Μετάβαση στο περιεχόμενο

Α.Ο. Κορωπί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αυτό το λήμμα αφορά τον Αθλητικό Όμιλο. Για τo Γυμναστικό Σύλλογο, δείτε: Γ.Σ. Κορωπίου.
Α.Ο. Κορωπί
ΌνομαΑθλητικός Όμιλος Κορωπί
Ίδρυση1903
Χρώματα          Μπλε, Λευκό

Ο Αθλητικός Όμιλος Κορωπίου[1] είναι Ελληνικός αθλητικός σύλλογος που εδρεύει στο Κορωπί στην περιοχή των Μεσογείων της Ανατολικής Αττικής. Έχει ιδρυθεί στις 30 Μαρτίου, 1903 και χρώματά του είναι το μπλε και το λευκό. Διαθέτει τμήμα ποδοσφαίρου και έδρα της ομάδας αποτελεί το Δημοτικό Γήπεδο Κορωπίου «Αντώνης Πρίφτης», χωρητικότητας 2.000 θεατών.

Ιστορικές πληροφορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
Α.Ο. Κορωπί
Επίσημη ονομασίαΑθλητικός Όμιλος Κορωπίου
Σύντομο όνομαΚορωπί
Ίδρυση30  Μαρτίου 1903
ΈδραΚορωπί, Ελλάδα
ΣτάδιοΔημοτικό Στάδιο Κορωπίου
ΠρόεδροςΑλκιβιαδης Γιαννίκης
ΠροπονητήςΣπύρος Κερκύρας
ΠρωτάθλημαΑ΄ Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής
Πρώτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook
Άλλη εκδοχή του εμβλήματος του συλλόγου.

Ο «Α.Ο. Κορωπί» που είναι γνωστός και ως «Α.Ο.Κ.» είναι ιστορικός ποδοσφαιρικός σύλλογος των Μεσογείων με επίσημο έτος ίδρυσης το 1903. Από το 1930 που έδωσε τον πρώτο επίσημο ποδοσφαιρικό αγώνα μέχρι και τις αρχές τις δεκαετίας του '60 αγωνιζόταν σε ανεξάρτητα πρωταθλήματα της περιοχής μαζί με άλλους ανεξάρτητους συλλόγους των Μεσογείων, μεταξύ άλλων οι Αήττητος Σπάτων, Γ.Σ. Μαρκό Μαρκοπούλου, Τριγλία Ραφήνας κ.α. και έδινε πλήθος φιλικών αγώνων με ανεξάρτητους συλλόγους της ευρύτερης περιοχής αλλά και της Αθήνας και του Πειραιά.

Το 1963 αναγνωρίστηκε επίσημα από την Ε.Π.Ο. με Αριθμό Μητρώου 1020[2][3] και σαν επίσημο σωματείο εντάχθηκε στη δύναμη της Ε.Π.Σ. Αθηνών, ξεκινώντας την επίσημη αγωνιστική του πορεία την περίοδο 1963-64 από το πρωτάθλημα της Δ΄ Κατηγορίας. Αμέσως είχε ανοδική πορεία, φτάνοντας το 1967 στην Α' Κατηγορία της Ε.Π.Σ. Αθηνών, όπου αγωνίστηκε για πρώτη φορά τη σεζόν 1967-68. Την επόμενη περίοδο 1968-69 αναδείχθηκε πρωταθλητής και προκρίθηκε στο Ειδικό πρωτάθλημα ανόδου όπου κέρδισε την ιστορική του άνοδο στην Β' Εθνική κατηγορία.

Ο «Α.Ο.Κ.» αγωνίστηκε για 8 χρονιές στην Β' Εθνική κατηγορία, από το 1969 μέχρι και το 1977,[4] αποτελώντας το καλύτερο χρονικό διάστημα στην ιστορία του. Τη σεζόν 1970-71 τερμάτισε στην 2η θέση επί 18 ομάδων του Α' ομίλου της Β' Εθνικής, πίσω από την Παναχαϊκή και μπροστά από τους Παναιτωλικό, Γ.Σ. Καλλιθέα, Ιωνικό Νικαίας, Α.Π.Σ. Κόρινθο, Αχαρναϊκό κ.α.[5] πλησιάζοντας περισσότερο από ποτέ την άνοδο στην Α' Εθνική κατηγορία και που αποτελεί και την υψηλότερη θέση που κατέλαβε ποτέ. Ακολούθως, αγωνίστηκε για μια διετία από το 1977 μέχρι το 1979 στην Εθνική ερασιτεχνική κατηγορία, πρόδρομος της Γ' Εθνικής.

Κατόπιν, έπειτα από από μια μεγάλη περίοδο στο τοπικό πρωτάθλημα το 2004 ανήλθε στην Δ' Εθνική και το 2006 κατέκτησε το πρωτάθλημα και ανήλθε στην Γ' Εθνική. Ακολούθως, ο «Α.Ο.Κ.» αγωνίστηκε για μια τριετία από το 2006 μέχρι και το 2009 στο επαγγελματικό πρωτάθλημα της Γ' Εθνικής κατηγορίας και στη συνέχεια αγωνίστηκε για μια τριετία μέχρι και το 2012 στην Δ' Εθνική, όποτε και υποβιβάστηκε στο τοπικό πρωτάθλημα. Έκτοτε μέχρι και σήμερα, ο «Α.Ο. Κορωπί» αγωνίζεται στο πρωτάθλημα και τις διοργανώσεις της Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής στην οποία και ανήκει από το 2003.

Την περίοδο 1971-72 απέκλεισε κατά σειρά τους Πανελευσινιακό και Ατρόμητο Πειραιώς και έφτασε μέχρι τον 3ο γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας που αποτελεί και την καλύτερη πορεία του στη διοργάνωση, όπου και αποκλείστηκε από τον Ο.Φ.Η.. Επίσης, την περίοδο 2008-09 απέκλεισε κατά σειρά τους Εορδαϊκό στον Α' γύρο και Ιωνικό Νικαίας (ομάδα Β' Εθνικής) στον Β' γύρο του Κυπέλλου Ελλάδας και στη συνέχεια αποκλείστηκε από τον Ατρόμητο Αθηνών. Το 1979-80 ήταν φιναλίστ του Κυπέλλου Ε.Π.Σ. Αθηνών, στον τελικό του γηπέδου του Παναθηναϊκού με αντίπαλο τον Αθηναϊκό.[6] Το 2010-11 κατέκτησε το κύπελλο Κύπελλο Ε.Π.Σ. Ανατολικής Αττικής, επικρατώντας του Αστέρα Βάρης.[7]

Συμμετοχές στις εθνικές κατηγορίες

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι-Διακρίσεις

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι

[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]