Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ημιβυθιζόμενο σκάφος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ημιβυθιζόμενο πλωτό γεωτρύπανο στη Βόρεια θάλασσα

Με τον όρο ημιβυθιζόμενο σκάφος, ή ημικατακλυζόμενο σκάφος, χαρακτηρίζεται γενικά οποιοδήποτε ναυπήγημα που κατά τη λειτουργία του, ή το σκοπό για τον οποίο ναυπηγήθηκε μπορεί, παραμένοντας στην επιφάνεια του νερού, να εναλλάσσει το βύθισμά του σε μεγάλο βαθμό όχι όμως από φόρτωση.

Τέτοια ναυπηγήματα μπορεί να είναι αυτοκινούμενα ή μη, όπως: πλωτές εξέδρες, πλωτές δεξαμενές, πλωτοί γερανοί, πλωτά γεωτρύπανα, κ.λπ. που από τη φύση της απασχόλησής και των παράπλευρων εργασιών τους θα πρέπει να διατηρούν ανάλογα την ευστάθειά τους. Από ναυπηγικής άποψης τα σκάφη αυτά φέρουν ειδικές δεξαμενές θαλασσέρματος και μεγάλες αντλίες που μπορούν κάθε φορά να τις αποστραγγίζουν, (αφερματισμός), διαφοροποιώντας έτσι και το πλευρικό ή ολικό βύθισμά τους.

Όταν τα σκάφη αυτά έχουν ολική χωρητικότητα μεγαλύτερη των 10 κόρων σύμφωνα με την ελληνική νομοθεσία χαρακτηρίζονται πλοία, διαφορετικά πλωτά ναυπηγήματα, οπότε ανάλογες είναι και οι γενικές και ειδικές διατάξεις που ισχύουν ανά κατηγορία αυτών (νηολόγηση, σύνθεση πληρώματος, έκταση πλόων, κ.λπ.).

Συνηθέστερα τέτοια σκάφη ναυπηγούνται ως βοηθητικά λιμένων και βιομηχανικών – ναυπηγικών και λοιπών εγκαταστάσεων οπότε και υπάγονται στα μέσα εξυπηρέτησης αυτών. Τα υπαγόμενα σε πολεμικούς ναυτικούς σχηματισμούς χαρακτηρίζονται γενικά ως βοηθητικά στόλου, ή βοηθητικά ναυτικών βάσεων (ναυστάθμων).

Περί του τύπου των σκαφών αυτών, στην ελληνική νομοθεσία, προβλέπει σχετικά το Ν.Δ. 117/1974 (ΦΕΚ Α/1974) «Περί χαρακτηρισμού ως πλοίων ενίων πλωτών ναυπηγημάτων και εφαρμογής επ΄ αυτών των εκάστοτε περί πλοίων ισχυουσών διατάξεων».

  • Σημειώνεται ότι τα μεγαλύτερα σήμερα ημιβυθιζόμενα πλοία είναι τα φορτηγιδοφόρα.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]