Κοίτα ποιος μιλάει

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κοίτα ποιος μιλάει
(Look Who's Talking)
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΈιμι Χέκερλινγκ[1][2][3]
ΠαραγωγήΤζόναθαν Ντ. Κρέιν
ΣενάριοΈιμι Χέκερλινγκ
ΠρωταγωνιστέςΤζον Τραβόλτα[2][3][4], Κίρστι Άλεϊ[2][3][4], Ολυμπία Δουκάκη[2][4][5], Τζορτζ Σίγκαλ[4][5][6], Έιμπ Βιγκόντα[6][7], Μπρους Γουίλις[7], Ντον Σ. Ντέιβις[7], Νιλ Ίσραελ[7], Τουίνκ Κάπλαν[7], Γουίλιαμ Μπ. Ντέιβις[8], Μπλου Μανκούμα[8], Τζόαν Ρίβερς[8] και Τζόι Μπούσελ
ΜουσικήΝτέιβιντ Κιτέι
ΦωτογραφίαΤόμας Ντελ Ρουθ
ΔιανομήInterCom και Netflix
Πρώτη προβολή13  Οκτωβρίου 1989[9] και 3  Μαΐου 1990 (Γερμανία)[10]
Διάρκεια92 λεπτά
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΓλώσσαΑγγλικά
ΈπεταιLook Who's Talking Too

Το Κοίτα ποιος μιλάει (αγγλικά: Look Who's Talking) είναι αμερικανική ρομαντική κομεντί του 1989 σε σενάριο και σκηνοθεσία της Έιμι Χέκερλινγκ και με πρωταγωνιστές τους Τζον Τραβόλτα και Κίρστι Άλεϊ. [11] Ο Μπρους Γουίλις δανείζει τη φωνή του στον γιο της Μόλι, τον Μάικι. [12] Στην ταινία εμφανίζεται ο Τζορτζ Σίγκαλ στον ρόλο του Άλμπερτ.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Μόλι είναι μια λογίστρια που ζει στη Νέα Υόρκη και έχει σχέση με τον Άλμπερτ, ένα στέλεχος που είναι παντρεμένος με δύο κόρες, από τον οποίο μένει έγκυος. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, η Μόλι και ο Άλμπερτ κρατούν μυστική τη σχέση τους, με την πρόφαση ότι εκείνη έκανε τεχνητή γονιμοποίηση και ο Άλμπερτ σχεδιάζει να αφήσει τη γυναίκα του, Μπεθ, και τα δύο τους παιδιά, την Άστριντ και την Πρισίλα, για να είναι μαζί της. Το μωρό, ενώ μεγαλώνει στην κοιλιά της Μόλι, αρχίζει να φωνάζει και να έχει απαιτήσεις. Στον ένατο μήνα κύησης, ενώ είναι έξω για ψώνια, η Μόλι και η φίλη της, Ρόνα, πιάνουν τον Άλμπερτ σε τρυφερό τετ α τετ με τη διακοσμήτριά του, τη Μελίσα. Ο Άλμπερτ παραδέχεται ότι σχεδιάζει να ζήσει με τη Μελίσα μετά την οριστικοποίηση του διαζυγίου του.

Η Μόλι φεύγει αναστατωμένη, νιώθωντας άγχος το οποίο επιταχύνει την ώρα του τοκετού. Μπαίνει σε ένα ταξί του οποίου ο οδηγός, ο Τζέιμς Ουμπριάκο, διασχίζει επικίνδυνα το κέντρο της πόλης για να την πάει στο νοσοκομείο εγκαίρως και κατά λάθος γίνεται μάρτυρας της γέννησης του γιου της, Μάικι. Στη συνέχεια, ο Μάικι αρχίζει να σχολιάζει τη ζωή του και να αλληλεπιδρά με τα πράγματα μέσω μιας εσωτερικής φωνής με την οποία επικοινωνεί και με άλλα μωρά.

