Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η ακτογραμμή του Περσικού Κόλπου πλαισιώνει επτά αραβικές χώρες στις δυτικές ακτές του και το Ιράν στα ανατολικά. (Η χερσόνησος Μουσαντάμ του Ομάν συναντά τον Περσικό κόλπο στα Στενά του Ορμούζ).

Τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου είναι τα επτά αραβικά κράτη που περιζώνουν τον Περσικό Κόλπο, δηλαδή το Μπαχρέιν, το Κουβέιτ, το Ιράκ, το Ομάν, το Κατάρ, η Σαουδική Αραβία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ).[1][2][3] Όλα αυτά τα κράτη εκτός από το Ιράκ αποτελούν μέρος του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ)[4] και προτιμούν να χρησιμοποιούν τον όρο «Αραβικός Κόλπος» παρά το ιστορικό όνομα του Περσικού Κόλπου.[5]

Ορισμένα κράτη είναι συνταγματικές μοναρχίες με εκλεγμένα κοινοβούλια. Το Μπαχρέιν (Majlis al Watani) και το Κουβέιτ (Majlis al Ummah) έχουν νομοθετικά σώματα με μέλη που εκλέγονται από τον πληθυσμό.

Το Σουλτανάτο του Ομάν έχει επίσης ένα συμβουλευτικό συμβούλιο (Majlis ash-Shura) που εκλέγεται από τους πολίτες. Στα ΗΑΕ, μια ομοσπονδία επτά μοναρχικών εμιράτων, το Ομοσπονδιακό Εθνικό Συμβούλιο λειτουργεί μόνο ως συμβουλευτικό όργανο, αλλά ορισμένα από τα μέλη του επιλέγονται τώρα μέσω ενός περιορισμένου εκλογικού σώματος που ορίζεται από τους επτά ηγέτες. Η Σαουδική Αραβία παραμένει κληρονομική μοναρχία με περιορισμένη πολιτική εκπροσώπηση. Στο Κατάρ, έχει αναφερθεί προς έναρξη ένα εκλεγμένο εθνικό κοινοβούλιο και έχει γραφτεί στο νέο σύνταγμα, αλλά δεν έχουν ακόμη διεξαχθεί εκλογές.[6]

Τα αραβικά κράτη στον Περσικό Κόλπο είναι πολιτιστικά κοντά μεταξύ τους, εκτός από το Ιράκ. Το Ισλάμ διαμορφώνει τις περισσότερες πολιτιστικές παραδόσεις και έθιμα. Ιστορικά, η θηλυκή βρεφοκτονία ασκήθηκε λόγω της ντροπής και της επιβάρυνσης που έφερε.[7] Ο ομοαίματος γάμος επιτρέπεται βάσει του Ισλάμ. Το τρέχον ποσοστό αιμομιξίας των ΗΑΕ είναι 50,5%.[8] Πιστεύεται ότι ένα κορίτσι ήταν έτοιμο να παντρευτεί όταν έκανε συχνά λάθη κάνοντας τις δουλειές του σπιτιού.[9]

Οι σαπουνόπερες είναι σημαντική εθνική αναψυχή στην αραβική περιοχή του Κόλπου. Είναι πιο δημοφιλείς κατά τη διάρκεια του Ραμαζανιού, όταν οι οικογένειες μαζεύονται για να σπάσουν τη νηστεία. Οι περισσότερες από αυτές τις σαπουνόπερες βασίζονται στο Κουβέιτ.[10][11] Οι σαπουνόπερες του Κουβέιτ είναι οι πιο προβεβλημένες σαπουνόπερες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.[12][13] Αν και συνήθως ερμηνεύονται στη διάλεκτο του Κουβέιτ, έχουν παιχτεί με επιτυχία τόσο μακριά όσο η Τυνησία.[14] Η ποπ κουλτούρα του Κουβέιτ, με τη μορφή θεάτρου, ραδιοφώνου και σαπουνόπερας τηλεόρασης, ευδοκιμεί και εξάγεται σε γειτονικά αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου.[15][16] Οι Darb El Zalag, Khalti Gmasha και Ruqayya wa Sabika είναι από τις σημαντικότερες τηλεοπτικές παραγωγές στην περιοχή του Περσικού Κόλπου.[17] Το Κουβέιτ θεωρείται ευρέως η πολιτιστική πρωτεύουσα των αραβικών κρατών της περιοχής του Περσικού Κόλπου,[18][19] όπου συχνά ονομάζεται το «Χόλυγουντ του Κόλπου» λόγω της δημοτικότητας των αραβικών τηλεοπτικών σαπουνόπερων και θεάτρων.[38]

