Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ roboto: ms:Piala Dunia FIFA estas artikolo elstara
μ Bot: Featured article link for zh:世界盃足球賽
Γραμμή 586: Γραμμή 586:
[[vec:Canpionato mondiałe de bałon]]
[[vec:Canpionato mondiałe de bałon]]
[[vi:Giải vô địch bóng đá thế giới]]
[[vi:Giải vô địch bóng đá thế giới]]
[[zh:世界盃足球賽]]
[[zh:世界盃足球賽]] {{Link FA|zh}}
[[zh-yue:FIFA世界盃]]
[[zh-yue:FIFA世界盃]]

Έκδοση από την 15:32, 9 Φεβρουαρίου 2009

Για το Παγκόσμιο κύπελλο του 2010 δείτε Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2010

Παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου ή αλλιώς Μουντιάλ είναι μιά ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία πραγματοποιείται κάθε τέσσερα χρόνια υπό την αιγίδα της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου (FIFA). Σε αυτήν παίρνουν μέρος οι εθνικές ομάδες των χωρών μελών της ομοσπονδίας, οι οποίες κατάφεραν να προκριθούν ύστερα από προκριματικούς αγώνες. Θεωρείται η κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση η οποία καταφέρνει να προσελκύσει πλήθος θεατών, τηλεθεατών και χορηγών.

Για το έτος 2006 το παγκόσμιο κύπελλο ποδοσφαίρου διεξήχθη στην χώρα της Γερμανίας με την συμμετοχή 32 εθνικών ομάδων και από τις πέντε ηπείρους. Νικήτρια ανακυρήχθηκε η ομάδα της εθνική ομάδα της Ιταλίας κερδίζοντας στον τελικό της διοργάνωσης την εθνική ομάδα της Γαλλίας στην διαδικασία των πέναλτι.

Πολυνίκης του θεσμού είναι η Βραζιλία με πέντε κατακτήσεις, ενώ σημαντικές επιτυχίες έχουν πετύχει επίσης η Αργεντινή, η Γερμανία και η Ιταλία. Η νικήτρια χώρα του 2006 είναι η Ιταλία.

Ιστορία

Αν και η πρώτη ποδοσφαιρική ομάδα στον κόσμο δημιουργήθηκε το 1857 (Sheffield Football Club), μόλις το 1905 έγινε η πρώτη συζήτηση για τη δημιουργία ενός παγκόσμιου ποδοσφαιρικού πρωταθλήματος από τη FIFA (Παγκόσμια Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία).

Το ποδόσφαιρο έκανε την πρώτη παγκόσμια εμφάνισή του στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 1908 στο Λονδίνο, αγώνες οι οποίοι δεν στέφθηκαν και με επιτυχία. Όμως 13 χρόνια αργότερα ο Ζιλ Ριμέ εκλέγεται πρόεδρος της FIFΑ και ονειρεύεται όλος ο πλανήτης να ενωθεί με μία ποδοσφαιρική μπάλα, επιδιώκει να μιλήσουν όλοι την γλώσσα του ποδοσφαίρου. Έτσι 6 χρόνια αργότερα, υπό την εποπτεία και προεδρία του Ριμέ, 5μελής επιτροπή (Μπονέ, Μέισλ, Ντελονέ, Φερετί και Λίνεμαν) σχεδιάζει τη δημιουργία του Πρώτου Παγκοσμίου Κυπέλλου. Οι προτάσεις πέφτουν η μία μετά την άλλη, εγκρίνονται και ο Μπονέ γίνεται ο πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τελικά είναι η Ουρουγουάη, η χώρα στην οποία αποφασίζεται να διοργανωθεί ο πρώτος αγώνας του παγκόσμιου κυπέλλου, παρά τις αντιρρήσεις πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίες απείλησαν με αποχή τους από το ΠΚ έαν αυτό γινόταν σε χώρα της Λατινικής Αμερικής.

Τελικά στις 7 Ιουλίου 1930 γίνεται η πρώτη κλήρωση για τους 4(!) ομίλους του ΠΚ με μόνο 13 ομάδες να συμμετέχουν, ενώ 6 μέρες αργότερα το σφύριγμα του διαιτητή Ντομίνγκο Λομπάρντι, ξεκινά τον αγώνα Μεξικού-Γαλλίας. Στο 19ο λεπτό ο Γάλλος Λοράν ανοίγει το σκορ και γίνεται ο πρώτος παίκτης που θα σκοράρει σε παγκόσμιο κύπελλο. Τελικά οι Γάλλοι θα επικρατήσουν 4-1. Η ιστορία αρχίζει να γράφεται...

