Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Συντεταγμένες: 45°9′32″N 1°31′59″E / 45.15889°N 1.53306°E / 45.15889; 1.53306

Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ
Το Δημαρχείο της Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ

Έμβλημα
Διοίκηση
ΧώραΓαλλία
Διοικητική υπαγωγήκαντόνιο του Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ, canton of Brive-la-Gaillarde-Centre, canton of Brive-la-Gaillarde-Nord-Est, canton of Brive-la-Gaillarde-Nord-Ouest, canton of Brive-la-Gaillarde-Sud-Est, canton of Brive-la-Gaillarde-Sud-Ouest και Κορέζ
 • Mayor of Brive-la-GaillardePhilippe Nauche
Ταχυδρομικός κώδικας19100[1]
Κωδικός Κοινότητας19031[2]
Πληθυσμός46.599 (1  Ιανουαρίου 2021)[3]
Έκταση48,59 km²[4]
Υψόμετρο142 μέτρα
Ζώνη ώραςUTC+01:00 (επίσημη ώρα)
UTC+02:00 (θερινή ώρα)
Τοποθεσία στο χάρτη
Τοποθεσία στο χάρτη
Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ
45°9′32″N 1°31′59″E
Ιστότοποςhttp://www.brive.fr[5]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram Σελίδα στο Linkedin

Η Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ (γαλλικά: Brive-la-Gaillarde), κοινώς ονομαζόμενη απλά Μπριβ, είναι κοινότητα στη νοτιοδυτική Γαλλία, υπονομαρχία του νομού Κορέζ, στην περιοχή Νέα Ακουιτανία.

Είναι η πιο πυκνοκατοικημένη πόλη στο νομό με πληθυσμό 46.916 κατοίκους [6](απογραφή του 2017).

Οι κάτοικοι ονομάζονται Μπριβίστ.[7]

Γεωγραφικά στοιχεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κοινότητα Μπριβ-λα-Γκριγιάρντ βρίσκεται στο νότιο τμήμα του νομού Κορέζ, στην περιοχή Νέα Ακουιτανία. Ήταν τμήμα της πρώην διοικητικής περιοχής Λιμουζέν.

Χάρτης του νομού Κορέζ

Είναι υπονομαρχία του νομού, έχει πληθυσμό 46.916 κατοίκους [6](απογραφή του 2017) και είναι το κέντρο αστικής περιοχής που συγκεντρώνει 102.506 κατοίκους (2015). Απέχει 22 χιλιόμετρα (28 οδικώς) από την Τυλ,[8] πρωτεύουσα του νομού Κορέζ, 75 χιλιόμετρα (98 οδικώς) από την Υσσέλ, τη δεύτερη υπονομαρχία του νομού και 169 χιλιόμετρα (203 οδικώς ) από το Μπορντώ,[9] πρωτεύουσα της Νέας Ακουιτανίας.

Η πόλη βρίσκεται στο λεκανοπέδιο της Μπριβ στην ανατολική άκρη του λεκανοπεδίου της Ακουιτανίας. Διαρρέεται από τον ποταμό Κορέζ, που συμβάλει στον ποταμό Βεζέρ στην έξοδο της πόλης.

Η έκταση της κοινότητας είναι 48,59 τετραγωνικά χιλιόμετρα.

Τοπωνυμία και γλώσσα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πόλη αναφέρεται ως Briva Curretia τον 4ο αιώνα και από τον 6ο αιώνα και μετά στην εκλατινισμένη μορφή Brivæ.

Το όνομα προέρχεται από τον όρο briva που σημαίνει «γέφυρα» στη γαλατική γλώσσα. Πράγματι, η ρωμαϊκή οδός από το Λούγδουνο (Λυών) στα Μπουρντιγκαλά (Μπορντώ) διέσχιζε στο επίπεδο της Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ τον ποταμό Κορέζ (Curretia).

Μέχρι το 1919 η πόλη ονομαζόταν μόνο Μπριβ, όπως αναφέρεται συχνά ακόμη. Η προσθήκη "la Gaillarde" (ελληνικά: η Ισχυρή, λέξη προερχόμενη από το Galia = Γαλατία που όριζε τη δύναμη στα γαλατικά) οφείλεται στις οχυρώσεις της πόλης, που αντιστάθηκαν σε όλες τις πολιορκίες κατά τη διάρκεια των αιώνων.

