Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κάθγουλφ (γιος του Κάθγουιν)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κάθγουλφ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση600
Ουέσσεξ
Θάνατος7ος αιώνας
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολεμιστής
Οικογένεια
Σύζυγοςunnamed wife of Cuthwulf of Wessex[1]
ΤέκναΚέολβαλντ του Ουέσσεξ[2][1]
ΓονείςΚάθγουιν του Ουέσσεξ[1] και unnamed wife of Cuthwine of Wessex[1]
ΟικογένειαΟίκος του Ουέσσεξ

Ο Κάθγουλφ του Ουέσσεξ ή Κάθα του Ουέσσεξ (Cuthwulf, περί το 592 - μετά το 648) μέλος του Οίκου του Ουέσσεξ ήταν τρίτος γιος του Κάθγουιν του Ουέσσεξ και ανήκε στην γενεαλογική γραμμή από τον Κέρντικ μέχρι τον Εγβέρτο του Ουέσσεξ. Ο Κάθγουλφ δεν έγινε ποτέ βασιλιάς, τα αδέλφια του ήταν ο Κίνεβαλντ και ο Κέντα του Ουέσσεξ, ο γιος του ήταν ο Κέολβαλντ του Ουέσσεξ αλλά τίποτα δεν είναι περισσότερο γνωστό για τον ίδιο. Πολλοί ιστορικοί τον συγχέουν με τον πατέρα του λόγω της ομοιότητας που υπάρχει στα ονόματα τους, ο Κεντβάλλα του Ουέσσεξ αναφέρεται σαν γιος του Κενμπέρχτ του Ουέσσεξ και εγγονός του Κέντα του Ουέσσεξ ο οποίος ήταν αδελφός του Κάθγουλφ. Ο Κάθγουλφ ήταν ο τρίτος γιος του Κάθγουιν, ο Κάθγουιν ήταν γιος του Κιούλιν του Ουέσσεξ, εγγονός του Κίνρικ του Ουέσσεξ και δισέγγονος του Κέρντικ του αρχηγού των Σαξόνων εισβολέων που εισέβαλαν στην Βρετανία και έγιναν κυρίαρχοι του νησιού από τους Κέλτες, γεννήθηκε στα τελευταία χρόνια που ο πατέρας του ήταν ακόμα πρίγκιπας των Σαξόνων. Ο παππούς του Κιούλιν του Ουέσσεξ έχασε τον θρόνο τον Ιούνιο του 592, το Αγγλοσαξωνικό χρονικό αναφέρει για το συγκεκριμένο έτος : "έγινε μεγάλη σφαγή στο Γούντεν'ς Μπάροου και ο Κιούλιν διώχθηκε". Το Γούντεν'ς Μπάροου ήταν ένας τύμβος ο οποίος ονομάζεται σήμερα "Λίθος του Αδάμ" στο Γουιλσάιρ. Ο αντίπαλος του Κάθγουιν ήταν ο ξάδελφος του Κέολ του Ουέσσεξ ο οποίος στην συνέχεια σφετερίστηκε τον θρόνο και κυβέρνησε τα επόμενα έξι χρόνια, ο 27χρονος πατέρας του ήταν αρχηγός του μοιραίου στρατού και νόμιμος διάδοχος του θρόνου αλλά αναγκάστηκε να δραπετεύσει μαζί με τους μικρούς γιους του. Την επόμενη χρονιά (593) ο παππούς του Κιούλιν και τα αδέλφια του πέθαναν υπό ανεξιχνίαστες συνθήκες πιθανότατα σε μάχες οι οποίες ακολούθησαν στην συνέχεια. Ο Κάθγουιν δραπέτευσε στην ανατολή μαζί με την οικογένεια του, όλες οι προσπάθειες που έκαναν ο Κέολ και ο Κέολγουλφ να εξαλείψουν τον κύριο κλάδο της δυναστείας ήταν ανεπιτυχείς.

