Πληθυσμός: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
Γραμμή 36: Γραμμή 36:
|}
|}


== Πραγματικός και μόνιμος πληθυσμός ==
== De facto, μόνιμος και νόμιμος πληθυσμός ==
Στις ελληνικές απογραφές αναφέρονται οι όροι πραγματικός και μόνιμος πληθυσμός, οι οποίοι εξηγούνται παρακάτω:
Στις ελληνικές απογραφές αναφέρονται οι όροι πραγματικός και μόνιμος πληθυσμός, οι οποίοι εξηγούνται παρακάτω:


Ως '''πραγματικό''' πληθυσμό ενός τόπου ορίζουμε το συνολικό πληθυσμό που βρέθηκε και απογράφηκε κατά την [[απογραφή]] στο συγκεκριμένο αυτό τόπο, ανεξάρτητα από το αν διαμένει μόνιμα στον τόπο αυτό, ή αν είναι προσωρινός ή περαστικός.
Ως '''de facto πληθυσμό''' ή σύμφωνα με την ορολογία μέχρι την απογραφή του 2001 '''πραγματικό''' πληθυσμό ενός τόπου ορίζουμε το συνολικό πληθυσμό που βρέθηκε και απογράφηκε κατά την [[απογραφή]] στο συγκεκριμένο αυτό τόπο, ανεξάρτητα από το αν διαμένει μόνιμα στον τόπο αυτό, ή αν είναι προσωρινός ή περαστικός.


Παράδειγμα (και διαφορά από τον μόνιμο πληθυσμό):
Παράδειγμα (και διαφορά από τον μόνιμο πληθυσμό):

Έκδοση από την 18:33, 29 Δεκεμβρίου 2012

Χρόνος που χρειάζεται (και χρειάστηκε) κάθε φορά για την αύξηση του παγκόσμιου πληθυσμού κατά 1 δισ.

O πληθυσμός σε μία δεδομένη γεωγραφική περιοχή εκφράζει το ποσοτικό άθροισμα των κατοίκων της και μπορεί να αναφέρεται στα πλαίσια ενός χωριού, μιας πόλης ή μιας χώρας. Στους τομείς της βιολογίας και της οικολογίας, αφορά το άθροισμα των ατόμων ενός είδους (φυτού ή ζώου) που βρίσκονται σε ένα συγκεκριμένο βιότοπο ή την εξάπλωση ενός είδους σε μία χώρα.

Πληθυσμός χωρών

Δείτε επίσης: Κατάλογος χωρών ανά πληθυσμό

Περίπου 4 δισεκατομμύρια ανθρώπων – από τον συνολικό πληθυσμό των 7 δισεκατομμυρίων – ζουν στην Ασία. Επιπλέον, οι επτά από τις δέκα μεγαλύτερες σε πληθυσμό χώρες ανήκουν στην Ασία. Η ύπαρξη μεγάλων πληθυσμών δεν αποτελεί ωστόσο και δείκτη οικονομικής ανάπτυξης ή ευημερίας.

Θέση Xώρα Πληθυσμός
Γη 7.056.000.000
1 Κίνα 1.347.350.000
2 Ινδία 1.210.193.422
  Ευρωπαϊκή Ένωση 502.489.143
3 Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής 314.861.000
4 Ινδονησία 237.641.326
5 Βραζιλία 193.946.886
6 Πακιστάν 181.513.000
7 Νιγηρία 166.629.000
8 Μπαγκλαντές 152.518.015
9 Ρωσία 143.300.000
10 Ιαπωνία 127.540.000

De facto, μόνιμος και νόμιμος πληθυσμός

Στις ελληνικές απογραφές αναφέρονται οι όροι πραγματικός και μόνιμος πληθυσμός, οι οποίοι εξηγούνται παρακάτω:

Ως de facto πληθυσμό ή σύμφωνα με την ορολογία μέχρι την απογραφή του 2001 πραγματικό πληθυσμό ενός τόπου ορίζουμε το συνολικό πληθυσμό που βρέθηκε και απογράφηκε κατά την απογραφή στο συγκεκριμένο αυτό τόπο, ανεξάρτητα από το αν διαμένει μόνιμα στον τόπο αυτό, ή αν είναι προσωρινός ή περαστικός.

Παράδειγμα (και διαφορά από τον μόνιμο πληθυσμό): Κάποιος την ώρα της απογραφής ήταν στην Πάτρα. Όμως εκεί βρέθηκε τυχαία, ή ήταν περαστικός και διαμένει μόνιμα στη Λάρισα. Αυτό το δηλώνει. Έτσι, καταγράφεται στον πραγματικό πληθυσμό Πάτρας (αφού απογράφηκε εκεί) και ταυτόχρονα στο μόνιμο πληθυσμό Λάρισας (αφού μόνιμα διαμένει στη Λάρισα).

Ως μόνιμο πληθυσμό ορίζουμε το συνολικό πληθυσμό που δήλωσε ως μόνιμη κατοικία του κατά την απογραφή του τον συγκεκριμένο τόπο, ανεξάρτητα από το πού βρέθηκε και απογράφηκε στην επικράτεια της χώρας.

Παράδειγμα (και διαφορά από τον πραγματικό πληθυσμό): Κάποιος την ώρα της απογραφής ήταν στην Πάτρα. Όμως εκεί βρέθηκε τυχαία, ή ήταν περαστικός και διαμένει μόνιμα στη Λάρισα. Αυτό το δηλώνει. Έτσι, καταγράφεται στον πραγματικό πληθυσμό Πάτρας (αφού απογράφηκε εκεί) και ταυτόχρονα στο μόνιμο πληθυσμό Λάρισας (αφού μόνιμα διαμένει στη Λάρισα).

Ως νόμιμος πληθυσμός θεωρείται ο αριθμός των δημοτών κάθε δήμου της χώρας με την υπηκοότητα της χώρας και διαμένουν μόνιμα στην χώρα[1]. Το μέγεθος αυτό είναι απαραίτητο για να οριστεί ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγει κάθε εκλογική περιφέρεια.

Δείτε επίσης

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Αναφορές