Ευρωπαϊκά σύμβολα: Διαφορά μεταξύ των αναθεωρήσεων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Περιεχόμενο που διαγράφηκε Περιεχόμενο που προστέθηκε
μ Ρομπότ: Προσθήκη: pl:Symbole Unii Europejskiej
Consta (συζήτηση | συνεισφορές)
Γραμμή 54: Γραμμή 54:
* [[Αλβανική γλώσσα|Αλβανικά]]
* [[Αλβανική γλώσσα|Αλβανικά]]
* [[Κροατική γλώσσα|Κροατικά]] - Sjedinjeni u raznolikosti
* [[Κροατική γλώσσα|Κροατικά]] - Sjedinjeni u raznolikosti
* [[Σλαβομακεδονική γλώσσα|Μακεδονικά]] - Обединети во различноста
* [[Σλαβομακεδονική γλώσσα|Σλαβομακεδονικά]] - Обединети во различноста
* [[Τουρκική γλώσσα|Τουρκικά]] - Çoklukta birlik
* [[Τουρκική γλώσσα|Τουρκικά]] - Çoklukta birlik



Έκδοση από την 17:52, 30 Δεκεμβρίου 2008

Το Συμβούλιο της Ευρώπης έχει αναπτύξει μια σειρά από Ευρωπαϊκά Σύμβολα για την ήπειρο της Ευρώπης τα οποία μοιράζονται με την Ευρωπαϊκή Ένωση. Σκοπός τον συμβόλων είναι να δημιουργήσουν μια Πανευρωπαϊκή ταυτότητα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση ωστόσο έχει δημιουργήσει και δικά της σύμβολα. Ο κάθε οργανισμός της Ένωσης έχει δικό του σύμβολο.

Σύμβολα

Ευρωπαϊκή σημαία

Αρχείο:European flag in the wind.jpg

Κύριο άρθρο: Ευρωπαϊκή σημαία

Η Ευρωπαϊκή σημαία αποτελείται από δώδεκα χρυσούς αστέρες που σχηματίζουν κύκλο μέσα σε ένα μπλε υπόβαθρο. Σχετίζεται περισσότερο με την Ευρωπαϊκή Ένωση (πρώην Ευρωπαϊκές Κοινότητες), η οποία και υιοθέτησε τη σημαία το 1986. Ωστόσο δημιουργήθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης το 1955.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Συμβούλιο της Ευρώπης είναι δύο ξεχωριστοί οργανισμοί. Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει 27 μέλη το Συμβούλιο της Ευρώπης αποτελείται απο 47 μέλη τα οποία δεν είναι μόνο μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης αλλά και Ευρωπαϊκές χώρες (εκτός από τη Λευκορωσία, το Καζακστάν και το Βατικανό). Όταν υιοθετήθηκε απο το Συμβούλιο της Ευρώπης, η σημαία εκπροσωπούσε όχι μόνο το ίδιο το Συμβούλιο αλλά και όλη την Ευρώπη. Παρόλα αυτά, αφού και οι δύο οργανισμοί αντιπροσωπεύουν την Ευρωπαϊκή ενότητα, χρησιμοποιούν την ίδια σημαία.

Προεδρικό σύμβολο

Κάθε Προεδρία του συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχει το δικό της λογότυπο. Τα χρώματα και τα σχέδια του συμβόλου ακολουθούν την πολιτική την οποία θα ακολουθήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση του 6 μήνες της εκάστοτε προεδρίας. Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν έχει κάποιο εθνόσημο, οπότε το προεδρικό σύμβολο αντικαθιστά αυτό το κενό.

Ευρωπαϊκός Ύμνος

Ο Ευρωπαϊκός ύμνος βασίζετε στο "Ύμνος στη Χαρά" της ένατης συμφωνίας του Μπετόβεν. Λόγω της πολυγλωσσίας που επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η έκδοσή του είναι μόνο μουσική καθώς οι Γερμανικοί στίχοι δεν έχουν καμία νομική υπόσταση.

Ο ύμνος υιοθετήθηκε απο τους Ευρωπαίους ηγέτες το 1985. Δεν αντικαθιστά τους εθνικού ύμνους, αλλά σκοπός του είναι να γιορτάσει τις ενωτικές αξίες τους. Χρησιμοποιείται σε επίσημες συνελεύσεις τόσο του Συμβουλίου της Ευρώπης όσο και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Γνωμικό

Ένα Ευρωπαϊκό γνωμικό, Ενότητα στην πολυμορφία (Λατινικά In varietate concordia), υιοθετήθηκε μέσω μια ανεπίσημης διαδικασίας το 2000. Επιλέχθηκε απο πολλές αποστολές μαθητών στην ιστοσελίδα www.devise-europe.org, και μετά αναγνωρίσθηκε απο τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Στις επίσημες γλώσσες των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Στις γλώσσες υποψήφιων χωρών προς ένταξη

Στις γλώσσες πιθανών υποψήφιων μελών προς ένταξη

Συνθήκη της Λισαβόνας

Στην Συνθήκη της Λισαβόνας, το ευρώ αναγνωρίζεται ως το επίσημο νόμισμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και έτσι γίνεται το μόνο σύμβολο που επέζησε απο το σύνταγμα της Ευρώπης.

Εξωτερικές συνδέσεις