Μετάβαση στο περιεχόμενο

Αλκμαίων ο Αθηναίος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλκμαίων ο Αθηναίος
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση7ος αιώνας π.Χ.
Αθήνα
Χώρα πολιτογράφησηςΑρχαία Αθήνα
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςαρχαία ελληνικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααθλητής
Οικογένεια
ΤέκναΜεγακλής
ΓονείςMegacles
ΟικογένειαΑλκμεωνίδες
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΒραβεύσειςΟλυμπιονίκης στο αγώνισμα του τεθρίππου (592 π.Χ.)[1]

Ο Αλκμαίων ο Αθηναίος (7ος/6oς αιώνας π.Χ.) ή Αλκμέων, ήταν αρχαίος Έλληνας ολυμπιονίκης με καταγωγή από την Αθήνα, ο οποίος στέφθηκε νικητής στο ιππικό αγώνισμα του Τεθρίππου κατά τους 47ους (592 π.Χ.) ολυμπιακούς αγώνες της αρχαιότητας. Απόγονος του ήταν ο επίσης ολυμπιονίκης στο τέθριππο Μεγακλής ο Αθηναίος το 436 π.Χ.. Σύμφωνα με τον ιστορικό του 20ού αιώνα Λουίτζι Μορέττι, η ταυτοποίηση του Αλκμαίωνα ως ολυμπιονίκη είναι προβληματική, καθώς βάσει των διαθέσιμων ιστορικών στοιχείων ο Μεγακλής του 5ου αιώνα δεν θα μπορούσε να αναφέρεται από τον ποιητή Πίνδαρο στην επινίκια ωδή του ως πυθιονίκης -ο Πίνδαρος πέθανε το 443 π.Χ. και ο Μεγακλής έγινε νικητής το 436 π.Χ., όντας πολύ νεότερος για να συμμετέχει σε οποιοδήποτε αγώνισμα νωρίτερα-, και έτσι να είναι αδύνατο να αναφέρεται στον Μεγακλή του 436 π.Χ.. Επιπλέον, ο Πίνδαρος αφιερώνει την ωδή του σε κάποιον Αθηναίο Μεγακλή που αναδείχθηκε νικητής στα Πύθια το 486 π.Χ., αναφέροντας παράλληλα πως αυτός και οι πρόγονοι του μετρούσαν επιπλέον 5 νίκες στα Ίσθμια, και 1 στους ολυμπιακούς αγώνες. Έτσι υπάρχουν τουλάχιστον 2 άτομα με την ονομασία Μεγακλής, και το πιθανότερο είναι πως ο πραγματικός αριθμός είναι 3 άτομα, όπου ο αρχικός νικητής του τεθρίππου το 592 π.Χ. ήταν ο πατέρας του Αλκμαίωνα ο οποίος επίσης ονομαζόταν Μεγακλής.[2][3][4]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. www.sportolimpico.it/dmdocuments/GO-ANTICHI-2.pdf. Ανακτήθηκε στις 26  Απριλίου 2016.
  2. Moretti, Luigi (2014). Luigi Moretti e il catalogo degli Olympionikai. Testimonianze epigrafiche, letterarie, papirologiche e numismatiche sui vincitori degli agoni olimpici panellenici (Ellade e Magna Grecia: 776 a.C. - 393 d.C.). Maria Elisa Garcia Barraco (στα Ιταλικά). AM; 7 - Arbor Sapientiae Editore S.r.l. ISBN 978-88-97805-32-8.  (καταχώριση 81)
  3. (Αγγλικά) Golden, Mark (2003). Sport in the ancient world from A to Z. London: Routledge. σελ. 101. ISBN 0-203-49732-5. 
  4. Πίνδαρος. «Ἐπίνικοι». Πυθιόνικοι. perseus.tufts.edu. σελ. (7ος ύμνος).