Τρόπαιο

Αρχείο:Coupe Jules Rimet.jpg
Το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ.

Από το 1930 μέχρι το 1970, στους νικητές δινόταν το τρόπαιο Ζιλ Ριμέ. Αρχικά ήταν γνωστό ως Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά το 1946 μετονομάστηκε σε Ζιλ Ριμέ προς τιμήν του ανθρώπου που διοργάνωσε το Πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο. Στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου του 1970, η ποδοσφαιρική ομάδα της Βραζιλίας κέρδισε το Παγκόσμιο Κύπελλο για τρίτη φορά και αποφασίστηκε να της δοθεί το κύπελλο μόνιμα. Όμως κλάπηκε το 1983 και δεν βρέθηκε ποτέ.

Μετά το 1970, σχεδιάστηκε ένα νέο τρόπαιο, γνωστό σαν Τρόπαιο του Παγκόσμιου Κύπελλου (φωτό). Μετά τη κλοπή του Ζιλ Ριμέ, αποφασίστηκε να μη δοθεί ποτέ σε κανέναν μόνιμα, όσες φορές κι αν το κερδίσει μια ομάδα. Η Αργεντινή, Η Γερμανία (ως Δυτική Γερμανία), η Ιταλία κι η Βραζιλία, έχουν κερδίσει το δεύτερο τρόπαιο δύο φορές. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι το 2038, οπότε και θα γεμίσει ο χώρος στο κύπελλο, όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων.

Το τρόπαιο έχει ύψος 36 εκατοστά, είναι από χρυσό 18 καρατίων και ζυγίζει 10,97 κιλά. Η βάση του αποτελείται από δυο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη και στο κάτω μέρος του αναγράφονται οι χρονιές και οι νικητές του κυπέλλου από το 1974 και ύστερα.

Οι νικητές κρατάνε το κύπελλο για 4 χρόνια, μέχρι την επόμενη διοργάνωση και ύστερα παίρνουν ένα επιχρυσωμένο ακριβές αντίγραφο.

Δομή

Προκριματική φάση

Από το δεύτερο μουντιάλ του 1934, θεσπίστηκε η προκριματική φάση για να ορίζονται οι ομάδες που θα μετέχουν στην τελική φάση. Η προκριματική φάση γίνεται σε κάθε ηπειρωτική ζώνη (Αφρική, Ασία, Βόρεια και Κεντρική Αμερική και Καραϊβική, Νότια Αμερική, Ωκεανία, Ευρώπη) που επιτηρούνται από τις αντίστοιχες συνομοσπονδίες τους. Η FIFA ορίζει εκ των προτέρων τον αριθμό των θέσεων για κάθε ζώνη, που οδηγεί στη τελική φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Ο αριθμός αυτός προκύπτει τόσο από τη σχετική δυναμική των εθνικών ομάδων που μετέχουν στην εκάστοτε συνομοσπονδία, όσο κι από την πίεση που ασκούν οι τελευταίες στην FIFA.

Η διαδικασία των προκριματικών ξεκινά κάποι στιγμή ανάμεσα στα τρία με δύο χρόνια πριν την έναρξη της τελικής φάσης. Οι δομές των προκριματικών τουρνουά διαφέρουν ανάμεσα στις ηπειρωτικές ζώνες. Συνήθως, μια ή δύο θέσεις αποδίδονται στους νικητές διηπειρωτικών πλέι-οφ. Για παράδειγμα, ο νικητής της ζώνης της Ωκεανίας παίζει διπλό αγώνα (πλέι-οφ) με τον πέμπτο της ζώνης της Νοτίου Αμερικής, για να προκύψει η ομάδα που θα πάρει το εισητήριο για τα τελικά (αποτελέσματα διηπειρωτικού 2006). Από το 1938 και ύστερα, οι διοργανώτριες χώρες παίρνουν αυτόματα μια θέση για τα τελικά, χωρίς να αγωνίζονται στη προκριματική φάση. Αυτό το προνόμιο είχαν κι οι νικήτριες χώρες για να υπερασπιστούν τον τίτλο τους στο επόμενο μουντιάλ, αλλά από το 2006 καταργήθηκε. Πλέον κι οι νικήτριες χώρες αγωνίζονται κανονικά στα προκριματικά της αντίστοιχης ηπειρωτικής τους ζώνης.