Ανατροπή του πατέρα του από τον Κέολ

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Κέολ ο οποίος ήταν γιος του Κάθα, ο Κάθα ήταν αδελφός του Κιούλιν και εγγονός του Κέντρικ συνεπώς ο Κέολ ήταν πρώτος ξάδελφος του Κάθγουιν, ο ίδιος και ο αδελφός του Κέολγουλφ βασίλευσαν 17 χρόνια μετά από τον Κάθγουιν. Εκείνη την εποχή πραγματοποιήθηκε διάσπαση στο βασίλειο των Δυτικών Σαξόνων : ο Κέολ και ο Κέολγουλφ είχαν υπό τον έλεγχο τους το Γουιλσάιρ, στην βόρεια κοιλάδα του Τάμεση υπήρχαν οι εγκαταστάσεις του Κάθγουιν και της οικογένειας του. Ο Κάθγουλφ είχε άλλους δυο αδελφούς : τον Κίνεβαλντ (γεν. 585) και τον Κέντα (γεν. 590), το όνομα της μητέρας τους δεν έχει καταγραφεί αλλά πιθανότατα πέθανε τα πρώτα χρόνια της εξορίας αφού από τότε δεν έκανε κανένα άλλο παιδί. Οι λεπτομέρειες για τις δραστηριότητες του Κάθγουλφ την περίοδο που βρισκόταν στην εξορία είναι ελάχιστες, ο ίδιος και τα αδέλφια του ήταν σε ισχυρή θέση την εποχή που ήταν βασιλιάς ο Κινεγκίλς του Ουέσσεξ γιος του Κέολ και στην συνέχεια ο Κενβάλ του Ουέσσεξ γιος του Κινεγκίλς. Ο Πέντα της Μερκίας επιτέθηκε στο Ουέσσεξ σαν απάντηση στο διαζύγιο που έδωσε ο Κένβαλ στην αδελφή του και τον έστειλε εξορία στην Ανατολική Αγγία (645 - 648). Ο Κάθγουλφ ήταν παρών στις διαπραγματεύσεις που ακολούθησαν μαζί με τα αδέλφια του αλλά είναι ελάχιστα γνωστά σχετικά με τις δραστηριότητες τους, οι υποθέσεις που γράφονται σχετικά με το θέμα ποικίλουν μερικοί αναφέρουν ότι πιθανότατα τον βοήθησε να ανακτήσει τον θρόνο το 648.

Στην συνέχεια οι αναφορές για τον Κάθγουλφ ήταν έντονα υποτονικές, στον λαό έμεινε όπως ο πατέρας του θρυλικό πρόσωπο εκπροσωπώντας τους λαϊκούς αγώνες εναντίον της τυραννικής βασιλείας του Κεόλ και των απογόνων του. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος θανάτου του αλλά είναι βέβαιο ότι δεν ζούσε την εποχή που έληξε η βασιλεία του Κενβάλ (672), δεν υπάρχουν καθόλου αναφορές εκείνη την εποχή για τον ίδιο και επιπλέον είναι απίθανο για τα δεδομένα της εποχής να είχε ξεπεράσει την ηλικία των 80 ετών. Ο αινιγματικός πρίγκιπας και οι αγώνες του έμειναν στην μνήμη των Δυτικών Σαξόνων οι οποίοι ανέβασαν στον θρόνο μετά τον θάνατο του τελευταίου απογόνου του Κεόλ Σέντγουιν του Ουέσσεξ τον μικρανεψιό του Κεντβάλλα του Ουέσσεξ και στην συνέχεια τον δισέγγονο του Ίνε του Ουέσσεξ

