρήσεις στο Αϊντάχο όπως το The Mint Bar και το The Liberty Theatre και είναι συνιδρυτής του Planet Hollywood, μαζί με τον Άρνολντ Σβαρτζενέγκερ και τον Σιλβέστερ Σταλόνε. Το 2009 ο Γουίλις υπέγραψε συμβόλαιο για να γίνει το πρόσωπο της Sobieski Vodka της εταιρείας Belvedere SA με αντάλλαγμα το 3,3% της συνολικής ιδιοκτησίας της εταιρείας.
Προσωπική ζωή
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Οι ηθοποιοί-πρότυπα του Γουίλις είναι ο Γκάρυ Κούπερ, ο Ρόμπερτ ντε Νίρο, ο Στηβ Μακ Κουήν και ο Τζον Γουέιν. Ο Γουίλις είναι αριστερόχειρας.
Σχέσεις και παιδιά
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στην πρεμιέρα της ταινίας Stakeout, ο Γουίλις συναντήθηκε με την ηθοποιό Ντέμι Μουρ. Παντρεύτηκαν στις 21 Νοεμβρίου 1987 και απέκτησαν τρεις κόρες : Ρούμερ Γουίλις (16 Αυγούστου 1988), Σκάουτ (20 Ιουλίου 1991) και Ταλούλαχ (3 Φεβρουαρίου 1994). Ανακοίνωσαν τον χωρισμό τους στις 24 Ιουνίου 1998 και υπέβαλλαν αίτηση διαζυγίου στις 18 Οκτωβρίου 2000. Σχετικά με το διαζύγιο, ο Γουίλις δήλωσε : "Ένιωσα ότι είχα αποτύχει ως σύζυγος και ως πατέρας επειδή δεν μπόρεσα να το κάνω να πετύχει". Ευχαρίστησε τον ηθοποιό Γουίλ Σμιθ που τον βοήθησε να ξεπεράσει τον χωρισμό του. Ο Γουίλις έχει διατηρήσει μια στενή σχέση τόσο με την ίδια την Μουρ όσο και με τον τρίτο της σύζυγο, τον ηθοποιό Άστον Κούτσερ, και παρευρέθηκε στον γάμο τους.
Ο Γουίλις αρραβωνιάστηκε με την ηθοποιό Μπρουκ Μπερνς μέχρι που έληξαν τη σχέση τους το 2004 μετά από δέκα μήνες που ήταν μαζί. Παντρεύτηκε το μοντέλο Έμα Χέμινγκ στις 21 Μαρτίου 2009. Ανάμεσα στους καλεσμένους ήταν οι τρεις κόρες του, η Ντέμι Μουρ και ο Άστον Κούτσερ. Η τελετή δεν ήταν νομικώς αποδεκτή και έτσι το ζευγάρι παντρεύτηκε ξανά με πολιτικό γάμο στο Μπέβερλυ Χιλς, έξι μέρες αργότερα. Το ζευγάρι έχει αποκτήσει δυο κόρες : την Μαμπέλ Ρέι Γουίλις (2012) και την Έβελυν Πεν Γουίλις (2014).
Θρησκευτικές πεποιθήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Ο Γουίλις υπήρξε λουθηρανός (ειδικότερα ανήκε στην Λουθηρανική Εκκλησία-Σύνοδο του Μισούρι) αλλά δεν εξασκούσε τη θρησκεία. Σε συνέντευξή του στο περιοδικό George τον Ιούλιο του 1998 δήλωσε: "Οι οργανωμένες θρησκείες εν γένει είναι, κατά την γνώμη μου, θανάσιμες μορφές. Όλες ήταν πολύ σημαντικές όταν δεν ξέραμε γιατί μετακινήθηκε ο ήλιος, γιατί άλλαξε ο καιρός, γιατί συνέβησαν τυφώνες ή γιατί συνέβησαν τα ηφαίστεια. Η σύγχρονη θρησκεία είναι το τέλος της σύγχρονης μυθολογίας. Αλλά υπάρχουν άνθρωποι που ερμηνεύουν την Αγία Γραφή κυριολεκτικά. Κυριολεκτικά! Επιλέγω να μην πιστεύω ότι αυτός είναι ο τρόπος ερμηνείας της."