Τελική φάση

Στη σημερινή τελική φάση του Μουντιάλ μετέχουν 32 εθνικές ομάδες που αγωνίζονται για έναν περίπου μήνα στα γήπεδα της διοργανώτριας χώρας (ή χωρών αν πρόκειται για συνδιοργάνωση). Η τελική φάση με τη σειρά της χωρίζεται σε δυο φάσεις: στη φάση των ομίλων και στη φάση των νοκάουτ παιχνιδιών.

Στη φάση των ομίλων, οι ομάδες χωρίζονται σε οκτώ ομίλους των τεσσάρων ομάδων. Οι οκτώ καλύτερες ομάδες του μουντιάλ (που προκύπτουν με βάση τη βαθμολογία της FIFA αλλά και την απόδοσή τους στα προηγούμενα μουντιάλ) μπαίνουν επικεφαλείς σε κάθε όμιλο. Οι υπόλοιπες ομάδες κατανέμονται τυχαία. Από το μουντιάλ του 1998, έχουν θεσπιστεί περιορισμοί για να διασφαλίσουν ότι κανένας όμιλος δεν θα περιέχει 2 ευρωπαϊκές ομάδες, ή περισσότερες από μία ομάδα από κάθε άλλη συνομοσπονδία. Έτσι, η κάθε ομάδα παίζει τρία παιχνίδια στον όμιλό της, ενώ στον τελευταίο γύρο (τρίτο παιχνίδι) τα παιχνίδια του ομίλου γίνονται ταυτόχρονα για να είναι δίκαιο για όλες τις ομάδες.

Οι δύο πρώτες ομάδες του κάθε ομίλου προκρίνονται για την φάση των νοκ-άουτ παιχνιδιών. Η βαθμολογία των ομάδων στους ομίλους γίνεται με πόντους. Από το 1994, η νίκη ισούται με τρεις πόντους, η ισοπαλία ισούται με έναν πόντο και η ήττα δεν δίνει πόντο (προηγουμένως η νίκη έδινε δύο πόντους αντί για τρεις). Αν δυο ή περισσότερες ομάδες τελειώσουν με τους ίδιους πόντους, χρησιμοποιούνται άλλα κριτήρια: πρώτα είναι η διαφορά τερμάτων, μετά το σύνολο των τερμάτων που πέτυχε η ομάδα, μετά τα αποτελέσματα των αγώνων των μεταξύ των ισόπαλων (σε πόντους) ομάδων και τέλος ο αριθμός των ισοπαλιών.

Η φάση των παιχνιδιών νοκάουτ γίνεται με μονά παιχνίδια από τα οποία προκύπτει ένας νικητής. Αν υπάρξει ισοπαλία, τότε γίνεται παράταση του παιχνιδιού και αν χρειαστεί γίνονται και πέναλτι. Η φάση των νοκάουτ ξεκινά από τον "γύρο των 16" στον οποίο ο νικητής του κάθε ομίλου παίζει με τον δεύτερο του άλλου ομίλου. Μετά γίνονται τα προημιτελικά, τα ημιτελικά και ο μεγάλος τελικός. Οι ομάδες που χάνουν στα ημιτελικά παίζουν στον μικρό τελικό για τη τρίτη θέση.

Επιλογή διοργανωτών

Η διοργάνωση των πρώτων μουντιάλ δίνονταν στις χώρες κατά τη διάρκεια των συναντήσεων της συνέλευσης της FIFA. Η επιλογή της τοποθεσίας διεξαγωγής των αγώνων αποτελούσε πεδίο αντιπαράθεσης, ιδιαίτερα ανάμεσα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ευρώπης, τα δύο ποδοσφαιρικά κέντρα της εποχής (αλλά και σήμερα). Κι αυτό γιατί τις δύο ηπείρους χώριζε ταξίδι τριών εβδομάδων με πλοίο. Για παράδειγμα, η επιλογή της Ουρουγουάης σαν τη χώρα που θα διοργάνωνε το πρώτο μουντιάλ, οδήγησε στη συμμετοχή μόνο τεσσάρων ευρωπαϊκών εθνικών ομάδων στο τουρνουά.[1] Τα δύο επόμενα Παγκόσμια Κύπελλα έγιναν στην Ευρώπη. Ιδιαίτερα η απόφαση να γίνει δεύτερο συνεχόμενο μουντιάλ στην Ευρώπη το 1938, αποτέλεσε πεδίο διαμάχης, αφού οι αμερικάνικες ομάδες είχαν καταλάβει ότι το μουντιάλ θα γίνεται εναλλάσεται διαδοχικά ανάμεσα στις δύο ηπείρους. Το αποτέλεσμα ήταν οι εθνικές ομάδες της Αργεντινής και της Ουρουγουάης να μποϊκοτάρουν το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1938, στη Γαλλία.[2]

