Αρθούρος Α΄ της Βρετάνης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
CHE (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Akontinis (συζήτηση | συνεισφορές)
Χωρίς σύνοψη επεξεργασίας
Γραμμή 1: Γραμμή 1:
{{Infobox Royalty
{{πηγές}}{{Infobox Royalty
|όνομα = Αρθούρος Α'
|όνομα = Αρθούρος Α'
|χρώμα =
|χρώμα =

Έκδοση από την 12:41, 2 Ιανουαρίου 2016

Αρθούρος Α'
Περίοδος1201 - 1203
ΠροκάτοχοςΚωνσταντία της Βρετάνης
ΔιάδοχοςΓκυ του Τουάρ
Κόμης του Ρίτσμοντ, της Ρεν και της Ναντς
Περίοδος1196 - 1203
ΠροκάτοχοςΚωνσταντία της Βρετάνης
Γέννηση29 Μαρτίου 1187
Ναντ, Βρετάνη, Γαλλία
Θάνατος3 Απριλίου 1203 (16 ετών)
Ρουέν ή Σερμπούρ, Γαλλία
ΠατέραςΓοδεφρείδος Β΄ της Βρετάνης
ΜητέραΚωνσταντία της Βρετάνης
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αρθούρος Α΄ (Arthur Ier de Bretagne, 29 Μαρτίου 1187 - 3 Απριλίου 1203) ήταν δούκας της Βρετάνης. Ήταν μεταθανάτιος γιος του Γοδεφρείδου Β΄ της Βρετάνης και της Κωνσταντίας της Βρετάνης, νόμιμος διάδοχος του θείου του Ριχάρδου του Λεοντόκαρδου στον Αγγλικό θρόνο. Ο θείος του Ριχάρδος τον αποκήρυξε λόγω των στενών σχέσεων του με τον βασιλιά της Γαλλίας Φίλιππο Β΄ και κήρυξε διάδοχο του τον μικρότερο αδελφό του, Ιωάννη τον Ακτήμονα.

Με τον θάνατο του Ριχάρδου (1199), ο Ιωάννης αμέσως ανακηρύχθηκε βασιλιάς, αλλά με έντονη δυσαρέσκεια από το μεγαλύτερο μέρος της Αγγλικής αριστοκρατίας, που προτιμούσε τον Αρθούρο. Ο Φίλιππος Β΄ αναγνώρισε τον Αρθούρο σαν νόμιμο βασιλιά, κάτι που έκανε τον Ιωάννη να επιτεθεί στη Γαλλία το 1202. Πολιόρκησε το Μιραμπώ, όπου βρισκόταν η μητέρα του, Ελεονώρα της Ακουιτανίας. Ο Αρθούρος συνελήφθη και μεταφέρθηκε τελικά στη Ρουέν, όπου εξαφανίστηκαν (1203) μυστηριωδώς τα ίχνη του.

Υπάρχουν πολλοί θρύλοι σχετικά με την εξαφάνιση του: τα χρονικά του Μάργκαμ λένε ότι ο Ιωάννης ο Ακτήμων μετά από κάποιο μεθύσι του τον έριξε με ένα κτύπημα μέσα στον Σηκουάνα όπου πνίγηκε. Το πτώμα του βρέθηκε αργότερα από έναν ψαρά.

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Arthur I, Duke of Brittany της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).