Π.Α.Ο. Αήττητος Σπάτων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πήδηση στην πλοήγηση Πήδηση στην αναζήτηση
Αήττητος Σπάτων
Αήττητος Σπάτων.jpg
Επίσημη ονομασία Α.Π.Ο. Αήττητος Σπάτων
Ίδρυση 23 Απριλίου 1947
Έδρα Σπάτα Αττικής, Ελλάδα
Στάδιο Δημοτικό Στάδιο Σπάτων "Δημήτρης Δημητρίου"
Προπονητής Flag of Greece.svg Πέτρος Δημητρίου
Πρωτάθλημα Γ' Εθνική
Πρώτη εμφάνιση
Τρίτη εμφάνιση
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Λογαριασμός στο YouTube

Ο Αθλητικός Ποδοσφαιρικός Όμιλος Αήττητος Σπάτων (εν συντομία Α.Π.Ο. Αήττητος Σπάτων) είναι Ελληνικός ερασιτεχνικός ποδοσφαιρικός σύλλογος με έδρα τα Σπάτα Αττικής. Ιδρύθηκε το 1947 και έχει χρώματα το πράσινο και το λευκό. Έδρα του αποτελεί το Δημοτικό Στάδιο Σπάτων "Δημήτρης Δημητρίου" με χωρητικότητα 1.500 θεατών. Η ομάδα έχει αγωνιστεί στο παρελθόν στη Δ' Εθνική. Την περίοδο 2015-16 τερμάτισε στην 3η θέση της Β' ΕΠΣΑΝΑ και κέρδισε την άνοδο και την περίοδο 2016-17 αναδείχθηκε πρωταθλητής Α' ΕΠΣΑΝΑ και κέρδισε την άνοδο στην Γ' Εθνική. Την περίοδο 2017-2018 τερμάτισε στην 1η θέση της Γ' Εθνικής και εξασφάλισε την συμμετοχή στα Μπαράζ Ανόδου όπου τερμάτισε στην 1η θέση και κέρδισε την άνοδο στην Football League.

Η ομάδα αγωνιζόταν στην Football League με την επωνυμία ΠΑΕ Α.Π.Ο. Αήττητος Σπάτων. Τον Μάρτιο του 2019 αποβλήθηκε από το πρωτάθλημα της Football League λόγω παραβίασης του άρθρου 68 του Ν.2725/99 καλύπτοντας εκπρόθεσμα το μετοχικό κεφάλαιο της, ενω επιπλέον δεν ειχε προχωρήσει σε σύσταση διοικητικού συμβουλίου.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1η Περίοδος 1930-1946[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις αρχές της δεκαετίας του 1930 εμφανίζονται στην πόλη μας δύο (2) ποδοσφαιρικές ομάδες, με υποτυπώδη φυσικά οργάνωση, οι "Μεσογειακός" και "Αήττητος Σπάτων" και χρησιμοποιούσαν ως γήπεδο την αυλή του Α΄ Δημοτικού Σχολείου, όπου άρχισαν να παίζουν παιχνίδια με ομάδες των γειτονικών πόλεων. Το γεγονός αυτό, ως πρωτόγνωρο, κέντρισε το ενδιαφέρον της πλειοψηφίας των κατοίκων που συνέρεαν κατά εκατοντάδες (άνδρες, γυναίκες και παιδιά) να παρακολουθήσουν τους αγώνες. Οι δύο ομάδες μάλιστα έπαιξαν έναν αγώνα μεταξύ τους και το αποτέλεσμα ήταν 8-2 υπέρ του Μεσογειακού. Ο Μεσογειακός ήταν ισχυρότερη ομάδα μεν, αλλά η μεγάλη πλειοψηφία των φιλάθλων δε, υποστήριζε τον Αήττητο Σπάτων.

Η ύπαρξη των δύο ομάδων στη πόλη μας, όπως ήταν φυσικό, έφερε έριδες και τις γνωστές <<κόντρες>> που υπάρχουν σε τέτοιες περιπτώσεις. Ευτυχώς όμως γρήγορα οι δύο ομάδες ενώθηκαν και έφτιαξαν μία νέα ομάδα, την οποία ονόμασαν "Αήττητος Σπάτων". Αυτό έγινε, κατά μαρτυρία του Ευάγγελου Λουκά, το 1935-1936. Η ιδέα να ονομασθεί η ομάδα Αήττητος Σπάτων ήταν του Αναστασίου Ιωαν. Σούντρη (Μαρίνη) και έγινε ομόφωνα αποδεκτή από τα άλλα μέλη της ομάδας και ιδιαίτερα από τον Γιάννη Καλλιμάνη, που έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο τόσο στην ίδρυση της ομάδας όσο και στην εν συνεχεία διαχείριση της. Πρώτος Πρόεδρος της ομάδας αυτής ήταν ο Μιχάλης Κουτσούκος ο γνωστός σε όλους μας ανάπηρος πολέμου - ένας ήρωας του έπους του 1940, που το έτος 2006 έφυγε από την ζωή, πλήρης ημερών.

