Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάστρο των Νεζερών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το Κάστρο των Νεζερών είναι κτίσμα της Φραγκοκρατίας, ερειπωμένο πλέον, στην ορεινή Αχαΐα και συγκεκριμένα στην ιστορική περιοχή των Νεζερών.

Η ακριβής θέση του κάστρου βρίσκεται πάνω σε έναν μικρό λόφο στον πυθμένα σχεδόν της κοιλάδας του ποταμού Πείρου, δίπλα στις όχθες του, στον ορεινό όγκο του Ερυμάνθου στην περιοχή όπου συναντιέται το όρος με τα νοτιότερα πρόβουνα του Παναχαϊκού, απέναντι από την Μονή Χρυσοποδαρίτισσας[1]. Σήμερα η περιοχή διοικητικά είναι μέρος του Δήμου Ερυμάνθου.

Ιστορία & Λαϊκή παράδοση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πιστεύεται ότι χτίστηκε από τους Φράγκους του Πριγκιπάτου της Αχαΐας, άγνωστο το πότε ακριβώς, και ανήκε στο Τιμάριο της Ζουλιάνας, τμήμα της Βαρωνία της Χαλανδρίτσας[2].

Τον 15ο αιώνα και κατά την κατάληψη της Πελοποννήσου από τους Οθωμανούς, το κάστρο είχε περάσει στην κατοχή των Βυζαντινών και πολιορκήθηκε από τούς Οθωμανούς, ενώ επίσης αναφέρεται ότι θεωρούνταν απόρθητο[1]. Η τοπική λαϊκή παράδοση μιλά για μακρά πολιορκία του κάστρου επειδή οι ντόπιοι κάτοικοι κατάφερναν μέσω ενός μυστικού περάσματος και τροφοδοτούνταν με νερό, το μυστικό αυτό το πρόδωσε στους Οθωμανούς μια γριά, η οποία τους συμβούλεψε και τον τρόπο για να μάθουν την ακριβή θέση του. Οι Οθωμανοί ακολούθησαν την συμβουλή της γριάς, άφησαν επί ημέρες ένα άλογο χωρίς νερό, έπειτα το ελευθέρωσαν και αυτό ψάχνοντας για νερό τους οδήγησε στην υπόγεια σήραγγα και έτσι οι Οθωμανοί την έκλεισαν κι έτσι κατέλαβαν τελικά το κάστρο[3].

  1. 1,0 1,1 Γκουρβέλος 2007, σελ. 57.
  2. Γκουρβέλος 2007, σελ. 56.
  3. Γκουρβέλος 2007, σελ. 58.
  • Σπυρίδων Ν. Γκουρβέλος, «Εν ταις των Νεζερών κώμαις». Ιστορία των Νεζερών, εκδ. Γραφικές Τέχνες Πέτρος Κούλης, Πάτρα 2007. ISBN 978-960-930162-6.