Συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Προσθήκη: he:קפריסין במשחקים האולימפיים
Zorrobot (συζήτηση | συνεισφορές)
μ r2.7.3) (Ρομπότ: Τροποποίηση: tr:Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs Cumhuriyeti
Γραμμή 103: Γραμμή 103:
[[sr:Кипар на олимпијским играма]]
[[sr:Кипар на олимпијским играма]]
[[sv:Cypern i olympiska spelen]]
[[sv:Cypern i olympiska spelen]]
[[tr:Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs]]
[[tr:Olimpiyat Oyunları'nda Kıbrıs Cumhuriyeti]]
[[uk:Кіпр на Олімпійських іграх]]
[[uk:Кіпр на Олімпійських іграх]]

Έκδοση από την 15:40, 30 Αυγούστου 2012

Η Κύπρος μετέχει ως ανεξάρτητο κράτος στις Ολυμπιάδες από το 1980. Έκτοτε έχει συμμετάσχει σε όλες τις διοργανώσεις, τόσο στους Θερινούς όσο και στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες αλλά ως τώρα κανείς Κύπριος δεν έχει κατακτήσει μετάλλιο.

Ιστορικές πληροφορίες

Σύγχρονοι Ολυμπιακοί Αγώνες

Πριν το 1980 οι Κύπριοι αθλητές μετείχαν στις Ολυμπιάδες με τα χρώματα της Ελλάδας. Αυτό συνέβαινε πριν το 1960, όταν ακόμα η Κύπρος ήταν αποικία της Μεγάλης Βρετανίας αλλά συνεχίστηκε και μετέπειτα, ως το 1976.

Η πρώτη συμμετοχή της Κύπρου στους Ολυμπιακούς Αγώνες, έγινε το 1896, στους πρώτους Σύγχρονους Ολυμπιακούς Αγώνες της Αθήνας. Σημαιοφόρος των Κύπριων Αθλητών ήταν ο Ιωάννης Φραγκούδης. Ο Ιωάννης Φραγκούδης ήταν ένας σπουδαίος σκοπευτής της εποχής, που σε αυτούς τους Ολυμπιακούς κατέκτησε ένα χρυσο μετάλλιο στο πιστόλι (βολές σε απόσταση 25m) και ένα αργυρό στο τυφέκιο (βολές σε απόσταση 300m). Μετά από τον Ιωάννη Φραγκούδη, κανένας Κύπριος δεν κατάφερε να ανεβεί στο βάθρο και να κατακτήσει Ολυμπιακό μετάλλιο. Ο πρώτος Κύπριος που μετείχε σε ολυμπιάδα ήταν ο Αναστάσιος Ανδρέου. Ήταν πρωταθλητής των 110 μ. με εμπόδια και πήρε μέρος στην Α΄ Ολυμπιάδα του 1896 στην Αθήνα με τα χρώματα της Ελλάδας. Ήρθε τέταρτος στην προκριματική σειρά και αποκλείστηκε. Δεν είναι γνωστός ο χρόνος του.

Μοναδική σελίδα στην ιστορία της Ελλάδας, στη βίβλο των Ολυμπιακών αγώνων έγραψε η Δομνίτσα Λανίτου - Καβουνίδου (Πρωταθλήτρια του Γ.Σ. Ολυμπία Λεμεσού). Η Λανίτου - Καβουνίδου ήταν η πρώτη Ελληνίδα αθλήτρια στίβου που έλαβε μέρος σε Ολυμπιακούς Αγώνες. Η Λανίτου - Καβανίδου ήταν η πιο επιφανής από τις σκαπανείς του γυναικείου αθλητισμού στην Ελλάδα, η οποία "ντούμπλαρε" τις εμφανίσεις της στους Ολυμπιακούς το 1948, στο Λονδίνο.

Τη μεγαλύτερη διάκριση σε ολυμπιακούς αγώνες πέτυχε ο Σταύρος Τζιωρτζής, ο οποίος μετείχε με την Ελλάδα στην Ολυμπιάδα του 1972 στο Μόναχο στο αγώνισμα των 400 μ. με εμπόδια. Προκρίθηκε στον τελικό, όπου τερμάτισε στην 6η θέση.

Με τα χρώματα της Κύπρου

Στην Ολυμπιάδα του 2008 στο Πεκίνο οι σκοπευτές Αντώνης Νικολαΐδης και Γιώργος Αχιλλέως κατέλαβαν αντίστοιχα την 4η και 5η θέση στον τελικό του σκιτ, που αποτελεί μέχρι στιγμής τη μεγαλύτερη διάκριση για την ολυμπιακή ιστορία της Κύπρου.[1]

Συμμετοχές ανά Ολυμπιάδα

Δείτε επίσης

Βιβλιογραφία

  • Εφημερίδα "Ο Φιλελεύθερος", 2008, Beijing 2008 - Ένας κόσμος, ένα όνειρο... , Proteas Press LTD

Αναφορές

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Cyprus at the Olympics της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).