Ελπίζοντας να επαναφέρει τη ζωή της σε καλό δρόμο, η Μόλι γίνεται μια αφοσιωμένη ανύπαντρη μητέρα, αρνούμενη να κρίνει επιφανειακά τους επίδοξους πατεράδες, αλλά απορρίπτοντας αρκετούς άνδρες λόγω μικρών ιδιορρυθμιών που ενδέχεται να επηρεάσουν άσχημα τον Μάικι στο μέλλον, όπως η κακή τους συμπεριφορά προς τον σερβιτόρο. Ξανασυναντά τον Τζέιμς στην πολυκατοικία της και ανακαλύπτει ότι χρησιμοποίησε την ταχυδρομική της διεύθυνση ως πλαστή διεύθυνση κατοικίας προκειμένου να βάλει τον παππού του, Βίνσεντ, σε έναν καλό οίκο ευγηρίας. Εκείνη αφήνει την απάτη να συνεχίζεται κι εκείνος συμφωνεί να κάνει μπέμπι σίτινγκ στον Μάικι (που του αρέσει πολύ ο Τζέιμς από τότε που τον γνώρισε). Ωστόσο, ο Τζέιμς σχεδόν θέτει σε κίνδυνο τη συμφωνία όταν πηγαίνει το μωρό στο αεροδρόμιο, όπου δουλεύει ως πιλότος μερικής απασχόλησης, ενώ η Μόλι παίρνει έναν υπνάκο (κάνοντάς την να πιστέψει ότι απήγαγε τον Μάικι).

Περνάει ένας χρόνος και ο Τζέιμς συνειδητοποιεί τα συναισθήματά του για τη Μόλι, γεγονός που τον κάνει να αρχίσει να σαμποτάρει ένα από τα ραντεβού της. Εκείνη σύντομα συνειδητοποιεί τη σύνδεση που μοιράζεται ο Τζέιμς με τον Μάικι και αποφασίζει να του δώσει μια ευκαιρία. Μετά από μια επίσκεψη στον παππού του Τζέιμς στο νέο του τόπο διαμονής, ο Τζέιμς παίρνει τη Μόλι για μαθήματα πτήσης και εκείνη συνειδητοποιεί ότι τον ερωτεύεται, αλλά όταν έρχονται σε επαφή, φαντάζεται μια ανεκπλήρωτη ζωή μαζί του και αντιστέκεται. Ο Τζέιμς λέει στη Μόλι ότι την αγαπά, αλλά εκείνη λέει ότι θέλει μόνο ό,τι είναι καλύτερο για τον Μάικι και ότι δεν θέλει να βιαστεί και τον διώχνει.

Επιστρέφοντας στη δουλειά, η Μόλι αναγκάζεται από το αφεντικό της να συνεχίσει να συνεργάζεται με τον Άλμπερτ, ο οποίος επιμένει να δει τον Μάικι. Όταν όμως τους επισκέπτεται ο Άλμπερτ, έρχεται σε διαμάχη με τον Τζέιμς, ο οποίος τελικά ανακαλύπτει ότι ο Άλμπερτ είναι ο βιολογικός πατέρας του Μάικι. Ρωτάει τη Μόλι αν αγαπά τον Άλμπερτ και εκείνη ισχυρίζεται ότι δεν ξέρει. Όταν προτείνει την ιδέα να γίνει το πιο κοντινό πράγμα σε πατέρα που θα έχει ο Μάικι, η Μόλι τον παρομοιάζει με ένα «μεγάλο παιδί» που δεν είναι αρκετά υπεύθυνο για να γίνει πατέρας. Ο Τζέιμς της λέει ότι χρησιμοποιεί τον Μάικι για να απωθήσει τον ίδιο και άλλους άντρες και φεύγει εκνευρισμένος. Στην παιδική χαρά, ο Μάικι έχει ενημερωθεί από τους φίλους του τι είναι «μπαμπάδες», και συνειδητοποιεί ότι θέλει τον Τζέιμς για μπαμπά του.

Ο Τζέιμς πηγαίνει στο διαμέρισμα και λέει στον Μάικι ότι δεν θα έρχεται πλέον, ενώ η Μόλι ακούει από την ενδοσυνεννόηση τον Τζέιμς να παραδέχεται ότι θα του λείψει πολύ ο Μάικι. Η Μόλι πηγαίνει τον Μάικι στο γραφείο του Άλμπερτ για να τον δει, αλλά όταν ο Άλμπερτ παραδέχεται ότι δεν θέλει την ευθύνη της πατρότητας επειδή περνάει μια «εγωιστική φάση», η Μόλι συνειδητοποιεί ότι δεν έχει αλλάξει και εκείνη και ο Μάικι καταστρέφουν αρκετά έπιπλά του, πριν εκείνη εγκαταλείψει τον Άλμπερτ οριστικά. Αργότερα, η Μόλι καλείται στον οίκο ευγηρίας του Βίνσεντ να βοηθήσει στην επίλυση μιας διαφωνίας του με το προσωπικό. Ο Τζέιμς φτάνει και ευχαριστεί τη Μόλι για τη βοήθειά της και οι δυο τους τα ξαναβρίσκουν.