Μετά το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1958, για να αποφευχθούν μελλοντικές αντιπαραθέσεις και μποϊκοτάζ, η FIFA άρχισε να δίνει εναλλάξ τη διοργάνωση σε χώρες των δύο ηπείρων, πράγμα που συνεχίστηκε μέχρι και το μουντιάλ της Γαλλίας του 1998. Το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2002, το οποίο συνδιοργανώθηκε από την Ιαπωνία και την Νότια Κορέα, ήταν το πρώτο που διεξάχθηκε στην Ασία (και γενικότερα το πρώτο σε χώρα μη-ευρωπαϊκή και μη-αμερικάνικη), ενώ το μουντιάλ του 2010 στην Νότια Αφρική θα είναι το πρώτο που θα διοργανωθεί από αφρικάνικο κράτος.

Το 2003 προσδιορίστηκε η Νότια Αμερική σαν η ήπειρος όπου θα διεξαχθεί το μουντιάλ του 2014 και καλέστηκαν να τοποθετηθούν τα μέλη της νοτιοαμερικάνικης συνομοσπονδίας (CONMEBOL) για την πρόταση της FIFA. Μετά από ένα μικρό διάστημα, κάθε κράτος της ηπείρου στήριζε τη Βραζιλία να αναλάβει τη διοργάνωση, δημιουργώντας έτσι τη περίεργη κατάσταση να έχει ανεπίσημα καθοριστεί -σχεδόν- ο διοργανωτής του Παγκόσμιου Κυπέλλου του 2014. Παρόλα αυτά, δεν είναι σίγουρο ότι η Βραζιλία θα αναλάβει τη διοργάνωση. Αν οι Βραζιλιάνοι αποσυρθούν, υπάρχει μια πρόταση να δοθεί από κοινού στην Χιλή και την Αργεντινή, όπως έγινε με την συνδιοργάνωση Ιαπωνίας/Κορέας το 2002. Σε περίπτωση που ούτε αυτό είναι εφικτό, θα εξεταστεί η μετακίνηση της διεξαγωγής της διοργάνωσης σε άλλη ήπειρο. Πάντως πρόσφατα, ο πρόεδρος της FIFA Γιόζεφ Μπλάτερ δήλωσε πως η Βραζιλία είναι "σχεδόν σίγουρο ότι θα είναι η διοργανώτρια του μουντιάλ του 2014".[3]

Το σύστημα επιλογής της διοργανώτριας χώρας εξελίχθηκε έτσι ώστε σήμερα η επιλογή γίνεται από μια ειδική επιτροπή της FIFA. Η επίσημη επιλογή γίνεται έξι χρόνια πριν της διεξαγωγή του τουρνουά.

Μουντιάλ και τηλεόραση

Ο Γκολέο κι ο Πίλε, οι μασκότ του 2006 σε τρένο βαμμένο για το μουντιάλ.

Το πρώτο Παγκόσμιο Κύπελλο που καλύφθηκε από την τηλεόραση ήταν του 1954. Σήμερα το μουντιάλ αποτελεί το αθλητικό γεγονός που έχει τη μεγαλύτερη τηλεθέαση στο κόσμο, ξεπερνώντας ακόμα και τους Ολυμπιακούς αγώνες [4]. Οι τηλεθεατές που παρακολούθησαν το παγκόσμιο κύπελλο του 2002 έφτασαν τα 28.2 δισεκατομμύρια [5], ενώ τον τελικό παρακολούθησαν 1,1 δις άνθρωποι. Την κλήρωση των ομίλων εκείνου του μουντιάλ παρακολούθησαν 300 εκατομμύρια τηλεθεατές [6].

