Μετάβαση στο περιεχόμενο

Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Επίτροπος Γειτονίας και Διεύρυνσης
Ευρωπαϊκή Επιτροπή
Κάτοχος
Όλιβερ Βάρχελι

από 1 Δεκεμβρίου 2019
ΈδραRue de la Loi / Wetstraat 200, 1049 Βρυξέλλες, Βέλγιο
Διορισμός απόΠρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
Διάρκεια θητείας5 έτη
Δημιουργία1999
ΙστοσελίδαΕπίσημος Ιστότοπος (Αγγλικά)

Ο Επίτροπος για τη Γειτονία και τη Διεύρυνση είναι το μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που είναι υπεύθυνο για την επίβλεψη της διαδικασίας προσχώρησης των υποψήφιων νέων κρατών μελών και των σχέσεων με εκείνα που συνορεύουν με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο σημερινός επίτροπος, από τον Δεκέμβριο του 2019, είναι ο Όλιβερ Βάρχελι.

Επί του παρόντος υπάρχουν οκτώ υποψήφιες χώρες, συγκεκριμένα η Αλβανία, η Βοσνία και Ερζεγοβίνη, η Μολδαβία, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία, η Σερβία, η Τουρκία και η Ουκρανία. Δύο χώρες αναγνωρίζονται ως πιθανές υποψήφιες χώρες, συγκεκριμένα η Γεωργία και το Κοσσυφοπέδιο.

Το καθεστώς υποψηφιότητας χορηγήθηκε πιο πρόσφατα στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη τον Δεκέμβριο του 2022, και η λεγόμενη «Ευρωπαϊκή Προοπτική» αναγνωρίζει μια χώρα ως πιθανή υποψήφια χώρα για τη Γεωργία τον Ιούνιο του 2022. Η πολιτική γειτονίας κατευθύνεται προς τα Δυτικά Βαλκάνια, τις χώρες στα ανατολικά σύνορα της ΕΕ, που συχνά αναφέρονται ως η Ανατολική Εταιρική Σχέση ή η τριάδα προσχώρησης, και στις ακτές της Μεσογείου, που αναφέρονται ως Νότια Γειτονία και συχνά συμμετέχουν στην μορφή της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

Ο Όλι Ρεν έγινε Ευρωπαίος Επίτροπος το 2004, μετά τη διεύρυνση σε 10 νέες χώρες. Το 2007 επέβλεψε την ένταξη της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Το 2004, χορηγήθηκε καθεστώς υποψηφίου στην Κροατία. Το 2005, χορηγήθηκε καθεστώς υποψηφίου στην πΓΔΜ.

Ως Επίτροπος, ο Ρεν συμμετείχε στη διεύρυνση προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την Τουρκία, ενθαρρύνοντας τη μεταρρύθμιση σε αυτές τις χώρες. Το 2006 είδε την ανεξαρτησία του Μαυροβουνίου και χωριστές ενταξιακές συνομιλίες που ξεκίνησαν με αυτό.

Το 2007 χαιρέτισε την πρόταση των Ηνωμένων Εθνών για το Κοσσυφοπέδιο του Μάρτι Αχτισάαρι, η οποία υποστήριζε την σχεδόν ανεξαρτησία της περιοχής και τις χωριστές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Κροατία προσχώρησε στην Ένωση το 2013.

Διατελέσαντες Επίτροποι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Επίτροπος Κράτος - Μέλος Περίοδος Επιτροπή Χαρτοφυλάκιο
Γκύντερ Φερχάουγκεν Γερμανία
1999–2004
Επιτροπή Πρόντι Διεύρυνση
Γιάνεζ Ποτότσνικ Σλοβενία
2004
Επιτροπή Πρόντι
Όλι Ρεν Φινλανδία
2004–2010
Επιτροπή Μπαρόζο
Στέφαν Φούλε Τσεχία
2010–2014
Επιτροπή Μπαρόζο Διεύρυνση και Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας
Γιοχάνες Χαν Αυστρία
2014–2019
Επιτροπή Γιούνκερ Ευρωπαϊκή Πολιτική Γειτονίας και Διαπραγματεύσεις Διεύρυνσης
Όλιβερ Βάρχελι Ουγγαρία
2019–2024
Επιτροπή Φον ντερ Λάιεν Γειτονία και Διεύρυνση