Ένωση για τη Μεσόγειο

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ένωση για τη Μεσόγειο
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος

Η Ένωση για τη Μεσόγειο (γαλλικά: Union pour la Méditerranée, πρωτύτερα γνωστή ως Μεσογειακή Ένωση, στα γαλλικά: Union méditerranéenne), είναι κοινότητα που αποτελείται από τα κράτη-μέλη της ΕΕ και άλλα κράτη που διαβρέχονται από τη Μεσόγειο αλλά δεν ανήκουν στην ΕΕ. Ιδρύθηκε στις 13 Ιουλίου του 2008[1] από το Γάλλο Πρόεδρο Νικολά Σαρκοζύ. Ο ηγέτης πρότεινε για πρώτη φορά την ιδέα ως εναλλακτική πρόταση για την ένταξη της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση[2]. Ωστόσο, τα σχέδια απέτυχαν και η ιδέα σύντομα εγκαταλείφθηκε. Το Μάρτιο του 2008 η Τουρκία δέχτηκε να συμμετάσχει στην Ένωση, καθώς έλαβε εγγυήσεις ότι δεν πρόκειται να αποτελέσει εναλλακτική λύση στο να γίνει η ίδια κράτος-μέλος της ΕΕ.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ένωση αποτελείται από όλα τα κράτη της ΕΕ και όλες τις χώρες της ζώνης της Μεσογείου ή εκείνες που συμμετέχουν στην Ευρωμεσογειακή Συνεργασία. Η ιδέα για την Ένωση αφορά την ύπαρξη συνδέσμου ανάμεσα στην Ευρώπη, στη Βόρεια Αφρική και στη Μέση Ανατολή[3].

Οι αρχικές προτάσεις προέβλεπαν να γίνουν μέλη της ένωσης μόνο τα κράτη μέλη της ΕΕ που συνορεύουν με τη Μεσόγειο, δηλαδή: Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία, Ιταλία, Κύπρος, Μάλτα και Σλοβενία[4]. Οι υπόλοιπες χώρες όμως δυσαρεστήθηκαν, όπως η Γερμανία κι έτσι συμπεριελήφθησαν όλες οι χώρες της ΕΕ και άλλαξε και η ονομασία από Μεσογειακή Ένωση σε Ένωση για τη Μεσόγειο.

Τρέχοντα κράτη-μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Sarkozy sounds out basis for Mediterranean Union Αρχειοθετήθηκε 2011-05-11 στο Wayback Machine. Euractiv.com , 16-07-2007
  2. Sarkozy: "Turkey could be the backbone of a Mediterranean Union" Αρχειοθετήθηκε 2007-09-29 στο Wayback Machine. Turkish Press Review 08/02/07
  3. Sarkozy's proposal for Mediterranean bloc makes waves International Herald Tribune 10/05/07
  4. Mediterranean Union project is core of Franco-Italian Abhaber (on Google Caché) 01/06/07
  5. Δεν αποτελεί αναγνωρισμένο κράτος και διεκδικείται από το Ισραήλ. Σήμερα η Λωρίδα της Γάζας είναι εκτός ελέγχου της Αρχής.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]