Κάθε μουντιάλ συνήθως έχει τη δική της μασκότ. Ο Γουΐλι, στη διοργάνωση του 1966, ήταν η πρώτη μασκότ στο μουντιάλ. Οι μασκότ του 2006 ήταν ο Γκολέο το λιοντάρι κι ο Πίλε η μπάλα.

Αποτελέσματα

Αναλυτικά αποτελέσματα (1η-4η θέση)

Έτος Διοργανωτής Τελικός Μικρός τελικός
Νικητής Σκορ Φιναλίστ Τρίτη θέση Σκορ Τέταρτη θέση
1930
άρθρο
Ουρουγουάη
Ουρουγουάη
4–2
Αργεντινή

ΗΠΑ

Αρχείο:Kingdom of Yugoslavia Flag.gif
Γιουγκοσλαβία

Δ/Υ Δεν υπήρχε μικρός τελικός το 1930.
1934
άρθρο
Ιταλία
Ιταλία
2–1
παράταση

Τσεχοσλοβακία

Γερμανία
3–2
Αυστρία
1938
άρθρο
Γαλλία
Ιταλία
4–2 Αρχείο:Flag of Hungary 1940.svg.png
Ουγγαρία

Βραζιλία
4–2
Σουηδία
1950
άρθρο
Βραζιλία
Ουρουγουάη
2-1
Βραζιλία

Σουηδία
3-1
Ισπανία
1954
άρθρο
Ελβετία
Δυτική Γερμανία
3–2
Ουγγαρία

Αυστρία
3–1
Ουρουγουάη
1958
άρθρο
Σουηδία
Βραζιλία
5–2
Σουηδία

Γαλλία
6–3
Δυτική Γερμανία
1962
άρθρο
Χιλή
Βραζιλία
3–1
Τσεχοσλοβακία

Χιλή
1–0
Γιουγκοσλαβία
1966
άρθρο
Αγγλία
Αγγλία
4–2
παράταση

Δυτική Γερμανία

Πορτογαλία
2–1
Σοβιετική Ένωση
1970
άρθρο
Μεξικό
Βραζιλία
4–1
Ιταλία

Δυτική Γερμανία
1–0
Ουρουγουάη
1974
άρθρο
Δυτική Γερμανία
Δυτική Γερμανία
2–1
Ολλανδία

