Κάθγουιν του Ουέσσεξ
Κάθγουιν | |
---|---|
Πρίγκιπας του Ουέσσεξ | |
Γέννηση | 565 |
Επίγονοι | Κέντα του Ουέσσεξ Κάθγουλφ κ.ά. |
Οίκος | Οίκος του Ουέσσεξ |
Πατέρας | Κιούλιν του Ουέσσεξ |
δεδομένα ( ) |
Ο Κάθγουιν του Ουέσσεξ (Cuthwine of Wessex, 565 - ...), μέλος του Οίκου του Ουέσσεξ ήταν γιος του Κιούλιν του Ουέσσεξ.[1] Μετά την εκθρόνιση του πατέρα του από τον θρόνο του Ουέσσεξ δεν τον κληρονόμησε ο ίδιος αλλά ο πρώτος ξάδελφος του Κέολ του Ουέσσεξ ο οποίος τον ανέτρεψε. O Κάθγουιν πήγε εξορία πολλές δεκαετίες σαν αρχηγός του στρατού των Σαξόνων με την βασιλική γραμμή να περνάει στους γιους του. Ο Κάθγουιν του Ουέσσεξ ήταν εγγονός του Κίνρικ του Ουέσσεξ και δισέγγονος του Κέρντικ του γενάρχη του Οίκου του Ουέσσεξ ο οποίος σύμφωνα με το Αγγλοσαξονικό Χρονικό έφτασε με πλοία στην Αγγλική ακτή καταλαμβάνοντας την περιοχή, δεν είναι τίποτα γνωστό για τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Ο πατέρας του έχασε τον θρόνο τον Ιούνιο του 592, έγινε μεγάλη σφαγή στο Οντίν'ς Μπάροου στην περιοχή που ονομάζεται σήμερα Λίθος του Αδάμ στο Γουιλσάιρ. Ο αντίπαλος ήταν ο ανιψιός του Κέολ ο οποίος τον διαδέχθηκε, ο Κιούλιν πέθανε τον επόμενο χρόνο στην εξορία μαζί με τους Κουίκχελ και Κρίντα τους αδελφούς του και διοικητές του στρατού του στο Ντόρσετ και στο Χαμσάιρ.
Ανατροπή του πατέρα του από τον ξάδελφο του Κέολ
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Η τοποθεσία της μάχης είναι άγνωστη, ο ίδιος ο Κάθγουιν ήταν τότε σε ηλικία 27 ετών αρχηγός του στρατού του πατέρα του αλλά μετά την καταστροφική ήττα αναγκάστηκε να δραπετεύσει και ο ξάδελφος του Κέολ κατέλαβε τον θρόνο.[2] Την επόμενη χρονιά πέθαναν ο πατέρας του και οι δυο θείοι του υπο αδιευκρίνιστες συνθήκες (593) πιθανότατα σκοτώθηκαν σε άλλη μάχη. Ο ίδιος ο Κάθγουιν έζησε τα επόμενα χρόνια επικηρυγμένος, η κατάσταση για τον ίδιο σημαντικά όταν τον Κέολ διαδέχθηκε ο αδελφός του Κέολγουλφ του Ουέσσεξ. Ο Κέολ γιος του Κάθα αδελφού του Κιούλιν και γιου του Κίνρικ αναφέρεται σαν σκληρός και βίαιος πολεμιστής, ο αδελφός του Κέογουλφ που τον διαδέχτηκε βασίλευσε 17 χρόνια. Την εποχή του έγινε μεγάλος κατακερματισμός του βασιλείου των Σαξόνων, ο Κέολ και ο αδελφός του Κέογουλφ είχαν τον έλεγχο του Γουιλσάιρ σε αντίθεση με την περιοχή του Άνω Τάμεση στην οποία ο Κάθγουιν είχε εγκαταστήσει την βάση του. Διάφορες άλλες ομάδες από τους συγγενείς του Κεόλ είχαν εγκατασταθεί στο Ντέβον και στο Γκλόστερσαιρ πολεμώντας μεταξύ τους για τον έλεγχο του Ουέσσεξ. Αν τόσο ο Κέολ όσο και ο αδελφός του έκαναν μεγάλες προσπάθειες να αποκλείσουν από τον θρόνο τον Κάθγουιν και όλους τους απογόνους του οι προσπάθειες τους ήταν τελικά ανεπιτυχής. Ο Κέογουλφ ιδιαίτερα ήρθε πολλές φορές σε συμφωνία μαζί του όπως το 605 αφού ο αδελφός του Κέολ πέθανε σύμφωνα με τα χρονικά σε επτά χρόνια, σε οποιαδήποτε περίπτωση η θέση του Κάθγουιν ήταν πολύ καλύτερη μετά τον θάνατο του Κέολ. Την εποχή που ήταν ακόμα βασιλιάς ο πατέρας του ο Κάθγουιν είχε αποκτήσει τρεις γιους : τον Κίνεμπαλντ (585), τον Κέντα του Ουέσσεξ (590) και τον Κάθγουλφ (592).
