Ανθισμένη αμυγδαλιά (ταινία)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ανθισμένη αμυγδαλιά (ταινία)
Τίτλοι αρχής της ταινίας. Απεικονίζονται οι Ανδρέας Μπάρκουλης και Κάκια Αναλυτή.
ΣκηνοθεσίαΧρήστος Αποστόλου
ΠαραγωγήΧρήστος Αποστόλου
ΣενάριοΔημήτρης Γιαννουκάκης
ΙστορίαΔημήτρης Γιαννουκάκης
Βασισμένο σεΑνθισμένη μυγδαλιά
ΠρωταγωνιστέςΑνδρέας Μπάρκουλης, Κάκια Αναλυτή, Νίκος Σταυρίδης, Ράλλης Αγγελίδης, Νίκος Φέρμας, Σταύρος Ιατρίδης, Φραγκίσκος Μανέλλης, Ρίτα Μουσούρη, Λέλα Πατρικίου, Κώστας Ρηγόπουλος, Γιάννης Σπαρίδης, Ντίνα Τριάντη και Θανάσης Βέγγος
ΜουσικήΛέανδρος Κοκκόρης
ΤραγούδιΝίκος Τσιλίφης
ΦωτογραφίαΚώστας Φιλίππου
ΜοντάζΧρήστος Αποστόλου
ΣκηνογραφίαΓιώργος Μαρκίδης
Πρώτη προβολή1959[1]
Διάρκεια82 λεπτά[2]
ΠροέλευσηΕλλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά

Η Ανθισμένη αμυγδαλιά είναι μία ταινία εποχής του ελληνικού κινηματογράφου σε σενάριο του Δημήτρη Γιαννουκάκη (με βάση το θεατρικό έργο του ίδιου) και σκηνοθεσία του Χρήστου Αποστόλου. [3] Αναφέρεται στον ποιητή, πεζογράφο και δοκιμιογράφο Γεώργιο Δροσίνη, έναν από τους χαρακτηριστικότερους εκπροσώπους της Νέας Αθηναϊκής Σχολής, τον οποίο ενσαρκώνει ο Ανδρέας Μπάρκουλης. Ο τίτλος βασίζεται στο ποίημα-τραγούδι του Δροσίνη με τον ίδιο τίτλο: "Ανθισμένη αμυγδαλιά".

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η υπόθεση διαδραματίζεται σε μια μικρή γειτονιά της Αθήνας, στα τέλη του 19ου αιώνα. Ο Παναγής, ο οποίος διατηρεί καφενείο, τρέφει ερωτικά αισθήματα για μια γειτόνισσά του, τη Μαρίνα, που έχει φιλάσθενη και εύθραυστη κράση. Επειδή είναι ντροπαλός και διστάζει να της αποκαλύψει τι αισθάνεται για εκείνη, αφήνει κάθε πρωί ένα λουλούδι στο παράθυρό της, για να της δείξει τον έρωτά του.

Η Μαρίνα γνωρίζει έναν από τους θαμώνες του καφενείου του Παναγή, τον Γεώργιο Δροσίνη, ο οποίος της αρέσει και τον ερωτεύεται. Τα αισθήματα της Μαρίνας, τα οποία είναι αμοιβαία και για τον ποιητή, υποπίπτουν στην αντίληψη της αυστηρής μητέρας της, Ερατώς, που της απαγορεύει να βλέπει τον Δροσίνη. Στο μεταξύ, ο γιατρός που παρακολουθεί τη Μαρίνα ζητά το χέρι της σε γάμο από την Ερατώ, η οποία δέχεται αμέσως την πρόταση, χωρίς να ρωτήσει την κόρη της. Η κοπέλα φυσικά δεν συναινεί στην απόφαση της μητέρας της, επειδή είναι ακόμα ερωτευμένη με τον Δροσίνη, που όμως έχει φύγει για σπουδές στη Γερμανία.

Η Μαρίνα περιμένει υπομονετικά τον εκλεκτό της καρδιάς της να επιστρέψει από το εξωτερικό και, όταν εκείνος έρχεται για Πάσχα στην Ελλάδα, οι δυο νέοι συναντιούνται για να περάσουν μαζί το βράδυ της Ανάστασης. Παράλληλα, ο Παναγής σμίγει με μια άλλη κοπέλα της γειτονιάς και φίλη της Μαρίνας, την Άννα, η οποία τον αγαπούσε κρυφά από καιρό.

Ηθοποιοί και ρόλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραγωγή και παραλειπόμενα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Ανθισμένη αμυγδαλιά παίχτηκε στις αίθουσες τη σεζόν 1958-1959 κόβοντας 9.565 εισιτήρια και κατατάχθηκε στην 36η θέση ανάμεσα σε 51 ταινίες της ίδιας σεζόν. [4] Η ταινία είναι γεμάτη από νοσταλγικές εικόνες της Πλάκας και της παλιάς Αθήνας. [5]

Το ομότιτλο τραγούδι "Ανθισμένη αμυγδαλιά" που ακούγεται στην ταινία από τη χορωδία του Νίκου Τσιλίφη είναι μελοποιημένο ποίημα του ίδιου του Δροσίνη.

Η πρωταγωνίστρια, Κάκια Αναλυτή, ήταν σύζυγος του Κώστα Ρηγόπουλου, που ενσαρκώνει στην ταινία τον γιατρό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. (Αγγλικά) Internet Movie Database. Ανακτήθηκε στις 28  Αυγούστου 2018.
  2. (Αγγλικά) Internet Movie Database. tt0184217.
  3. «Ανθισμένη Αμυγδαλιά». The Movie Database. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2021. 
  4. «Ανθισμένη αμυγδαλιά - retroDB». www.retrodb.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Αυγούστου 2021. 
  5. Anthismeni amygdalia (1959) - IMDb, http://www.imdb.com/title/tt0184217/reviews/, ανακτήθηκε στις 2021-08-12 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]