Πολωνία
1–0
Βραζιλία
1978
άρθρο
Αργεντινή
Αργεντινή
3–1
παράταση

Ολλανδία

Βραζιλία
2–1
Ιταλία
1982
άρθρο
Ισπανία
Ιταλία
3–1
Δυτική Γερμανία

Πολωνία
3–2
Γαλλία
1986
άρθρο
Μεξικό
Αργεντινή
3–2
Δυτική Γερμανία

Γαλλία
4–2
παράταση

Βέλγιο
1990
άρθρο
Ιταλία
Δυτική Γερμανία
1–0
Αργεντινή

Ιταλία
2–1
Αγγλία
1994
άρθρο
ΗΠΑ
Βραζιλία
0–0
(3–2)
στα πέναλτι

Ιταλία

Σουηδία
4–0
Βουλγαρία
1998
άρθρο
Γαλλία
Γαλλία
3–0
Βραζιλία

Κροατία
2–1
Ολλανδία
2002
άρθρο
Νότια Κορέα
& Ιαπωνία

Βραζιλία
2–0
Γερμανία

Τουρκία
3–2
Νότια Κορέα
2006
άρθρο
Γερμανία
Ιταλία
1-1
(5-3)
στα πέναλτι

Γαλλία

Γερμανία
3–1
Πορτογαλία
2010
άρθρο
Νότια Αφρική

Συνοπτικά οι τροπαιούχοι

Τροπαιούχοι των μουντιάλ
1930 Αρχείο:FA Uruguay National Team.png Ουρουγουάη
1934 Αρχείο:FA Italy.jpg Ιταλία
1938 Αρχείο:FA Italy.jpg Ιταλία
1950 Αρχείο:FA Uruguay National Team.png Ουρουγουάη
1954 Αρχείο:FA Germany Gootball logo.png Δ. Γερμανία
1958 Αρχείο:FA Brazil-CBF.gif Βραζιλία
1962 Αρχείο:FA Brazil-CBF.gif Βραζιλία
1966 Αρχείο:FA England National Team.png Αγγλία
1970 Αρχείο:FA Brazil-CBF.gif Βραζιλία
1974 Αρχείο:FA Germany Gootball logo.png Δ. Γερμανία
1978 Αρχείο:FA Argentina national football team logo.png Αργεντινή
1982 Αρχείο:FA Italy.jpg Ιταλία
1986 Αρχείο:FA Argentina national football team logo.png Αργεντινή
1990 Αρχείο:FA Germany Gootball logo.png Δ. Γερμανία
1994 Αρχείο:FA Brazil-CBF.gif Βραζιλία
1998 Αρχείο:FA France national football team logo.png Γαλλία
2002 Αρχείο:FA Brazil-CBF.gif Βραζιλία
2006 Αρχείο:FA Italy.jpg Ιταλία

Επιτυχημένες εθνικές ομάδες

Χάρτης με τα καλύτερα αποτελέσματα των εθνικών ομάδων

Συνολικά, 207 ομάδες έχουν συμμετάσχει σε προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου και 78 από αυτές έχουν προκριθεί τουλάχιστον μια φορά. Από αυτές, μόλις 11 έχουν καταφέρει να φτάσουν στον τελικό και 7 έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Αυτή η αποκλειστικότητα δημιουργεί τεράστιο ενθουσιασμό και περηφάνια στους φιλάθλους κατά τη διάρκεια του τουρνουά.

Με πέντε νίκες σε επτά εμφανίσεις σε τελικούς, η Βραζιλία είναι η πιο επιτυχημένη ομάδα του Μουντιάλ. Ακόμα αποτελεί τη μοναδική ομάδα που έχει συμμετάσχει σε κάθε Παγκόσμιο Κύπελλο μέχρι σήμερα.

Σε ηπειρωτικό επίπεδο, η Ευρώπη κι η Νότια Αμερική είναι ισόπαλες έχοντας από 9 τίτλους. Η Βραζιλία κι η Γερμανία έχουν από 7 εμφανίσεις σε τελικούς (η Βραζιλία κέρδισε πέντε κι η Γερμανία τρεις). Η Βραζιλία κι η Ιταλία βρέθηκαν αντιμέτωπες στον τελικό στον τρίτο τους (1970) και στον τέταρτό τους τελικό (1994). Και στα δύο παιχνίδια νικήτρια βγήκε η Βραζιλία.

Οι επτά εθνικές ομάδες που έχουν κερδίσει το Παγκόσμιο Κύπελλο, έχουν προσθέσει αστέρια στις εμφανίσεις τους, αντιστοιχίζοντας ένα αστέρι για κάθε τρόπαιο.

Η εθνική ομάδα της Ελλάδος έχει συμμετοχή μόνο σε ένα παγκόσμιο κύπελλο το 1994 που πραγματοποιήθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής. Έπαιξε σε 3 αγώνες και γνώρισε ισάριθμες ήττες χωρίς να σημειώσει κανένα γκόλ.

Ομάδα Τίτλοι Πρώτη θέση Δεύτερη θέση Τρίτη θέση Τέταρτη θέση
Πρότυπο:BRAf 5 1958, 1962, 1970, 1994, 2002 2 (1950*, 1998) 2 (1938, 1978) 1 (1974)
Πρότυπο:ITAf 4 1934*, 1938, 1982, 2006 2 (1970, 1994) 1 (1990*) 1 (1978)
Πρότυπο:GERf 3 1954, 1974*, 1990 4 (1966, 1982, 1986, 2002) 3 (1934, 1970, 2006*) 1 (1958)
Αργεντινή Αργεντινή 2 1978*, 1986 2 (1930, 1990) - -
 Ουρουγουάη 2 1930*, 1950 - - 2 (1954, 1970)
Πρότυπο:FRAf 1 1998* 1 (2006) 2 (1958,1986) 1 (1982)
Πρότυπο:ENGf 1 1966* - - 1 (1990)
Ολλανδία 0 - 2 (1974, 1978) - 1 (1998)
 Ουγγαρία 0 - 2 (1938, 1954) - -
Τσεχοσλοβακία# 0 - 2 (1934, 1962) - -
Πρότυπο:SWEf 0 - 1 (1958*) 2 (1950, 1994) 1 (1938)
Πρότυπο:POLf 0 - - 2 (1974, 1982) -
Αυστρία Αυστρία 0 - - 1 (1954) 1 (1934)
Πρότυπο:PORf 0 - - 1 (1966) 1 (2006)
Χιλή Χιλή 0 - - 1 (1962*) -
Κροατία Κροατία 0 - - 1 (1998) -
 Τουρκία 0 - - 1 (2002) -
Γιουγκοσλαβία# 0 - - Ημιτελικός (1930) 1 (1962)
Πρότυπο:USAf 0 - - Ημιτελικός (1930) -
Πρότυπο:ESPf 0 - - - 1 (1950)
ΕΣΣΔ# 0 - - - 1 (1966)
Βέλγιο Βέλγιο 0 - - - 1 (1986)
Βουλγαρία Βουλγαρία 0 - - - 1 (1994)
Πρότυπο:KORf 0 - - - 1 (2002*)
* = διοργανωτές
# = τωρά αγωνίζονται σαν ανεξάρτητες χώρες
Χάρτης των τροπαιούχων χωρών