Πολιτικές πεποιθήσεις
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το 1988 ο Γουίλις και η τότε σύζυγός του Ντέμι Μουρ υπερασπίστηκαν την προεδρική υποψηφιότητα του κυβερνήτη της Μασσαχουσέτης Μάικλ Δουκάκη. Τέσσερα χρόνια αργότερα, ο Γουίλις υποστήριξε τον πρόεδρο Τζορτζ Μπους για την επανεκλογή του και άσκησε ξεκάθαρη κριτική στον Μπιλ Κλίντον. Ωστόσο το 1996 αρνήθηκε να υποστηρίξει τον Μπομπ Ντόλε, δημοκρατικό αντίπαλο του Κλίντον, επειδή ο Ντόλε είχε επικρίνει την Ντέμι Μουρ για τον ρόλο της στην ταινία Στριπτήζ. Ο Γουίλις ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην Συνταγματική Εθνοσυνέλευση του 2000 και το ίδιο έτος υποστήριξε τον Τζορτζ Γουίλιαμ Μπους. Δεν έκανε καμιά συνεισφορά ή δημόσια αναφορά κατά την προεκλογική εκστρατεία του 2008. Σε αρκετές συνεντεύξεις του τον Ιούνιο του 2007, ο Γουίλις δήλωσε ότι διατηρεί μερικές δημοκρατικές ιδεολογίες.
Το 2006 ανέφερε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα πρέπει να παρεμβαίνουν περισσότερο στην Κολομβία προκειμένου να τερματιστεί η διακίνηση ναρκωτικών. Σε πολλές συνεντεύξεις του ο Γουίλις είπε ότι υποστηρίζει τους μεγάλους μισθούς για τους δασκάλους και τους αστυνομικούς και δήλωσε ότι είναι απογοητευμένος από το αμερικανικό σύστημα της βρεφονηπιακής μέριμνας καθώς και από τη θεραπεία των ιθαγενών Αμερικανών. Ο Γουίλις δήλωσε επίσης ότι υποστηρίζει την κατοχή πυροβόλων όπλων λέγοντας: "Ο καθένας έχει το δικαίωμα να κατέχει όπλα. Αν παίρνετε τα όπλα μακριά από τους νόμιμους ιδιοκτήτες τους, τότε οι μόνοι άνθρωποι που έχουν όπλα είναι οι κακοί".
Τον Φεβρουάριο του 2006 ο Γουίλις εμφανίστηκε στο Μανχάταν για να μιλήσει στους δημοσιογράφους για την ταινία του 16 Τετράγωνα. Ένας δημοσιογράφος προσπάθησε να ρωτήσει τον Γουίλις ποια ήταν η γνώμη του για την τότε κυβέρνηση αλλά είχε διακοπεί από τον ίδιο τον Γουίλις: Δεν μπορώ να απαντώ συνέχεια σε αυτό το γαμημένο ερώτημα. Είμαι ρεπουμπλικανός μόνο για όσο επιθυμώ μια μικρότερη κυβέρνηση, θέλω μια λιγότερη κυβερνητική εισβολή. Θέλω να σταματήσουν να υποτιμούν τα λεφτά μου και τα λεφτά σας και το 50% των δολαρίων που δίνουμε κάθε χρόνο σε φόρους. Θέλω να είναι φορολογικά υπεύθυνοι και τους θέλω έξω από την Ουάσινγκτον. Μισώ την κυβέρνηση, εντάξει; Είμαι α-πολιτικός. Γράψτε αυτό. Δεν είμαι ρεπουμπλικανός.
Το όνομα του Γουίλις μπήκε σε μια διαφήμιση στους Los Angeles Times στις 17 Αυγούστου 2006, η οποία καταδίκαζε την Χαμάς και την Χεζμπολάχ και υποστήριζε το Ισραήλ στον πόλεμο μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου το 2006.