Στην περιοχή της κοινότητας Μπριβ-λα-Γκριγιάρντ η παραδοσιακή γλώσσα είναι η οξιτανική.Το όνομα της πόλης στα οξιτανικά είναι Briva la Galharda.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το κτήριο των Δημοτικών αρχείων

Οι πρώτοι κάτοικοι εγκαταστάθηκαν γύρω στον 1ο αιώνα αλλά η πόλη άρχισε να αναπτύσσεται πολύ αργότερα. Από περίπου τον 5ο αιώνα και μετά, η αρχική πόλη άρχισε να αναπτύσσεται γύρω από μια εκκλησία αφιερωμένη στον άγιο Μαρτίνο τον Ισπανό. Κατά τον 12ο αιώνα χτίστηκαν τείχη γύρω από την πόλη και κατά τη διάρκεια του Εκατονταετούς Πολέμου υψώθηκε δεύτερο τείχος. Αυτές οι οχυρώσεις δεν υπάρχουν πλέον και έχουν αντικατασταθεί από λεωφόρους.

Κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, η Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ ήταν περιφερειακή πρωτεύουσα της Γαλλικής Αντίστασης, ενεργώντας ως έδρα πολλών κρυφών δικτύων πληροφόρησης και μερικών από τα κυριότερα κινήματα αντίστασης.

Η Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ ήταν η πρώτη πόλη της κατεχόμενης Γαλλίας που απελευθερώθηκε με δικά της μέσα, στις 15 Αυγούστου 1944. Για το λόγο αυτό η πόλη παρασημοφορήθηκε με τον «Σταυρό του Πολέμου 1939-1945».

Οικονομία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο της Μπριβ

Η Μπριβ-λα-Γκαγιάρντ είναι η κορυφαία οικονομική πόλη στο νομό Κορέζ. Η πόλη και η αστική περιοχή της χαρακτηρίζονται από την παρουσία διαφοροποιημένων εταιρειών που κατά τη διάρκεια των ετών έχουν δείξει μια ιδιαίτερη μορφή ανθεκτικότητας[10] στην οικονομική κρίση.

Στην οικονομία της κυριαρχούν θυγατρικές μεγάλων ομίλων υψηλής απόδοσης. Προσφέρει ένα πολύ ποικίλο οικονομικό ιστό σε τομείς:

  • Σημαντικοί βιομηχανικοί τομείς της βιομηχανίας τροφίμων, της μηχανικής, της ηλεκτρονικής, των καλλυντικών, του ξύλου, των κατασκευών και του περιβάλλοντος.
  • Δυναμικός τριτογενής τομέας με μεταφορές και υλικοτεχνική υποστήριξη, πληροφορική, ψηφιακή, εκτύπωση, προσωρινή εργασία, υγεία και προσωπικές υπηρεσίες.
  • Αναπτυγμένες εμπορικές και τουριστικές δραστηριότητες.

Αξιοθέατα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μεσαιωνικό κέντρο της πόλης είναι κυρίως εμπορική περιοχή με καταστήματα λιανικής πώλησης και διάφορα καφέ. Εκεί βρίσκεται το Δημαρχείο, ο κεντρικός αστυνομικός σταθμός και το μουσείο Λαμπάνς[11]. Ένα αξιοσημείωτο ορόσημο έξω από την κεντρική πόλη είναι η γέφυρα Καρντινάλ, μια γέφυρα που αποτελούσε σημείο διάβασης για τους ταξιδιώτες από το Παρίσι στην Τουλούζη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Base officielle des codes postaux» La Poste. 1  Οκτωβρίου 2018.
  2. (Γαλλικά) Code INSEE.
  3. «Populations légales 2021» Εθνικό Ινστιτούτο Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών. 28  Δεκεμβρίου 2023.
  4. 4,0 4,1 répertoire géographique des communes. Institut national de l'information géographique et forestière. Ανακτήθηκε στις 26  Οκτωβρίου 2015.
  5. Annuaire de service-public.fr. Ανακτήθηκε στις 19  Σεπτεμβρίου 2023.
  6. 6,0 6,1 . «insee.fr/fr/statistiques». 
  7. . «habitants.fr/brive-la-gaillarde/services-publics». 
  8. . «fr.distance.to/Brive-la-Gaillarde/Tulle». 
  9. . «distance.to/Brive-la-Gaillarde/Bordeaux». 
  10. Denis Carré et Nadine Levratto,, «Les entreprises du secteur compétitif dans les territoires. Les déterminants de la croissance  », CNRS Laboratoire EconomiX,‎ etude adcf juin 2013
  11. . «museelabenche.fr/». 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]