Οι κάτοικοι των ακτών της Ανατολικής Αραβίας μοιράζονται παρόμοιες κουλτούρες και στυλ μουσικής, όπως οι φιζίρι, σάουτ και λίουα. Το πιο αξιοσημείωτο πολιτιστικό γνώρισμα των Αράβων της Ανατολικής Αραβίας είναι ο προσανατολισμός και η εστίασή τους προς τη θάλασσα.[39] Η ναυτική ζωή στα μικρά αραβικά κράτη είχε ως αποτέλεσμα μια κοινωνία προσανατολισμένη προς τη ναυτική τέχνη, όπου τα βιοποριστικά μέσα έχουν παραδοσιακά κερδίσει σε ναυτιλιακές βιομηχανίες.

Πριν από τη σύσταση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου το 1981, ο όρος «Χαλίτζι» χρησιμοποιήθηκε αποκλειστικά για τους κατοίκους της Ανατολικής Αραβίας.[40] Ιστορικά, το «Χαλίτζι» σήμαινε απόγονοι των ιχθυοφάγων, τους παράκτιους «ψαροφάγους».[41] Γεωγραφικά, η αραβική γλώσσα ομιλείτε αποκλειστικά στην Ανατολική Αραβία.[42][43]

Ελευθερία του τύπου

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τύπος στα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου έχει διάφορους βαθμούς ελευθερίας με το Κουβέιτ να είναι στην κορυφή με έναν ζωντανό τύπο που απολαμβάνει σημαντικά περισσότερη ελευθερία από τους ομολόγους του στον Περσικό Κόλπο σύμφωνα με το Freedom House και τους Δημοσιογράφους Χωρίς Σύνορα. Και οι δύο οργανισμοί κατατάσσουν τον Τύπο του Κουβέιτ ως τον πιο ελεύθερο από όλα τα αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου και, στην πραγματικότητα, κατατάσσεται μεταξύ των κορυφαίων τριών πιο ελεύθερων Τύπου στον αραβικό κόσμο.[44][45] Το Κατάρ και το Ομάν βρίσκονται στη δεύτερη και τρίτη θέση αντίστοιχα στην περιφερειακή κατάταξη.

Τα έξι αραβικά κράτη του Περσικού Κόλπου βρίσκονται σε μια ευμετάβλητη περιοχή και οι έξι κυβερνήσεις τους, με διαφορετικούς βαθμούς επιτυχίας και προσπάθειας, προσπαθούν να προωθήσουν την ειρήνη στις χώρες τους και σε άλλες χώρες. Ωστόσο, οι αραβικές χώρες στην περιοχή του Περσικού Κόλπου - συγκεκριμένα η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ - κατηγορούνται για χρηματοδότηση ισλαμιστών μαχητών, όπως η Χαμάς και η Μουσουλμανική Αδελφότητα.[46] Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Ειρήνης του Ινστιτούτου Οικονομικών και Ειρήνης (IEP) του 2016, οι έξι κυβερνήσεις είχαν διάφορους βαθμούς επιτυχίας στη διατήρηση της ειρήνης μεταξύ των αντίστοιχων συνόρων τους με το Κατάρ να κατατάσσεται στην 1η θέση μεταξύ των περιφερειακών ομολόγων του ως η πιο ειρηνική περιφέρεια και έθνος της Μέσης Ανατολής (και κατατάσσεται στην 34η θέση παγκοσμίως), ενώ το Κουβέιτ καταλαμβάνει τη δεύτερη θέση τόσο στην περιφέρεια όσο και στην περιοχή της Μέσης Ανατολής (και 51η θέση παγκοσμίως) ακολουθούμενο από τα ΗΑΕ στην τρίτη θέση (61η θέση παγκοσμίως).[47]

Χάρτης των μελών του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (το Ιράκ δεν είναι μέλος).