Φιλμογραφία
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Χρονιά | Τίτλος Ταινίας | Ρόλος | Σημειώσεις |
---|---|---|---|
1988 | Πολύ σκληρός για να πεθάνει (Die Hard) | Τζον ΜακΚλέιν | |
1989 | Κοίτα ποιος μιλάει (Look Who's Talking) | Mikey | Φωνή |
1990 | Ακόμα πιο σκληρός για να πεθάνει (Die Hard 2) | Τζον ΜακΚλέιν | |
1991 | Ο τελευταίος πρόσκοπος (The last boy scout) | Τζόε Χάλενμπεκ | |
1992 | Ο θάνατος σου πάει πολύ (Death Becomes Her) | Έρνεστ Μένβιλ | |
1994 | Pulp Fiction | Μπουτς Κούλιτζ | |
1994 | Δεν Είμαι Κανενός Κορόιδο | ||
1994 | Το χρώμα της νύχτας | Δρ Μπιλ Κάπα | |
1995 | Οι Δώδεκα Πίθηκοι (Twelve Monkeys) | Τζέιμς Κόουλ | |
1995 | Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει: Η Εκδίκηση (Die Hard with a Vengeance) | Τζόν ΜακΚλέιν | |
1996 | Beavis and Butt-Head Do America | Muddy Grimes | |
1997 | Το Τσακάλι (The Jackal) | Τσακάλι | |
1997 | Το Πέμπτο Στοιχείο (The Fifth Element) | Κόρμπεν Ντάλας | |
1998 | Αρμαγεδδών (Armageddon) | Χάρι Στάμπερ | |
1999 | Η Έκτη Αίσθηση (The Sixth Sense) | Δρ. Μάλκολμ Κρόου | |
2000 | Άφθαρτος (Unbreakable) | Ντέιβιντ Νταν | |
2003 | Τα Ράγκρατς Τρελάθηκαν | Σπάικ | |
2005 | Αμαρτωλή Πόλη (Sin City) | Τζον Χάρτιγκαν | |
2005 | Διπλή Ομηρία (Hostage) | Τζεφ Τάλι | |
2006 | 16 Τετράγωνα (16 Blocks) | Τζακ Μόσλεϊ | |
2006 | Το Στοίχημα του Σλέβιν | Κύριος Γκούντκατ | |
2006 | Πέρα από το Φράχτη | Αρ Τζέι | Φωνή |
2007 | Planet Terror | Lt. Muldoon | |
2007 | Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 4.0 (Live Free or Die Hard) | Τζον ΜακΚλέιν | |
2009 | Αντικαταστάτες (Surrogates) | Τόμας Γκρίερ | |
2010 | Οι Αναλώσιμοι (The Expendables) | Κύριος Τσερτς | |
2010 | Red | Φρανκ Μόουζες | |
2012 | Looper | Τζο | |
2012 | Ο Έρωτας του Φεγγαριού | Αστυνόμος Σάρπ | |
2012 | Κορώνα Γράμματα | Ντινκ Χάιμοβιτς | |
2012 | Οι Αναλώσιμοι 2 (The Expendables 2) | Κύριος Τσερτς | |
2012 | Μην Εμπιστεύεσαι Κανέναν | Μάρτιν | |
2012 | Πολεμιστής της Φωτιάς | Μάικ Σέλα | |
2013 | Πολύ Σκληρός για να Πεθάνει 5 | Τζον ΜακΚλέιν | |
2013 | G.I. Joe: Αντίποινα | Στρατηγός Τζόζεφ Κόλτον | |
2013 | Red 2 | Φρανκ Μόουζες | |
2014 | Αμαρτωλή Πόλη 2 | Τζον Χάρτιγκαν | |
2014 | The Prince | Ομάρ | |
2015 | Vice: Η πόλη της βίας | Julian Michaels | |
2015 | Rock the Kasbah | Bombay Brian | |
2015 | Extracrion | Leonard Turner | |
2016 | Precious Cargo | Eddie Pilosa | |
2016 | Marauders | Jeffrey Hubert | |
2016 | Διχασμένος | Ντέιβιντ Νταν | |
2017 | Once Upon a Time in Venice | Steve Ford | |
2017 | First Kill | Howell | |
2018 | Death Wish | Πολ Κέρσι | |
2018 | Air Strike | Τζακ | |
2018 | Reprisal | Τζέιμς |
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 10 Δεκεμβρίου 2014.
- ↑ www
.spiegel .de /panorama /leute /bruce-willis-wurde-der-hollywoodstar-trotz-krankheit-zu-filmdrehs-gedraengt-a-df16d473-80ed-4f01-8146-bda52af9f05f. - ↑ www
.britannica .com /biography /Bruce-Willis. - ↑ Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2019.
- ↑ nm0000246. Ανακτήθηκε στις 14 Σεπτεμβρίου 2023.
- ↑ www
.goldenglobes .com /person /bruce-willis. - ↑ razzies
.com /asp /content /XcNewsPlus .asp?cmd=view&articleid=32. Ανακτήθηκε στις 4 Δεκεμβρίου 2019. - ↑ www
.emmys .com /awards /nominees-winners /1987 /outstanding-lead-actor-in-a-drama-series. - ↑ www
.emmys .com /awards /nominees-winners /2000 /outstanding-guest-actor-in-a-comedy-series. - ↑ walkoffame
.com /bruce-willis /. - ↑ Ανακτήθηκε στις 23 Φεβρουαρίου 2022.
- ↑ «Μπρους Γουίλις: Ο «σκληρός» του Χόλιγουντ στην πιο δύσκολη μάχη της ζωής του». kathimerini.gr. Ανακτήθηκε στις 30 Μαρτίου 2022.
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Ολοκληρωμένη φιλμογραφία του ηθοποιού. Αρχειοθετήθηκε 2012-03-31 στο Wayback Machine.
Αυτό το λήμμα σχετικά με ένα/μία ηθοποιό χρειάζεται επέκταση. Μπορείτε να βοηθήσετε την Βικιπαίδεια επεκτείνοντάς το. |