Έξι από τους επτά πρωταθλητές έχουν κερδίσει τουλάχιστον έναν από τους τίτλους ως διοργανωτές. Εξαίρεση αποτελεί η Βραζιλία, η οποία έχασε το κύπελλο στον τελικό από την Ουρουγουάη το 1950, οπότε και διοργάνωσε το Παγκόσμιο Κύπελλο. Η Αγγλία το 1966 και η Γαλλία το 1998 έχουν κερδίσει τους μοναδικούς τίτλους τους σαν διοργανωτές. Η Ουρουγουάη, η Ιταλία κι η Αργεντινή κέρδισαν τα πρώτα τους τρόπαια ως διοργανωτές αλλά έχουν βγει παγκόσμιοι πρωταθλητές κι άλλες φορές. Η Γερμανία κέρδισε το δεύτερό της μουντιάλ ως διοργανώτρια. Άλλα έθνη έχουν αρκετά καλές πορείες όταν το κύπελλο γίνεται στις χώρες τους. Η Σουηδία έπαιξε στο τελικό του 1958 κι η Νότια Κορέα πέρασε στους ημιτελικούς του 2002 ως συνδιοργανώτρια, παρά το γεγονός ότι μέχρι τότε δεν είχε περάσει ποτέ τον πρώτο γύρο. Το Μεξικό έχει φτάσει μέχρι τα ημιτελικά δυο φορές και τις δύο σαν οικοδεσπότης. Η επιτυχία σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο αποτελεί έναν από τους λόγους που τα κράτη πασχίζουν και πιέζουν προς κάθε κατεύθυνση για να αναλάβουν τη διοργάνωση ενός ΠΚ, αφού σε μια τέτοια περίπτωση η υποστήριξη των φιλάθλων αποτελεί τον 12ο παίκτη. Όλα τα Παγκόσμια Κύπελλα που έχουν κερδίσει ευρωπαϊκές ομάδες έχουν διεξαχθεί στην Ευρώπη. Το ίδιο συνέβαινε και για τις ομάδες της Λατινικής Αμερικής μέχρι το 2002, οπότε και κέρδισε η Βραζιλία στα γήπεδα της Ν. Κορέας και της Ιαπωνίας.

Καλύτερες επιδόσεις ανά ζώνες ηπείρων

Σε όλους τους τελικούς έχουν φτάσει ομάδες μόνο από την Ευρώπη και την Νότια Αμερική.

Ήπειρος Καλύτερη θέση
Ευρώπη 9 τίτλοι: Ιταλία (4), Γερμανία (3), Αγγλία (1) και Γαλλία (1)
Νότια Αμερική 9 τίτλοι: Βραζιλία (5), Αργεντινή (2) και Ουρουγουάη (2)
Βόρεια Αμερική Ημιτελική φάση: (ΗΠΑ, 1930)
Ασία Τέταρτη θέση: (Νότια Κορέα, 2002)
Αφρική Προημιτελική φάση: (Καμερούν, 1990; Σενεγάλη, 2002)
Ωκεανία Δεύτερος γύρος: (Αυστραλία, 2006)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

Πρότυπο:Link FA

Πρότυπο:Link FA

Πρότυπο:Link FA

Πρότυπο:Link FA

Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA Πρότυπο:Link FA