Όλα αυτά τα αραβικά κράτη έχουν σημαντικά έσοδα από το πετρέλαιο. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα διαφοροποιούν επιτυχώς την οικονομία, καθώς το 79% του συνολικού ΑΕΠ των ΗΑΕ προέρχεται από τομείς εκτός του πετρελαίου.[48] Το πετρέλαιο αντιπροσωπεύει μόνο το 2% του ΑΕΠ του Ντουμπάι.[49] Το Μπαχρέιν έχει την πρώτη οικονομία του Περσικού Κόλπου εκτός του πετρελαίου, επειδή η οικονομία του Μπαχρέιν δεν βασίζεται στο πετρέλαιο.[50] Από τα τέλη του 20ού αιώνα, το Μπαχρέιν έχει επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στον τραπεζικό και τον τουριστικό τομέα.[51] Η πρωτεύουσα της χώρας, η Μανάμα, φιλοξενεί πολλές μεγάλες χρηματοοικονομικές δομές. Το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ έχουν υψηλό Δείκτη Ανθρώπινης Ανάπτυξης (παγκόσμια κατάταξη 45 και 48 αντίστοιχα) και αναγνωρίστηκαν από την Παγκόσμια Τράπεζα ως οικονομίες υψηλού εισοδήματος.

Επιπλέον, τα μικρά παράκτια κράτη (ειδικά το Μπαχρέιν και το Κουβέιτ) ήταν επιτυχημένα κέντρα εμπορίου πριν από το πετρέλαιο. Η Ανατολική Αραβία είχε επίσης σημαντικά αποθέματα μαργαριταριών, αλλά η βιομηχανία μαργαριταριών κατέρρευσε το 1930 μετά την ανάπτυξη μεθόδων καλλιέργειας μαργαριταριών από Ιάπωνες επιστήμονες. 

Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, τα περισσότερα από αυτά τα αραβικά κράτη ήταν οι πιο γενναιόδωροι χορηγοί βοήθειας στον κόσμο ως ποσοστό του ΑΕΠ.[52]

