Προκόπιος Γεωργιάδης: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Το αρχείο Prokopios_Georgiadis.jpg αφαιρέθηκε αφού διαγράφηκε στα Commons από τον INeverCry με αιτία: Copyright violation, see commons:Commons:Licensing
μ επιμέλεια, + εσωτερ.σύνδεσμοι
Γραμμή 1: Γραμμή 1:


Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος '''Προκόπιος''' (κατά κόσμον ''Γεωργιάδης'') γεννήθηκε στο [[Αίγιο]] το [[1813]], όπου ολοκλήρωσε τα στοιχειώδη μαθήματα. Χειροτονήθηκε [[διάκονος]] στο Αίγιο και εν συνεχεία μετέβη στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου των Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της [[Βιέννη|Βιέννης]]. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Διετέλεσε εφημέριος στον ελληνικό ναό της Βιέννης από το 1842, ενώ ταυτοχρόνως δίδασκε και στο Ελληνικό σχολείο της πόλης.
Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος '''Προκόπιος''' (κατά κόσμον ''Γεωργιάδης'') γεννήθηκε στο [[Αίγιο]] το [[1813]], όπου ολοκλήρωσε τα στοιχειώδη μαθήματα. Χειροτονήθηκε [[διάκονος]] στο Αίγιο και στη συνέχεια μετέβη στην [[Αθήνα]] για να συνεχίσει τις σπουδές του. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του [[Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών|Πανεπιστημίου Αθηνών]] και στο [[Πανεπιστήμιο της Βιέννης]]. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Διετέλεσε εφημέριος στον ελληνικό ναό της [[Βιέννη]]ς από το 1842, ενώ ταυτοχρόνως δίδασκε και στο Ελληνικό σχολείο της πόλης.


Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του διδασκαλείου Αθηνών. Στις [[27 Οκτωβρίου]] [[1852]], με συνοδική πρόταση και βασιλική έγκριση εξελέγη και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Επί της αρχιερατείας του θεμελιώθηκαν και εγκαινιάστηκαν πλήθος ναών, μεταξύ των οποίων οι ναοί της Υπαπαντής του Χριστού, του Αγίου Νικολάου του Φλαριού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Παλαιάς Αγοράς [[Καλαμάτα|Καλαμάτας]]. Στις [[11 Ιουνίου]] [[1874]] με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκλέχτηκε Μητροπολίτης Αθηνών. Επί των ημερών του ως μητροπολίτου Αθηνών ξέσπασε το σκάνδαλο των Σιμωνιακών ([[1874]]), εξ αφορμής του οποίου ο Προκόπιος δέχθηκε πολλές επιθέσεις.
Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής της [[Φιλεκπαιδευτική Εταιρεία|Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας]] και του διδασκαλείου Αθηνών. Στις [[27 Οκτωβρίου]] [[1852]], με συνοδική πρόταση και βασιλική έγκριση, εκλέχθηκε και χειροτονήθηκε [[Ιερά Μητρόπολις Μεσσηνίας|Μητροπολίτης Μεσσηνίας]]. Επί της αρχιερατείας του θεμελιώθηκε και εγκαινιάσθηκε πλήθος ναών, μεταξύ των οποίων οι ναοί της Υπαπαντής του Χριστού, του Αγίου Νικολάου του Φλαριού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Παλαιάς Αγοράς [[Καλαμάτα]]ς. Στις [[11 Ιουνίου]] [[1874]] με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αθηνών. Επί των ημερών του ως μητροπολίτου Αθηνών ξέσπασε το σκάνδαλο των [[Σιμωνιακά|Σιμωνιακών]] ([[1874]]), εξ αφορμής του οποίου ο Προκόπιος δέχθηκε πολλές επιθέσεις.


Απεβίωσε στις [[30 Ιανουαρίου]] [[1889]] στην Αθήνα και ετάφη στο [[Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών|Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών]].
Απεβίωσε στις [[30 Ιανουαρίου]] [[1889]] στην Αθήνα και τάφηκε στο [[Πρώτο Νεκροταφείο Αθηνών|Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών]].




Γραμμή 20: Γραμμή 20:
{{Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος}}
{{Προκαθήμενοι της Εκκλησίας της Ελλάδος}}



{{DEFAULTSORT:Γεωργιαδης Προκοπιος}}
{{DEFAULTSORT:Γεωργιαδης, Προκοπιος}}

[[Κατηγορία:Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος]]
[[Κατηγορία:Αρχιεπίσκοποι Αθηνών και πάσης Ελλάδος]]
[[Κατηγορία:Μητροπολίτες Μεσσηνίας]]
[[Κατηγορία:Μητροπολίτες Μεσσηνίας]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1813]]
[[Κατηγορία:Γεννήσεις το 1813]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1889]]
[[Κατηγορία:Θάνατοι το 1889]]
[[Κατηγορία:Αιγιώτες]]

Έκδοση από την 15:12, 5 Ιουλίου 2015

Ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος Προκόπιος (κατά κόσμον Γεωργιάδης) γεννήθηκε στο Αίγιο το 1813, όπου ολοκλήρωσε τα στοιχειώδη μαθήματα. Χειροτονήθηκε διάκονος στο Αίγιο και στη συνέχεια μετέβη στην Αθήνα για να συνεχίσει τις σπουδές του. Σπούδασε θεολογία στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και στο Πανεπιστήμιο της Βιέννης. Αμέσως μετά την αποφοίτησή του από το Πανεπιστήμιο των Αθηνών χειροτονήθηκε πρεσβύτερος. Διετέλεσε εφημέριος στον ελληνικό ναό της Βιέννης από το 1842, ενώ ταυτοχρόνως δίδασκε και στο Ελληνικό σχολείο της πόλης.

Με την επιστροφή του στην Ελλάδα διορίστηκε καθηγητής της Φιλεκπαιδευτικής Εταιρείας και του διδασκαλείου Αθηνών. Στις 27 Οκτωβρίου 1852, με συνοδική πρόταση και βασιλική έγκριση, εκλέχθηκε και χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Μεσσηνίας. Επί της αρχιερατείας του θεμελιώθηκε και εγκαινιάσθηκε πλήθος ναών, μεταξύ των οποίων οι ναοί της Υπαπαντής του Χριστού, του Αγίου Νικολάου του Φλαριού και του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου Παλαιάς Αγοράς Καλαμάτας. Στις 11 Ιουνίου 1874 με ομόφωνη απόφαση της Ιεράς Συνόδου εκλέχθηκε Μητροπολίτης Αθηνών. Επί των ημερών του ως μητροπολίτου Αθηνών ξέσπασε το σκάνδαλο των Σιμωνιακών (1874), εξ αφορμής του οποίου ο Προκόπιος δέχθηκε πολλές επιθέσεις.

Απεβίωσε στις 30 Ιανουαρίου 1889 στην Αθήνα και τάφηκε στο Α’ Κοιμητήριο των Αθηνών.


τίτλοι της Ορθόδοξης Εκκλησίας
Προκάτοχος
Ιωσήφ
Μητροπολίτης Μεσσηνίας
1852-1874
Διάδοχος
Στέφανος
Προκάτοχος
Θεόφιλος
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος
1874-1889
Διάδοχος
Γερμανός