Από το 1935 λοιπόν μέχρι το 1946 και της κατοχής συμπεριλαμβανομένης, ο Αήττητος Σπάτων ανέπτυξε αθλητική δραστηριότητα παίζοντας παιχνίδια με τις ομάδες κυρίως των Μεσογείων, αλλά και των Αθηνών. Καθιερώθηκαν αγώνες κυπέλλου Μεσογείων με μεγάλο ενδιαφέρον και ακόμη μεγαλύτερη προσέλευση των φιλάθλων στα γήπεδα. Ο Αήττητος Σπατών αναδείχθηκε αρκετές φορές κυπελλούχος Μεσογείων μετά από ομηρικές ποδοσφαιρικές μάχες με τις άλλες Μεσογείτικες ομάδες και ιδιαίτερα την ομάδα του κορωπίου, που ως κεφαλοχώρι, είχε πάντα πανίσχυρη ομάδα.

Την περίοδο της κατοχής 1941-1944 διεξήχθησαν αρκετά παιχνίδια με ομάδες του Γερμανικού Στρατού. Μάλιστα ορισμένα παιχνίδια ηθελημένα <<τα έχαναν>> οι παίκτες του Αήττητου Σπάτων για να <<καλοπιάσουν>> τους Γερμανούς και να τους επιστρέψουν τα επιταγμένα ζώα (άλογα και μουλάρια) προκειμένου να καλλιεργήσουν τα κτήματα τους.

Δυστυχώς, για την περίοδο 1935-1946, δεν υπάρχουν καθόλου γραπτά στοιχεία της δράσης του ΑΗΤΤΗΤΟΥ ΣΠΑΤΩΝ παρά μόνο λίγες φωτογραφίες. Η ομάδα συνεχίζει τη δραστηριότητα της και τους αγώνες της στο γήπεδο της αυλής του 1ου Δημοτικού Σχολείου. Τα χρόνια περνούν, φθάνουμε στις αρχές της δεκαετίας του 1950 οπότε αρχίζει να παρουσιάζεται έντονα το πρόβλημα της κατασκευής νέου ποδοσφαιρικού γηπέδου αφού η αυλή του 1ου Δημοτικού Σχολείου δεν μπορούσε να καλύψει τις ανάγκες που υπήρχαν. Το πρόβλημα επιδεινώθηκε όταν με απόφαση της Δημοτικής Εκπαίδευσης απογορεύτηκε στον Αήττητο Σπάτων να χρησιμοποιεί το χώρο του σχολείου για αγώνες.

2η Περίοδος 1947-1961[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η επίσημη ίδρυση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 23 Απριλίου 1947 ιδρύεται επισήμως ο "Ποδοσφαιρικός Αθλητικός Όμιλος Αήττητος Σπάτων" με καταστατικό που εγκρίθηκε με την 4.463/1947 απόφαση του Πρωτοδικείου Αθηνών.

Το επόμενο διάστημα ο Αήττητος Σπάτων έπαιζε όλα τα παιχνίδια του στις έδρες των αντίπαλων ομάδων. Τότε ο Δήμος Σπάτων με τις 27/18-2-1954 και 48/4-4-1954 αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου αποφάσισε την αγορά 33.349,48 τμ (33,5 στρέμματα περίπου) για την δημιουργία του νέου γηπέδου στη θέση που είναι σήμερα. Τα 21.842,78τμ ήταν ιδιοκτησία δημοτών Παιανίας και το 11.506,70 τμ Σπαταναίων. Η αποζημείωση που δόθηκε ήταν 6.500δρχ/στρέμμα για τους Παιανίωτες ιδιοκτήτες και 3.000δρχ/στρέμμα για τους Σπαταναίους ιδιοκτήτες: <<κατόπιν εκφρασθείσης υπό τούτων επιθυμίας να βοηθήσουν τον Δήμο εις την προσπάθειαν του ταύτην χορηγούντες τα κτήματα των εις μειωμένην τιμήν έναντι των Παιανιαίων>> όπως γράφεται στην απόφαση του Δήμοτικού Συμβολίου. Μόλις ολοκληρώθηκαν οι διαδικασίες αγοράς 1954-1955 διαμορφώθηκε ο χώρος και άρχισαν να γίνονται οι αγώνες του Αήττητου Σπάτων.