  1. Mary Ann Tétreault· Gwenn Okruhlik (2011). Political Change in the Arab Gulf States: Stuck in Transition. The authors first focus on the politics of seven Gulf states: Bahrain, Iraq, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi Arabia, and the UAE. 
  2. World Migration 2005 Costs and Benefits of International Migration. International Organization for Migration. 2005. σελ. 53. 
  3. «U.S. Official to Tour Persian Gulf Arab Lands». The New York Times. 1987. A leading American diplomat will start a trip to Iraq and six other Arab countries of the Persian Gulf region this week to discuss the Iran-Iraq war, Administration officials said today. 
  4. «الأمانة العامة لمجلس التعاون لدول الخليج العربية». www.gcc-sg.org. 
  5. Henderson, Simon (Άνοιξη 2004). «Understanding the Gulf States». The Washington Institute. Ανακτήθηκε στις 1 Ιουνίου 2016. 
  6. Gerd Nonneman, "Political Reform in the Gulf Monarchies: From Liberalisation to Democratisation? A Comparative Perspective", in Anoushiravan Ehteshami and Steven Wright (eds.)(2007), Reform in the Middle East Oil Monarchies, (ISBN 978-0-86372-323-0), pp. 3-45.
  7. Oberman, Michelle (2005). "A Brief History of Infanticide and the Law". In Margaret G. Spinelli (ed.). Infanticide Psychosocial and Legal Perspectives on Mothers Who Kill (1st ed.). American Psychiatric Publishing. (ISBN 978-1-58562-097-5).
  8. Al-Gazali, L. I.; Bener, A.; Abdulrazzaq, Y. M.; Micallef, R.; Al-Khayat, A. I.; Gaber, T. (Οκτώβριος 1997). «CONSANGUINEOUS MARRIAGES IN THE UNITED ARAB EMIRATES» (στα αγγλικα). Journal of Biosocial Science 29 (4): 491–497. doi:10.1017/S0021932097004914. ISSN 0021-9320. https://www.cambridge.org/core/product/identifier/S0021932097004914/type/journal_article. 
  9. Mālikī, Khalīfah al-Sayyid Muḥammad Ṣāliḥ, 1947-· مالكي، خليفة السيد محمد صالح. (2010). al-Muʻtaqadāt al-shaʻbīyah li-ahl Qaṭar : fī al-tashāʼum wa-al-tafāʼul wa-umūr ukhrá. مطابع رينودا الحديثه), Maṭābiʻ Rīnūdā al-Ḥadīthah, مطابع رينودا الحديثة. [Doha?]: د.ن.]،. ISBN 99921-47-07-5. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  10. «Big plans for small screens». BroadcastPro Me. http://www.broadcastprome.com/content-creation/big-plans-for-small-screens/#.VwhXXvl97IV. «Around 90% of Khaleeji productions take place in Kuwait.» 
  11. Papavassilopoulos, Constantinos (2014-04-10). «OSN targets new markets by enriching its Arabic content offering». IHS Inc.. https://technology.ihs.com/496709/osn-targets-new-markets-by-enriching-its-arabic-content-offering. 
  12. Fattahova, Nawara (2015-03-26). «First Kuwaiti horror movie to be set in ‘haunted’ palace». Kuwait Times. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-05-18. https://web.archive.org/web/20150518100511/http://news.kuwaittimes.net/first-kuwaiti-horror-movie-to-be-set-in-haunted-palace-chilling-news-for-film-buffs/. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  13. Al Mukrashi, Fahad (2015-08-22). «Omanis turn their backs on local dramas». Gulf News. http://gulfnews.com/news/gulf/oman/omanis-turn-their-backs-on-local-dramas-1.1568086. «Kuwait’s drama industry tops other Gulf drama as it has very prominent actors and actresses, enough scripts and budgets, produces fifteen serials annually at least.» 
  14. Mansfield, Peter (1990). Kuwait: vanguard of the Gulf. Hutchinson. σελ. 113. Some Kuwaiti soap operas have become extremely popular and, although they are usually performed in the Kuwaiti dialect, they have been shown with success as far away as Tunisia. 
  15. Clive Holes (2004). Modern Arabic: Structures, Functions, and Varieties. Georgetown University Press. σελ. 75. ISBN 978-1-58901-022-2. 
  16. Ali Alawi. «Ali's roadtrip from Bahrain to Kuwait (PHOTOS)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 17 Απριλίου 2016. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020. The trip to Kuwait – a country that has built a deep connection with people in the Persian Gulf thanks to its significant drama productions in theater, television, and even music – started with 25 kilometers of spectacular sea view 