Ανάκτηση του θρόνου του Ουέσσεξ από τους απογόνους του
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Το όνομα της συζύγου του ήταν άγνωστο μάλλον πέθανε αμέσως μετά την φυγή για τη εξορία αφού το ζεύγος δεν απέκτησε άλλα παιδιά. Ο δεύτερος γιος του Κάθγουιν Κέντα έγινε ο πατέρας του Κενμπέρχτ του Ουέσσεξ που ήταν με την σειρά του πατέρας του Κεντβάλλα του Ουέσσεξ και του Μουλ του Κεντ που έγιναν και οι δυο αργότερα βασιλείς. Ο Κάθγουλφ ήταν τρίτος και νεώτερος γιος του Κάθγουιν, οι απόγονοι του ανέβηκαν στον θρόνο με τον Ίνε του Ουέσσεξ (688) όταν ξεκληρίστηκαν οι γενεαλογικές γραμμές του Κέολ και στην συνέχεια του μεγαλύτερου αδελφού του Κέντα του Ουέσσεξ. Έζησε πολλά χρόνια και βρισκόταν σε ισχυρή θέση κατά την διάρκεια της βασιλείας του γιου του Κέολ Κινεγκίλς του Ουέσσεξ και στην συνέχεια του Κενβάλ του Ουέσσεξ γιου του Κινεγκίλς. Το 645 ο Πέντα της Μερκίας ανέτρεψε τον Κένβαλ πιθανότατα για να τον εκδικηθεί επειδή χώρισε την αδελφή του, τον έστειλε για 3 χρόνια εξορία στην ανατολική Αγγλία (645 - 648). Ο Κάθγουιν ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις με τον Πέντα της Μερκίας μαζί με τους γιους του αλλά ελάχιστα είναι γνωστά για τις δραστηριότητες του, ίσως τοποθετήθηκε εκείνη την τριετία βασιλιάς του Ουέσσεξ ως υποτελής του Πέντα αλλά δεν έχει αποδειχτεί ιστορικά. Ο Κένβαλ αποκαταστάθηκε τελικά στον θρόνο του Ουέσσεξ (648).
Στην συνέχεια ο Κάθγουιν υπερήλικας εμφανίζεται σαν μια θρυλική φιγούρα που συμβόλιζε την αντίσταση του λαού ενάντια στην βαρβαρότητα του ξαδέλφου του Κεόλ. Όταν η αρσενική γραμμή του Κεόλ ξεκληρίστηκε οι δύο δισέγγονοι του Κάθγουιν Κεντβάλλα και Μουλ κληρονόμησαν τον θρόνο. Επόμενος βασιλιάς ήταν ο Ίνε του Ουέσσεξ γιος του άλλου δισέγγονου του Κένρεντ του Ουέσσεξ και αδελφός του Ίνγκιλντ ο οποίος ήταν προ-προπάππους του Εγβέρτος του Ουέσσεξ ιδρυτή της σύγχρονης δυναστείας των Αγγλοσαξόνων. [3]
Παραπομπές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- ↑ http://www.coltechpub.com/hartgen/charts/of%20Wessex_0_2.htm
- ↑ Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. London: Seaby
- ↑ Kirby, D.P. (1992). The Earliest English Kings. London: Routledge.
Πηγές
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]- Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. London: Seaby.
- Kirby, D.P. (1992). The Earliest English Kings. London: Routledge.
Σημειώσεις ιστορικού
[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cuthwine of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες). |