Εγκύκλιος των Ανατολικών Πατριαρχών

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Εγκύκλιος των Ανατολικών Πατριαρχών είναι ένα έγγραφο που εκδόθηκε τον Μάιο του 1848 από τους Πατριάρχες των τεσσάρων Πρεσβυγενών Πατριαρχείων της Ορθόδοξης Εκκλησίας, που συνεδρίασαν σε Σύνοδο στην Κωνσταντινούπολη. Απευθυνόταν σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς της Ανατολής, ως απάντηση έναντι της Επιστολής του Πάπα Πίου Θ΄ προς τους Ορθοδόξους που είχε εκδοθεί τον Ιανουάριο (1848).[1]

Η εγκύκλιος απευθυνόταν πανηγυρικά σε «Πάντες τους Πανταχού Αγαπητούς εν Πνεύματι Επισκόπους, τους Σεβασμιωτάτους Αδελφούς μας και προς τον Ευσεβέστατο Κλήρο τους και προς όλους τους Γνήσιους Ορθοδόξους Υιούς της Μίας, Αγίας, Καθολικής και Αποστολικής Εκκλησίας». Η εγκύκλιος καταγγέλλει ρητά την προσθήκη του Filioque από τη Ρώμη στο Σύμβολο Της Νίκαιας - Κωνσταντινούπολης ως αίρεση, καταδικάζει τον Παπισμό για ιεραποστολή μεταξύ των Ορθοδόξων Χριστιανών της Ανατολής και αποκηρύσσει τον Ultramontanism (παπική υπεροχή). Κατηγορεί επίσης τη Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία για αποστασία, αίρεση και σχίσμα.

Κατά τη διάρκεια όλων αυτών, αναφέρεται ιδιαίτερα στην Τέταρτη Σύνοδος της Κωνσταντινούπολης (879-880) ως την Η΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Υπογράφοντες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Meyendorff, John (1996). The Orthodox Church: Its Past and Its Role in the World Today (Revised 4th έκδοση). Crestwood, NY: St. Vladimir's Seminary Press. ISBN 9780913836811. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Meyendorff 1996, σελ. 89-90.