Όθων Α΄ της Μερανίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όθων Α΄ της Μερανίας
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Otto I (Γερμανικά)
Γέννηση1180
Θάνατος7  Μαΐου 1234
Μπεζανσόν
Τόπος ταφήςLangheim Abbey
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητααριστοκράτης
Οικογένεια
ΣύζυγοςΒεατρίκη Β΄ της Βουργουνδίας (1208–1231)[1]
Sophie of Anhalt
ΤέκναΌθων Γ΄[2]
Αγνή της Μερανίας, δούκισσα[2]
Βεατρίκη του Άντεχς-Μερανίας
Αδελαΐδα, κόμισσα της Βουργουνδίας
Marguerite of Merania[2][3]
Elisabeth of Andechs-Merania
ΓονείςΜπέρτολτ της Μερανίας και Αγνή του Ρόχλιτς
ΑδέλφιαΧέντβιχ της Σιλεσίας
Γερτρούδη της Μερανίας
Αγνή της Μερανίας
Έκμπερτ του Άντεχς-Μερανίας
Ερρίκος Β΄, μάργραβος της Ιστρίας
Μπέρτολτ της Ακουιλέια
ΟικογένειαΟίκος του Άντεχς
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων Α΄, γερμ. Otto (π. 1180 - 7 Μαΐου 1234) από τον Οίκο του Άντεχς ήταν δούκας της Μερανίας (1204-1234) και μάργραβος της Ιστρίας & Καριόλης (1228-34). Έγινε, ως Όθων Β΄, κόμης της Βουργουνδίας (1208-31) συζυγικώ δικαιώματι (jure auxoris).

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο πρωτότοκος γιος του Μπέρτολντ δούκα της Μερανίας και μαργράβου της Ιστρίας & Καρνιόλης και της Αγνής των Βέττιν, κόρης του Ντέντι Γ΄ μαργράβου της Λουσατίας (γερμ. Λάουζιτς). Αδέλφια του ήταν ο Ερρίκος Β΄, ο Έκμπερτ, η Γκέρτρουντε, η Αγνή σύζυγος του Φιλίππου Β΄ της Γαλλίας, κ.ά.

Το 1204 διαδέχθηκε τον πατέρα του στη Μερανία, η οποία πρέπει να ήταν ανατολικά της Ιστρίας (Ριέκα και Δαλματία) στη νυν Κροατία. Ο δευτερότοκος αδελφός του Ερρίκος Β΄ έλαβε την Ίστρια.

Τον τίτλο του βασιλιά της Γερμανίας διεκδικούσε ο Φίλιππος των Χοενστάουφεν δούκας της Σουαβίας, σε αντιπαράθεση με τον Όθωνα Δ΄ των Γουέλφων. Ο Όθων των Χοενστάουφεν, κόμης της Βουργουνδίας, αν και αδελφός του Φιλίππου, υποστήριζε τον Όθωνα Δ΄.

Ο Όθων Α΄ έκανε γάμο με τη Βεατρίκη Β΄, κληρονόμο της Βουργουνδίας, κόρη του Όθωνα των Χοενστάουφεν. Στην τελετή, που έγινε το 1208 στο Μπάμπεργκ, ήλθε ο θείος της Φίλιππος, αλλά φονεύθηκε. Για τη δολοφονία κατηγορήθηκε ο αδελφός του Όθωνα Α΄, ο Ερρίκος Β΄. Οι ιδιοκτησίες του τελευταίου κατασχέθηκαν από τον Λουδοβίκο Α΄ δούκα της Βαυαρίας και η θέση του Οίκου των Άντχερς εξασθένησε.

Ο Όθων Α΄ ανέλαβε τη διακυβέρνηση της κομητείας της Βουργουνδίας, είχε όμως την αντίδραση των τοπικών κομήτων του Ωσόν. Στη μακροχρόνια διαμάχη, χρειάστηκε να ενεχυριάσει τη Βουργουνδία στον Θεοβάλδο Δ΄ κόμη της Καμπανίας.

Το 1213 ακολούθησε τον Λεοπόλδο ΣΤ΄ των Μπάμπενμπεργκ δούκα της Αυστρίας και τον Ανδρέα Β΄ της Ουγγαρίας (σύζυγο της αδελφής του Γκέρτρουντε) στη Ε΄ Σταυροφορία. Το 1222 ενεπλάκη στη διαμάχη του Ζεράρ Α΄ του Ρουζεμόν, αρχιεπισκόπου του Μπεζανσόν, σχετικά με το κτίσιμο ενός κάστρου που έκανε ο Όθων Α΄, ενώ είχε ορκιστεί ότι δεν θα το έκτιζε ποτέ. Όταν ο Όθων Α΄ αρνήθηκε να το κατεδαφίσει ή να δώσει εξηγήσεις στην Αυλή του αρχιεπισκόπου, αφορίστηκε και τα εδάφη του τέθηκαν υπό απαγόρευση. Τότε ο Όθων Α΄ στράφηκε στον αδελφό του Έκμπερτ επίσκοπο του Μπάμπεργκ για βοήθεια. Εκεί το 1223 εξέδωσε πέντε καταστατικά με πλουσιοπάροχες δωρεές για χάρη της ψυχής του. Εν τω μεταξύ ο Ερρίκος Β΄ είχε ανακτήσει την Ιστρία & Καρνιόλη, αλλά απεβίωσε το 1228 και ο Όθων Α΄ τον διαδέχθηκε σε αυτές. Το 1231 απεβίωσε η Βεατρίκη και τη διαδέχθηκε ο μόνος γιος τους Όθων, έτσι έπαψε η συγκυριαρχία του Όθωνα Α΄ στη Βουργουνδία. Ο Όθων Α΄ απεβίωσε το 1234 και ο γιος του τον διαδέχθηκε και στη Μερανία.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε το 1208 τη Βεατρίκη Β΄ των Χοενστάουφεν, κόρη και κληρονόμο του Όθωνα Α΄ κόμη της Βουργουνδίας και είχε τέκνα:

Ο θυρεός των Άντχερς.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Kroonen, Guus; Langbroek, Erika; Quak, Arend; Roeleveld, Annelies, eds. (2014). Amsterdamer Beiträge zur älteren Germanistik. Volume 72. Editions Rodopi.
  • Lechner, Karl (1976). Die Babenberger: Markgrafen und Herzoge von Österreich 976–1246. Vienna: Böhlau. ISBN 978-3205085089.
  • Lyon, Jonathan R. (2013). Princely Brothers and Sisters: The Sibling Bond in German Politics, 1100-1250. Ithaca and London: Cornell University Press. ISBN 978-0801451300.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p11396.htm#i113952. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.
  2. 2,0 2,1 2,2 Darryl Roger Lundy: (Αγγλικά) The Peerage.
  3. Leo van de Pas: (Αγγλικά) Genealogics. 2003.