  17. «Kuwaiti Drama Museum: formulating thoughts of the Gulf». 2014-05-23. http://www.theasian.asia/archives/87665. 
  18. «Kuwait an urban spectacle». Muscat Daily. 2015-03-26. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-08-22. https://web.archive.org/web/20170822101728/http://www.muscatdaily.com/Archive/Features/Kuwait-an-urban-spectacle-3xlc. Ανακτήθηκε στις 2017-02-03. 
  19. «الله… الله عليك يا الكويت» (στα αραβικά). Al-Jarida. 28 Ιουλίου 2011. http://www.aljarida.com/articles/1461965247680716900/. 
  20. «مريم حسين ترحل إلى "هوليوود الخليج".. وتتبرأ من العقوق في "بنات سكر نبات"» (στα αραβικά). Middle East Broadcasting Center. 2015-08-29. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-10-11. https://web.archive.org/web/20161011010019/http://www.mbc.net/ar/programs/banat-sokkar-nabat/articles/%D9%85%D8%B1%D9%8A%D9%85-%D8%AD%D8%B3%D9%8A%D9%86-%D8%AA%D8%B1%D8%AD%D9%84-%D8%A5%D9%84%D9%89--%D9%87%D9%88%D9%84%D9%8A%D9%88%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC----%D9%88%D8%AA%D8%AA%D8%A8%D8%B1%D8%A3-%D9%85%D9%86-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D9%82%D9%88%D9%82-%D9%81%D9%8A--%D8%A8%D9%86%D8%A7%D8%AA-%D8%B3%D9%83%D8%B1-%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%AA-.html. Ανακτήθηκε στις 2017-02-03. 
  21. «هيفاء حسين : الكويت هي هوليود الخليج» (στα αραβικά). 2015-07-08. http://www.alwatanvoice.com/arabic/news/2015/07/08/740666.html. 
  22. «منى البلوشي: الكويت هي هوليود الخليج ويقصدونها للشهرة» (στα αραβικά). 2013-08-25. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-07-13. https://web.archive.org/web/20160713142826/http://www.elfann.com/news/show/1059017/%D9%85%D9%86%D9%89-%D8%A7%D9%84%D8%A8%D9%84%D9%88%D8%B4%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D9%83%D9%88%D9%8A%D8%AA-%D9%87%D9%88%D9%84%D9%8A%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC-%D9%88%D9%8A%D9%82%D8%B5%D8%AF%D9%88%D9%86%D9%87%D8%A7-%D9%84%D9%84%D8%B4%D9%87%D8%B1%D8%A9. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  23. «ارحمة لـ الشرق: أبحث دائماً عن التميّز والكويت هوليود الخليج» (στα αραβικά). 2014-12-21. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-07-13. https://web.archive.org/web/20160713142827/http://www.alsharq.net.sa/2014/12/21/1267694. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  24. «"السليم لـ «الراي": الدراما منتعشة ... والكويت «هوليوود الخليج» (στα αραβικά). Al Rai. 2016-02-03. http://www.alraimedia.com/ar/article/celebrities/2016/02/03/654281/nr/kuwait. 
  25. «زينب العسكري: الكويت هوليوود الخليج» (στα αραβικά). Al-Anba. 2007-02-28. http://www.alanba.com.kw/ar/art-news/8250/28-02-2007-%D8%B2%D9%8A%D9%86%D8%A8-%D8%A7%D9%84%D8%B9%D8%B3%D9%83%D8%B1%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D9%83%D9%88%D9%8A%D8%AA-%D9%87%D9%88%D9%84%D9%8A%D9%88%D9%88%D8%AF-%D8%A7%D9%84%D8%AE%D9%84%D9%8A%D8%AC/. 
  26. «النجم الكوميدي داوود حسين الكويت هوليود الخليج غصب عن خشم أكبر رأس». Scope. 26 Μαΐου 2016. 
  27. «"أحمد الجسمي: عاتب على «دبي" و«أم بي سي» (στα αραβικά). Al Khaleej. 2016-07-03. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2020-08-12. https://web.archive.org/web/20200812185733/http://www.alkhaleej.ae/alkhaleej/page/917342a7-6375-425a-97cb-d5f158adaee3. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  28. «!طلال السدر في الديوانية: انجذابي لـ"هوليوود الخليج"..أقدار» (στα αραβικά). Al Watan. 2012-04-04. http://alwatan.kuwait.tt/articledetails.aspx?id=184422&yearquarter=20122. 
  29. «ريم أرحمة: حريصة على اختيار نصوص جيدة أكثر من الظهور في رمضان» (στα αραβικά). Al-Jarida. 2016-06-07. http://www.aljarida.com/articles/1465215410991517600/. 
  30. «وفاء مكي: موزة تعيش في ذاكرتي» (στα αραβικά). Al-Qabas. 2009-03-13. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-07-13. https://web.archive.org/web/20160713142822/http://archive.alqabas.com/Articles.aspx?ArticleID=480748&date=06062016&isauthor=1. 
