Κέολγουλφ του Ουέσσεξ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση
Κέολγουλφ του Ουέσσεξ
Γέννηση 6ος αιώνας
Θάνατος
Υπηκοότητα Ουέσσεξ
Αδέλφια Κέολ του Ουέσσεξ

Ο Κεολγούλφ του Ουέσσεξ βασιλιάς του Ουέσσεξ (597 - 811) μέλος του Οίκου του Ουέσσεξ ήταν γιος του Κάθα, μικρότερου γιου του Κίνρικ του Ουέσσεξ, διάδοχος του αδελφού του Κέολ του Ουέσσεξ. Το Αγγλοσαξωνικό χρονικό δίνει σε αυτόν μια περίοδο βασιλείας 14 ετών, το Γενεαλογικό δέντρο των Δυτικό Σαξόνων του δίνει αντίστοιχα περίοδο βασιλείας 17 ετών αλλά φαίνεται να στηρίζεται σε σφάλμα.[1] Όταν πέθανε ο αδελφός του ο ανιψιός του Κινεγκίλς του Ουέσσεξ ήταν ανήλικος και ανίκανος να αναλάβει την εξουσία γι'αυτό βασιλιάς στέφθηκε ο Κεολγούλφ, ο Κινεγκίλς τον διαδέχθηκε μετά τον θάνατο του. Σύμφωνα με το Αγγλοσαξωνικό χρονικό "πολεμούσε ασταμάτητα εναντίον των Άγγλων, των Βρετανών, των Πίκτων και των Σκωτσέζων" αλλά η μόνη καταγεγραμμένη μάχη ήταν αυτή εναντίον των Νότιων Σκωτσέζων (607) για τον έλεγχο της Νήσου Γουάιτ και του νότιου Χαμσάιρ. Προσπάθησε να αποκτήσει υπεροχή απέναντι στα υπόλοιπα βασίλεια της Δυτικής Σαξονίας αποκτώντας σταδιακά την κυριαρχία.[2] Μερικοί συγγραφείς αναφέρουν ότι ο ανιψιός και διάδοχος του Κινεγκίλς ήταν δικός του γιος. [3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Kirby, p. 46; Yorke, 'Ceolwulf'
  2. Yorke, Ceolwulf; Kirby, p. 46
  3. Kirby, p. 43; Yorke, Kings and Kingdoms, pp. 134–135

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kirby, D. P. (2000). The Earliest English Kings (revised ed.). Routledge. ISBN 0-415-24211-8.
  • Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. Routledge. ISBN 0-415-16639-X.
  • Yorke, Barbara (2004). "Ceolwulf (d. 611?), king of the Gewisse". Oxford Dictionary of National Biography. Oxford University Press.
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Κέολ
Βασιλιάς του Ουέσσεξ
Flag of Wessex.png

597 - 611
Διάδοχος
Κινεγκίλς
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Ceolwulf of Wessex της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).