Αρσάκης Β΄ της Παρθίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αρτάβανος Α΄ της Παρθίας
Αργυρή δραχμή π. 210 π.Χ., 16 χλστ., 4,06 γραμ. Εμπρός όψη: ο Αρσάκης Β΄ φέρει μπασλύκ. Πίσω όψη: Ο Αρσάκης Α΄ επί δίφρου κρατεί τόξο, εμπρός του αετός, επιγρ. ΑΡΣΑΚΟΥ.
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ἀρσάκης (Αρχαία Ελληνικά)
Γέννηση3ος αιώνας π.Χ.
Θάνατος191 π.Χ.
Παρθική Αυτοκρατορία
Χώρα πολιτογράφησηςΠαρθική Αυτοκρατορία
ΘρησκείαΖωροαστρισμός
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΑρσάκης της Παρθίας
ΟικογένειαΔυναστεία των Αρσακιδών της Παρθίας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Αρσάκης Β΄ της Παρθίας (Αρτάβανος Α' σύμφωνα με λατινικές πηγές) ήταν βασιλιάς της Παρθίας (211 π.Χ. - 191 π.Χ.), γιος και διάδοχος του Τιριδάτη Α΄, αδελφού του Αρσάκη Α΄ του ιδρυτή της δυναστείας των Αρσακιδών της Παρθίας (247 π.Χ. ).

Ο Τιριδάτης Α΄, πατέρας του Αρσάκη Β', δεν εμφανίζεται ο ίδιος ως βασιλιάς παρά μόνο ως συμβασιλεύς του αδελφού του Αρσάκη Α΄. Ο ίδιος ο Αρσάκης Β´ φέρεται διάδοχος του θείου του. Όταν ο Αρτάβανος Α΄ στέφθηκε βασιλιάς της Παρθίας, άλλαξε το όνομά του σε Αρσάκης Β΄.Το 209 π.Χ. ο κορυφαίος Σελευκίδης βασιλιάς Αντίοχος Γ΄ ο μέγας νίκησε τον Αρσάκη Β' και ανακατέλαβε από τους Αρσακίδες ολόκληρη την Παρθία μαζί με την πρωτεύουσα Εκατόμπυλο. Ωστόσο επέτρεψε στον Αρσάκη Β΄ να εξακολουθήσει να είναι βασιλιάς, αλλά ως υποτελής του και πληρώνοντας ετήσιο φόρο. Τον Αρσάκη Β' διαδέχθηκε ο γιος του Πριαπάτιος.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]