Εντωμεταξύ, ο Μάικι περιπλανιέται μόνος του, αναζητώντας τον Τζέιμς όταν βλέπει έξω ένα ταξί. Αφού βγει στον δρόμο, μπαίνει σε ένα αυτοκίνητο το οποίο στη συνέχεια ρυμουλκείται με τον Μάικι μέσα, ενώ η Μόλι και ο Τζέιμς τον αναζητούν μανιωδώς. Αφού τον εντοπίζουν, ο Τζέιμς και η Μόλι κυνηγούν τον γερανό με το ταξί και τελικά τον σταματούν, αλλά ανακαλύπτουν ότι ο Μάικι είχε βγει από το αυτοκίνητο και τώρα στέκεται στη μέση της κίνησης. Ο Τζέιμς και η Μόλι τρέχουν να τον φτάσουν και τον σώζουν. Ο Μάικι ζητά ανεπίσημα από τον Τζέιμς να γίνει πατέρας του λέγοντας την πρώτη του λέξη «Μπα-μπα». Ο Τζέιμς και η Μόλι συνειδητοποιούν ότι ο Μάικι βλέπει ήδη τον Τζέιμς ως πατέρα του και αποφασίζουν να δώσουν μια ευκαιρία, φιλιούνται με πάθος, ενώ ο Μάικι σκέφτεται να τους πει ότι χρειάζεται άλλαγμα.

Εννέα μήνες αργότερα, η Μόλι γεννά την κόρη τους, Τζούλι.

Διανομή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φωνές

Απήχηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία έλαβε μεικτές κριτικές. Στο Rotten Tomatoes, έχει βαθμολογία 57% με βάση 37 κριτικές, με μέση βαθμολογία 5,2/10. Ο ιστότοπος αναφέρει: «Το Κοίτα ποιος μιλάει έχει κάποια απήχηση χάρη στους συμπαθείς πρωταγωνιστές του και την ενεργητική σκηνοθεσία της Έιμι Χέκερλινγκ, αλλά το ανόητο σενάριο δεν επιτρέπει στην ευφυΐα να επικρατήσει». [13] Το κοινό που συμμετείχε σε δημοσκόπηση του CinemaScore έδωσε στην ταινία μέσο βαθμό "Α" σε κλίμακα Α+ έως F. [14]

Συνέχεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ταινία ήταν αρκετά επιτυχημένη για να γυριστούν δύο συνέχειες: Κοίτα ποιος άλλος μιλάει (Look Who's Talking Too, 1990) και Κοίτα ποιος μιλάει τώρα (Κοίτα ποιος μιλάει τώρα, 1993). Η επιτυχία των δύο πρώτων ταινιών ενέπνευσε επίσης μια κωμική σειρά του ABC με την ονομασία Baby Talk, η οποία προβλήθηκε από το 1991 έως το 1992 και στην οποία ο Τόνι Ντάνζα έκανε τη φωνή του "Μάικι". Ο Τζον Τραβόλτα, η Κίρστι Άλεϊ και η Ολυμπία Δουκάκη είναι οι μοναδικοί ηθοποιοί που εμφανίζονται και στις τρεις ταινίες της σειράς.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.imdb.com/title/tt0097778/. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 stopklatka.pl/film/i-kto-to-mowi. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  3. 3,0 3,1 3,2 www.interfilmes.com/filme_14066_Olha.Quem.Esta.Falando-(Look.Who.s.Talking).html. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 www.adorocinema.com/filmes/filme-5563/. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  5. 5,0 5,1 www.bbfc.co.uk/releases/look-whos-talking. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  6. 6,0 6,1 www.filmaffinity.com/es/film964679.html. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 www.imdb.com/title/tt0097778/fullcredits. Ανακτήθηκε στις 8  Ιουλίου 2016.
  8. 8,0 8,1 8,2 (Τσεχικά) Česko-Slovenská filmová databáze. 2001.
  9. Freebase Data Dumps. Google.
  10. (Αγγλικά) Internet Movie Database. www.imdb.com/title/tt0097778/releaseinfo. Ανακτήθηκε στις 14  Απριλίου 2017.
  11. Cerone, Daniel (October 26, 1989). «Look Who's Smiling . . . : Movies: The hit "Look Who's Talking" has made writer-director Amy Heckerling hot again--thanks to her daughter.». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1989-10-26/entertainment/ca-1013_1_amy-heckerling. Ανακτήθηκε στις 2010-11-06. 
  12. Willman, Chris (October 13, 1989). «Witty Fun for Grown-Ups in 'Look Who's Talking'». The Los Angeles Times. http://articles.latimes.com/1989-10-13/entertainment/ca-93_1_baby-talk. Ανακτήθηκε στις 2010-08-24. 
  13. Look Who's Talking στο Rotten Tomatoes
  14. «CinemaScore». cinemascore.com. 

Αξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]