  31. «مي أحمد: المواهب الشابة لا تقلّّ رقياً عن الفنانين الكبار» (στα αραβικά). Al-Jarida. 2010-02-19. http://www.aljarida.com/articles/1461795846058196900/. 
  32. «الإماراتي أحمد الخميس: لن أنسى ما فعله طارق العلي معي!» (στα αραβικά). 2016-03-06. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-07-13. https://web.archive.org/web/20160713142820/http://almada.cc/?p=100094. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  33. «سناء: الكويت هوليوود الخليج» (στα αραβικά). Al-Qabas. 2015-12-17. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-09-11. https://web.archive.org/web/20160911092840/http://archive.alqabas.com/Articles.aspx?ArticleID=1119586&CatID=835. 
  34. «فيديو - رئيس مجلس إدارة نقابة الفنانين الكويتية د. نبيل الفيلكاوي: الكويت "هوليوود الخليج" لكنها لاتملك أكاديمية للفنون» (στα αραβικά). Al Watan. 2015-04-22. http://alwatan.kuwait.tt/articledetails.aspx?id=429890&yearquarter=20152. 
  35. «فايز بن دمخ: نفخر باسم الأمير سعود بن محمد» (στα αραβικά). Annahar. 2016-06-01. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-10-11. https://web.archive.org/web/20161011005931/http://www.annaharkw.com/annahar/Article.aspx?id=661706&date=05062016. Ανακτήθηκε στις 2020-11-30. 
  36. «الأردنية عبير عيسى لـ "الانباء": أتمنى استمرار مشاركاتي في الدراما الكويتية» (στα αραβικά). Al Anba. 2013-08-12. http://www.alanba.com.kw/ar/art-news/402315/12-08-2013-%D8%A7%D9%84%D8%A3%D8%B1%D8%AF%D9%86%D9%8A%D8%A9-%D8%B9%D8%A8%D9%8A%D8%B1-%D8%B9%D9%8A%D8%B3%D9%89-%D9%84%D9%80-%D8%A7%D9%84%D8%A7%D9%86%D8%A8%D8%A7%D8%A1-%D8%A3%D8%AA%D9%85%D9%86%D9%89-%D8%A7%D8%B3%D8%AA%D9%85%D8%B1%D8%A7%D8%B1-%D9%85%D8%B4%D8%A7%D8%B1%D9%83%D8%A7%D8%AA%D9%8A-%D9%81%D9%8A-%D8%A7%D9%84%D8%AF%D8%B1%D8%A7%D9%85%D8%A7-%D8%A7%D9%84%D9%83%D9%88%D9%8A%D8%AA%D9%8A%D8%A9/. 
  37. «Kuwait Cultural Days kick off in Seoul» (στα αραβικά). Kuwait News Agency. 2015-12-18. http://www.kuna.net.kw/ArticlePrintPage.aspx?id=2478560&language=αραβικά. 
  38. [20][21][22][23][24][25][26][27][28][29][30][31][32][33][34][35][36][37]
  39. «Iranians in Bahrain and the United Arab Emirates». Eric Andrew McCoy. σελίδες 67–68. [νεκρός σύνδεσμος]
  40. «Eastern Arabia Historic Photographs: Kuwait, 1900-1936». Ahmad Mustafa Abu-Hakima. 1986. 
  41. «The Persian Gulf in History». Λόρενς Γ. Πότερ. σελ. 12. 
  42. «History of eastern Arabia, 1750-1800: the rise and development of Bahrain and Kuwait». Ahmad Mustafa Abu-Hakima. 1965. 
  43. «Labor, Nationalism and Imperialism in Eastern Arabia: Britain, the Shaikhs and the Gulf Oil Workers in Bahrain, Kuwait and Qatar, 1932-1956». Hassan Mohammed Abdulla Saleh. 1991. 
  44. «Freedom of the Press 2016». freedomhouse.org. 26 Απριλίου 2016. 
  45. «2016 World Press Freedom Index». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2017-02-14. https://web.archive.org/web/20170214174449/https://rsf.org/en/ranking. 
  46. «Four huge Middle Eastern powers just cut ties with Qatar over 'terrorism' links». The Independent. 5 Ιουνίου 2017. 
  47. «Global Peace Index 2016». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2016-06-15. https://web.archive.org/web/20160615041315/http://www.visionofhumanity.org/sites/default/files/GPI%202016%20Report_2.pdf. 
  48. «Diversification raises non-oil share of UAE's GDP to 71%». gulfnews.com. 
  49. «Oil Makes Up 2% of Dubai GDP Post-Diversification - Gulf Jobs News». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2014. Ανακτήθηκε στις 30 Νοεμβρίου 2020. 
  50. «Bahrain: Reform-Promise and Reality». J.E. Peterson, σελ. 157. http://www.jepeterson.net/sitebuildercontent/sitebuilderfiles/Peterson_Bahrain_Reforms.pdf. 
  51. «Bahrain's economy praised for diversity and sustainability». Bahrain Economic Development Board. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 28 Δεκεμβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2012. 
  52. «The haves and the have-nots». The Economist. 11 Ιουλίου 2013. 

Περαιτέρω ανάγνωση

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]