Σιταριά Ιωαννίνων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Σιταριά Ιωαννίνων
is located in Greece
               Map
Διοίκηση
ΧώραΕλλάδα
ΠεριφέρειαΗπείρου
ΔήμοςΠωγωνίου, Τοπική Κοινότητα Σιταριάς
Γεωγραφία
ΝομόςΙωαννίνων
Πληθυσμός
Μόνιμος96
Έτος απογραφής2021
Πληροφορίες
Ταχ. κώδικας440 04

Η Σιταριά είναι χωριό του νομού Ιωαννίνων στο διαμέρισμα της Ηπείρου και υπάγεται στο δήμο Πωγωνίου. Απέχει 45 χλμ. από τα Ιωάννινα.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η γεωγραφική θέση της, καθώς και όλου του Πωγωνίου, την έβαλε στο στόχαστρο από νωρίς. Στα εδάφη της πέρασαν πολλές φυλές κατακτητών (Ρωμαίοι, Γαλάτες, Φράγκοι, Καταλανοί). Κοντά στα εδάφη της έγινε το έπος του '40.

Οι πρώτες ιστορικές μαρτυρίες για το χωριό υπάρχουν από το 1430. Σε αυτές αναγράφεται ως Μόσσιορη ενώ ύστερα από το 1927 μετονομάζεται σε Σιταριά[1].

Τη Μόσσιορη διασχίζει και το λεγόμενο "παλιοντερβενο", δρόμος που τον παλιό καιρό έσφυζε από καραβάνια που ακολουθούσαν τη διαδρομή Αργυρόκαστρο - Ιωάννινα.

*Η λέξη Μόσσιορη σηματοδοτεί το μέσο της διαδρομής από το Αργυρόκαστρο έως την πόλη των Ιωαννίνων.

Εκκλησίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην κεντρική πλατεία του χωριού υπάρχει η εκκλησία του Aγίου Αθανασίου, λίγο πιο έξω από το χωριό είναι οι εκκλησίες του Aγίου Ιωάννη, του Aγίου Κωνσταντίνου και της Κοιμήσης της Θεοτόκου ή αλλιώς για τους ντόπιους "η Παναγιά". Τον Δεκαπενταύγουστο γίνεται το μεγάλο πανηγύρι του χωριού. Το πανηγύρι λαμβάνει χώρα το πρωί στην Παναγια και το ίδιο βράδυ στην κεντρική πλατεία του χωριού, καθώς επίσης και το επόμενο βράδυ ξανά στην πλατεία του χωριου όπου σερβίρεται και ο παραδοσιακός κοφτός. Το εν λόγω πανηγύρι χαρακτηρίζεται ως ένα από τα παραδοσιακοτερα ηπειρωτικά πανηγύρια του Νόμου Ιωαννίνων.

Φυσικά τοπία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το χωριό έχει πολλά φυσικά τοπία όπως το ποτάμι με το όνομα Νιζερός[2], παραπόταμος του Καλαμά, με τον παλαιό Νερόμυλο και το βουνό με τα δρομάκια γεμάτα δέντρα και φυτά.

Προσωπικότητες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]