Το 1958 έγιναν στο γήπεδο Σπάτων αγώνες κυπέλλου με την συμμετοχή και των άλλων Μεσογείτικων ομάδων με ένα πρωτοποριακό σύστημα διεξαγωγής τους. Οι ομάδες έπαιζαν με έξι (6) παίκτες η κάθε μία σε δύο (2) εικοσάλεπτα ημίχρονα. Κυπελλούχος αναδείχθηκε ο Αήττητος Σπατών νικώντας στο τελικό την ομάδα του Κορωπίου με 2-0 με γκόλ που πέτυχαν ο Γιάννης Μπέλμπας (Καφές) και ο Σεραφείμ Μαγγανάς.

Αναστολή λειτουργίας[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα μέχρι τώρα δεδομένα όμως άλλαξαν. Οι ομάδες των Μεσογείων η μία μετά την άλλη έμπαιναν στο πρωτάθλημα τη Ένωσης Αθηνών (ΕΠΣΑ). Οι διοικούντες τότε τον Αήττητο Σπάτων δεν ήθελαν να συμμετάσχουν στο πρωτάθλημα της ΕΠΣΑ γιατί όπως λέγεται δεν ήθελαν να μοιράζονται τα έσοδα των αγώνων με τις ομάδες των Αθηνών, που δεν είχαν πολλούς φιλάθλους. Αφού όμως όλες σχεδόν οι τότε ομάδες και των Μεσογείων και των Αθηνών συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ, αφ΄ ενός μεν δεν υπήρχαν διαθέσιμες ομάδες να παίξει ο Αήττητος Σπάτων, αφ΄ ετέρου δε ένας-ένας οι ποδοσφαιριστές του Αήττητου Σπάτων υπέγραφαν δελτία σε ομάδες που συμμετείχαν στα πρωταθλήματα της ΕΠΣΑ.

Έτσι το 1961 ο Αήττητος Σπάτων αναγκάστηκε να σταματήσει τη λειτουργία του. Από το 1961 μέχρι και το 1966 μια ποδοσφαιρική νέκρα επικρατούσε στην πόλη μας. Το γεγονός ότι κάποιο καλοκαίρι που δεν είχαν υποχρεώσεις στις ομάδες των Αθηνών, όπου έπαιζαν οι ποδοσφαιριστές της πόλης μας, έγιναν μερικοί αγώνες του Αηττήτου Σπάτων αλλά δεν μπορεί να θεωρηθεί ως λειτουργία συλλόγου.

Ενδιάμεση Περίοδος 1962-1965[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσης, η ύπαρξη μιας ανεξάρτητης ομάδας το 1962-1963 με την ονομασία "Θύελλα" Σπάτων δεν είχε καμία τύχη αφού μετά από λίγα παιχνίδια και η ομάδα αυτή σταμάτησε την λειτουργία της.

Το 1965 όμως μερικά παιδιά που είχαν την νεανική δίψα για ποδόσφαιρο έφτιαξαν μια ομάδα <<γειτονιάς>> που την ονόμασαν "Ολυμπιακό Σπάτων" και έπαιζαν μπάλα στο εγκαταλελειμμένο γήπεδο Σπάτων με ανεξάρτητες ομάδες των Αθηνών, πληρώνοντας από την τσέπη τους τα οδοιπορικά των φιλοξενούμενων ομάδων. Η κίνηση αυτή έμελε να είναι η απαρχή, η σπίθα να ανάψει η φλόγα για την άμεση επαναλειτουργία του Αήττητου Σπάτων το 1966.

3η Περίοδος 1966 μέχρι σήμερα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επαναλειτουργία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τότε τα ίδια τα παιδιά αυτά την άνοιξη του 1966 πρότειναν σε μια παρέα νέων ανθρώπων της πόλης μας με επικεφαλής τον Κώστα Στάμου, τον Νίκο Γιαννάκη, τον Βασίλη Παπαχρήστου κ.α. να αναλάβουν την διοίκηση της ομάδας. Αυτοί δέχτηκαν με την προϋπόθεση ότι θα επαναλειτουργούσε ο Αήττητος Σπάτων. Και έτσι έγινε. Προκηρύχθηκαν και έγιναν εκλογές την 1-5-1966 όπου και εκλέχτηκε το 1ο Διοικητικό Συμβούλιο του Αήττητου Σπάτων 1966-1967 οπότε και αρχίζει η λεγόμενη νέα περίοδο (τρίτη δηλαδή) του συλλόγου, που διαρκεί μέχρι σήμερα, 48 χρόνια από τότε.

Εντάχτηκε η ομάδα στα επίσημα πρωταθλήματα όπου και αγωνίζεται μέχρι σήμερα.