Εξορία από τα αδέλφια του στην Νταμνονία

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 620 φαίνεται ότι η κοιλάδα του Άνω Τάμεση βρισκόταν υπό την κατοχή των γιων του Κάθγουιν αλλά η περιοχή ήταν πολύ μικρή για να συντηρήσει και τα τρία αδέλφια, ο Κάθγουλφ ως νεώτερος αναγκάστηκε να μετακινηθεί, αργότερα βρέθηκε στο Ντεβόν στην νοτιοδυτικές περιοχές του Ουέσσεξ. Στην Κορνουάλλη κατοικούσε μια Κέλτικη φυλή που βρισκόταν σε συνεχή σύγκρουση με το Ουέσσεξ, είναι αβέβαιη η περίοδος που κατακτήθηκε από τους Σάξονες του Ουέσσεξ σίγουρα έγινε αργότερα με μεγάλη καθυστέρηση. Οι Κέλτες στην Νταμνονία της Κορνουάλης είχαν αποκοπεί από τους συμμάχους τους στην Ουαλλία μετά την νίκη του Κιούλιν του Ουέσσεξ στο Ντιρχάμ (577) αλλά επειδή τα ταξίδια μέσω θαλάσσης ήταν πιο εύκολα από τα ταξίδια μέσω ξηράς το χτύπημα δεν ήταν τόσο σοβαρό. Οι ιστορικοί πιστεύουν ότι ο Κλέμεν απ Μπλεντρίκ ήταν αρχηγός των Κελτών την εποχή που πολεμούσαν στην μάχη του Μποντάν (614). Η θέση της μάχης της μάχης δείχνει ότι ο στρατός της Νταμνονίας βάδισε μέσω του παλιού Ρωμαϊκού δρόμου από το Έξετερ στο Ντόρτσεστερ και αποκρούστηκε από μια φρουρά Δυτικών Σαξόνων η οποία βάδιζε νότια. Ο Ματθαίος του Γουέστμινστερ σημειώνει ότι οι Κέλτες κατείχαν ακόμα το Έξετερ (632) και αμήνυθηκαν γενναία απέναντι στον Πέντα της Μερκίας μέχρι την στιγμή που δέχτηκαν ενισχύσεις από τον Καντβαλλόν, στην συνέχεια προχώρησαν σε μεγάλη σφαγή των Μερκιανών. Ο Γοδεφρείδος του Μονμάουθ προχωράει σε μια επιπλέον αναφορά ότι ο Καντβαλλόν συμμάχησε με την Βρετανική αριστοκρατία. Μετά από αυτό το περιστατικό εδραιώθηκαν περισσότερο τα σύνορα ανάμεσα στο Ουέσσεξ και την Νταμνονία, στην περιοχή είχε εγκατασταθεί ο Κάθγουλφ ο οποίος βρισκόταν πλέον σε μεγάλο κίνδυνο. Οι πληροφορίες λένε ότι ήταν ανεπιθύμητος στις περιοχές που κατείχαν τα αδέλφια του, τον έστειλαν σε εκείνη την απομακρυσμένη περιοχή με την ελπίδα να βρει τον θάνατο από τους Νταμνονίους. Η ημερομηνία της μετακίνησης είναι ασαφής αλλά συνέβη πριν το 614 την χρονιά που ο Κάθγουλφ ήταν αρχηγός του στρατού των Δυτικών Σαξόνων στην μάχη του Μποντάν. Ο Καθγούλφ παντρεύτηκε μια πριγκίπισσα από την Νταμνονία την Γκουίνχαφαρ κόρη του Κλέμεν απ Μπλεντρίκ μετά από συμφωνία με την προσωρινή συμμαχία που έκανε με τον πατέρα της τα πρώτα χρόνια όπως αναφέρει ο Γοδεφρείδος του Μονμάουθ. Ο γάμος ήταν ανεπιτυχής, απέκτησαν μονάχα έναν γιο τον Κέολβαλντ του Ουέσσεξ.

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 «Kindred Britain»
  2. Ανακτήθηκε στις 2  Οκτωβρίου 2016.
  • Kirby, D.P. (1992). The Earliest English Kings. London: Routledge.
  • Yorke, Barbara (1990). Kings and Kingdoms of Early Anglo-Saxon England. London: Seaby.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]