Εκατόμπυλος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μετάβαση σε: πλοήγηση, αναζήτηση

Συντεταγμένες: 35°57′42″N 54°02′15″E / 35.96167°N 54.03750°E / 35.96167; 54.03750 Η Εκατόμπυλος ήταν ελληνιστική πόλη στην Παρθία. Ο Ρωμαίος ιστορικός Αππιανός (Συριακής 57) τη θεωρεί κτίσμα του Σελεύκου Α΄, ενώ υπάρχουν και μελετητές που υποστηρίζουν ότι ήταν του Μ. Αλεξάνδρου. Το ελληνικό όνομα Εκατόμπυλος ή Εκατοντάπυλος δηλώνει την πόλη με τις 100 πύλες, αλλά ο τίτλος αυτός αφιερωνόταν σε πόλεις που διέθεταν πάνω από τέσσερις πύλες.

Στην πόλη αυτή στάθμευσε ο Μέγας Αλέξανδρος το καλοκαίρι του 330 π.Χ. Στην συνέχεια έγινε μέρος της Σελευκιδικής αυτοκρατορίας, αλλά το 238 π.Χ. την κατέλαβαν οι Πάρθοι και την έκαναν πρωτεύουσά τους. Ο Κλαύδιος Πτολεμαίος, Στράβων και Πλίνιος την αναφέρουν ως βασιλική πόλη (Εκατόμπυλον βασίλειον), παρ'όλο που μετά πρωτεύουσα των Πάρθων έγινε η Κτησιφών. Στην περίοδο του 210/9 π.Χ. ο Αντίοχος Γ΄ στρατοπέδευσε στην πόλη, για να εποπτεύσει τις κινήσεις των Πάρθων.

Η έκταση της Εκατομπύλου υπολογίζεται στα 28 χλμ², χώρος που θα μπορούσε να φιλοξενήσει σε μέρες δόξας δεκάδες χιλιάδες κατοίκων.

Στα ερείπια της βρίσκεται η σημερινή Šahr-e Qumis, μεταξύ Semnan και Damqan στην επαρχία Semnan.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυβίου ιστορίαι.
  • Κλαυδίου Πτολεμαίου γεωγραφική υφήγησις, εκδ. ελεύθερη σκέψις.
  • Εγκυκλοπαίδεια Ελευθερουδάκη.
  • Johann Gustav Droysen: Ιστορία των Επιγόνων του Μεγάλου Αλεξάνδρου, εκδ. ελεύθερη σκέψις.