Ρόστερ 2018-2019[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΕΣ
Αριθμός Ονοματεπώνυμο Ηλικία
92. Flag of Greece.svg Αντώνιος - Στυλιανός Κοκκαλάς 26 ετών
34. Flag of Greece.svg Θεμιστοκλής Τσέλιος 21 ετών
Flag of Greece.svg Κώστας Κούμης 30 ετών
Flag of Greece.svg Νίκος Σφυρίδης 18 ετών
ΑΜΥΝΤΙΚΟΙ
Αριθμός Ονοματεπώνυμο Ηλικία
70. Flag of Greece.svg Γιάννης Τσαλάκου 23 ετών
16. Flag of Greece.svg Αντώνης Μάγκας 24 ετών
12. Flag of Greece.svg Αριστοτέλης Κολλαράς 23 ετών
18. Flag of Greece.svg Παναγιώτης Σπυρόπουλος 26 ετών
6. Flag of Greece.svg Flag of Albania.svg Λεωνίδας Κασνέτση 26 ετών
3. Flag of Greece.svg Γιώργος Αφράτης 23 ετών
5. Flag of Greece.svg Βασίλης Αποστολόπουλος 30 ετών
88. Flag of Greece.svg Γιώργος Μέξης 25 ετών
44. Flag of Greece.svg Ανδρέας Ηρακλής (2ος Αρχηγός) 29 ετών
Flag of Greece.svg Δημήτρης Τσικρικάς 21 ετών
ΜΕΣΟΙ
Αριθμός Ονοματεπώνυμο Ηλικία
77. Flag of Greece.svg Γιάννης Σταματάκης 24 ετών
26. Flag of Greece.svg Θεόδωρος Κατσάρας 20 ετών
30. Flag of Greece.svg Νικόλαος Παστελλόπουλος 22 ετών
15. Flag of Greece.svg Αναστάσιος Ρουσάκης 33 ετών
Flag of Greece.svg Νίκος Καλτσάς 29 ετών
Flag of Albania.svg Κέβιν Μπρότσι 19 ετών
Flag of Greece.svg Κρίστιαν Ράγια 19 ετών
14. Flag of Greece.svg Φώτης Κοκκόρης 20 ετών
20. Flag of Brazil.svg Κάιο Ματίας Μάρκες 24 ετών
21. Flag of Spain.svg Μάριο Μαρτίνεθ Ρούμπιο 33 ετών
24. Flag of Greece.svg Στέφαν Αμπάρα 19 ετών
28. Flag of Greece.svg Ιωάννης Χατζηιωαννίδης 19 ετών
99. Flag of Cameroon.svg Αντερσόνιο Ενγκομπά 25 ετών
56. Flag of Greece.svg Στάθης Λάμπρου 20 ετών
ΕΠΙΘΕΤΙΚΟΙ
Αριθμός Ονοματεπώνυμο Ηλικία
Flag of Greece.svg Ντένις Χιλάι 19 ετών
7. Flag of Greece.svg Βασίλης Ταμπάκης 31 ετών
9. Flag of Cameroon.svg Ρούνεϊ Βανκεβάι 22 ετών
10. Flag of Greece.svg Γιώργος Λύρας 24 ετών
11. Flag of Greece.svg Αλέξανδρος Ζαφειράκης 22 ετών
19. Flag of Greece.svg Γιώργος Κατσέρης 18 ετών
22. Flag of Greece.svg Άγγελος Σιαννής 26 ετών
33. Flag of Greece.svg Παναγιώτης Πλαβούκος 24 ετών
55. Flag of Saint Kitts and Nevis.svg Χάρι Παναγιώτου 24 ετών

Τεχνικό Επιτελείο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητής Flag of Greece.svg Πέτρος Δημητρίου
Βοηθός Προπονητή Flag of Greece.svg Βασίλης Γεωργακόπουλος
Προπονητής Τερματοφυλάκων Flag of Greece.svg Αντώνης Παναγιωτόπουλος
Γυμναστής Flag of Greece.svg Γιάννης Χατζηπέτρος
Γενικός Αρχηγός Flag of Greece.svg Μάκης Μπατσιάκος
Τεχνικός Διευθυντής Flag of Greece.svg Παναγιώτης Δουφεξής
Γιατρός Ομάδας Flag of Greece.svg Αντώνης Λεμονής
Φυσικοθεραπευτής Flag of Greece.svg Δημήτρης Παντούσης
Φροντιστές Flag of Greece.svg Γιάννης Ελευθερίου, Flag of Greece.svg Στάθης Ελευθερίου

Τίτλοι και Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τίτλοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πρωτάθλημα Γ' Εθνικής (1): 2017-18
  • Πρωτάθλημα Α' ΕΠΣΑΝΑ (2): 2006-07, 2016-17
  • Κύπελλο ΕΠΣΑΝΑ (1): 2006-07

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φιναλίστ Κυπέλλου ΕΠΣΑΝΑ (1): 2016-17
  • Τριταθλητής Β' ΕΠΣΑΝΑ (1): 2015-16
  • Δευτεραθλητής Γ' Εθνικής (1): 2017-18