Βόρας: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Xaris333 (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
fixed typo
Γραμμή 18: Γραμμή 18:
== Περιγραφή ==
== Περιγραφή ==


Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά [[Πίνοβο]] (2.156 μέτρα) και [[Τζένα]] (2.182 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκοσμίου Πολέμου]].Βόρεια της [[Όρμα Πέλλας|Όρμας Αλμωπίας]] εκτείνεται το Μαύρο Δάσος του Βόρα με πυκνή βλάστηση.
Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά [[Πίνοβο]] (2.156 μέτρα) και [[Τζένα]] (2.182 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του [[Α΄ Παγκόσμιος Πόλεμος|Α' Παγκοσμίου Πολέμου]]. Βόρεια της [[Όρμα Πέλλας|Όρμας Αλμωπίας]] εκτείνεται το Μαύρο Δάσος του Βόρα με πυκνή βλάστηση.
[[Αρχείο:Boreas, the north wind; is cold, fierce and stormy - Stuart James & Revett Nicholas - 1762.jpg|thumb|200px|left|Ο Βορέας ως προσωποποίηση του βορείου ανέμου]]
[[Αρχείο:Boreas, the north wind; is cold, fierce and stormy - Stuart James & Revett Nicholas - 1762.jpg|thumb|200px|left|Ο Βορέας ως προσωποποίηση του βορείου ανέμου]]
Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο [[Μογλενίτσας]], από τον οποίο πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών τμήμα του είναι ο [[Λουδίας]], και από τις νότιες ο ποταμός [[Εδεσσαίος]].
Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο [[Μογλενίτσας]], από τον οποίο πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών τμήμα του είναι ο [[Λουδίας]], και από τις νότιες ο ποταμός [[Εδεσσαίος]].

Έκδοση από την 08:53, 18 Φεβρουαρίου 2019

Συντεταγμένες: 40°56′10″N 21°57′00″E / 40.9360°N 21.9500°E / 40.9360; 21.9500

Βόρας


Άποψη του Βόρα από τη πλευρά της ΠΓΔΜ

Βόρας is located in Ελλάδα
Βόρας
Βόρας
Ύψος 2.524 μέτρα
Κορυφή Καϊμακτσαλάν, Καϊμάκι
Γεωγραφικά στοιχεία
Χώρες Ελλάδα
Βόρεια Μακεδονία
Γεωγραφικό Διαμέρισμα Μακεδονία

Ο Βόρας (Σλαβομακεδόνικα: Ниџе προφέρεται: [Νίτζε] ( ακούστε)) είναι οροσειρά ευρισκόμενη στα σύνορα της Ελλάδας με τη Βόρεια Μακεδονία και εκτείνεται και στις 2 χώρες. Αποτελεί τη διαχωριστική γραμμή του νομού Πέλλας στα νότια, με το Μορίχοβο της Βόρειας Μακεδονίας στα βόρεια και εκτείνεται ως τα όρια του νομού Φλώρινας. Υψηλότερη κορυφή του είναι το Καϊμακτσαλάν ή Καϊμάκτσαλαν, που στα 2.524 μ. αποτελεί το τρίτο υψηλότερο βουνό της Ελλάδας. Παρακείμενες κορυφές είναι οι Στάρκωφ Γκρομπ (1.876 μ) και Ντομπροπόλε (1.700 μ).

Περιγραφή

Η ψηλότερη κορυφή είναι το Καϊμάκτσαλαν ή Καϊμάκι με 2.524 μέτρα. Ο Βόρας συνδέεται δυτικότερα με τα βουνά Πίνοβο (2.156 μέτρα) και Τζένα (2.182 μέτρα), τα οποία αποτελούν τμήμα της ίδιας οροσειράς. Καλύπτεται από δάση δρυός, οξιάς και πεύκης. Στον Βόρα λειτουργεί χιονοδρομικό κέντρο. Στην ψηλότερη κορυφή του υπάρχει μικρή εκκλησία, μνημείο Σέρβων πεσόντων του Α' Παγκοσμίου Πολέμου. Βόρεια της Όρμας Αλμωπίας εκτείνεται το Μαύρο Δάσος του Βόρα με πυκνή βλάστηση.

Ο Βορέας ως προσωποποίηση του βορείου ανέμου

Από τις δυτικές πλαγιές του Βόρα πηγάζει ο Μογλενίτσας, από τον οποίο πριν τα αποστραγγιστικά έργα που πραγματοποιήθηκαν στην πεδιάδα των Γιαννιτσών τμήμα του είναι ο Λουδίας, και από τις νότιες ο ποταμός Εδεσσαίος.

Το όνομα της ψηλότερης κορυφής, Καϊμακτσαλάν, σημαίνει Γη "Απαλή σαν Κρέμα".

Μυθολογία

Κατά την Ελληνική μυθολογία, στο Βόρα κατοικούσε ο Βορέας, ενώ κατά τον Ελλάνικο, ο Βορέας ήταν η προσωποποίηση του όρους Βόρα της Μακεδονίας. Οι δυο γιοι του Βορέα, Καλάις και Ζήτης πήραν μέρος στην Αργοναυτική Εκστρατεία ως Αργοναύτες.

Γκαλερί

Βιβλιογραφία

  • Dimitrios Trakolis, Panagiotis Platis, Ioannis Meliadis: Biodiversity and conservation actions on Mount Voras, Greece. Environmental Management. Volume 26, Number 2: 145-151. 2000. DOI 10.1007/s002670010077

Εξωτερικοί σύνδεσμοι